"Gerçekten" haber verir 27 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Nimetullah AKAY

Yapabileceğimiz şeyler



Ömrümüzün günleri hızla akıp gitmektedir. Mutlak son olan ölüme hızla yaklaşmaktayız. Niyazî-i Mısrî gibi “Günde bir taşı binay-ı ömrümün düştü yere” deyip düşünmemiz gerekmektedir. Ömür gibi önemli bir sermayemiz gittikçe tükenmeye devam ederken durmamız, rahatımızı düşünmemiz, dünyanın lezzet ve zevklerinden sorumsuzca istifade etmemiz doğru olabilir mi? Bir ticaret için gönderildiğimiz bu misafirhanede gerçeklere bîgâne kalabilir miyiz?

Durup dinlenme, Allah’ın binbir türlü hikmetli san'at eserlerinden ibret almama, O Rabb-i Rahîmi dinlememe, O’na kul olmama, bu dünyada başıboş olduğumuzu düşünme gafleti, akıl ve şuur gibi başka bir varlıkta bulunmayan değerlerle teçhiz edilmiş insanoğluna yakışır mı?

Hiçbir sâik bizi durdurmamalı. Hiçbir engel varmamız gereken hedefin önünde yolumuzu kesmemeli. Durmadan, Rabbimizin rızasını kazanmak için iman ve Kur’ân hizmetine koşmamız gerekmektedir.

Niyazî-i Mısrî gibi, Allah’ın bir veli kulu bile ömrün faydasız geçmesine yanıp ve “Bir ticaret yapmadım, nakd-i ömür oldu hebâ” dediğine göre, bizlerin daha çok dövünmesi gerekmez mi? Ne derece bu ticaret mevsiminden faydalanıp faydalanmadığımızın hesap ve kitabını yapmamız gerekmez mi? Eğer şimdiye kadar ticarette başarısız olmuşsak, hiç olmazsa bundan sonraki ömrümüzde iyi bir ticaret yapmamız için gayret ve çabalarımızı arttırmamız lâzımdır.

Durmayalım, Rabbimizin rızasını kazanmak için bir saniye de dahi olsa zaman kaybetmeyelim. İmanla beslenelim, iman ve Kur’ân hizmetine koşalım, Kur’ân’a sarılalım, Peygamber-i Zîşanın yolunun yolcusu olalım. Omuzlarına ihsan-ı İlâhî tarafından bir hizmet yüklenen bahtiyar insanların yardımına koşalım ve onlardan olmaya çalışalım.

Ümitsizlikler, karamsarlıklar, hüzünler bizi durdurmamalı. “Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz” emrini rehber edinelim. “Biz ne yapabiliriz ki?” diyerek tembelliğimize mazeret bulmayalım. Zira yapabileceğimiz çok şey vardır. Eğer yapma gücümüz olmasaydı, Rabbimiz bizden istemezdi birçok şeyi...

Namazlarımızı zamanında ve huşu ile kılabiliriz. Rabbimizin bize farz kıldığı ibadetleri yerine getirmek, bizim için dünyanın en önemli meselesi olmalı. Günahlardan kaçınmakla Allah’a yaklaşabilir, O’nun sevgili bir kulu hâline gelebilmek için çaba gösterebiliriz. Kalbimizi dünyevî arzularla değil, iman nurlarıyla doldurabiliriz. Düşüncelerimizi batılı tasvir yerine Rabbimizin san'at eserlerine yönlendirebiliriz. Fani değerlere değil de ebedî saadeti bize kazandıracak kazanımlara önem verebiliriz.

Zalimlerden nefret edebilir, onları durdurmak için elimizden geleni yapabiliriz. Zalimlere meyletmeyip, onların çirkinliklerine ortak olmaktan kaçınabiliriz. Sorumsuzca günah işlediği halde kurtulmak isteyenlerin elinden tutabiliriz. Küfür ve günah bataklıklarında çırpınanlara, karanlıklarda yolunu şaşırmış olanlara belki bir ümit olabiliriz.

Evet yapabileceğimiz çok şey vardır. Durup dinlenecek kadar rahat olmamalıyız. İnsan olarak yaratılmanın karşılığını vermek için imtihan salonunda olduğumuzu unutmamalıyız. Önce kalbimizdeki günah kirlerinden kendimizi kurtarmamız gerekir. Fani dünyanın fani değerlerini bırakmalı, ebedî saadete götürecek değerlere dört elle sarılmalıyız.

Kin ve husûmet hastalıklarından kurtulmalı, İlâhî muhabbetin bir lem’asını kalbimize yerleştirmeliyiz. Duygularımızı kontrol etmeli, onların yanlış yaklaşımlardan etkilenmelerinin önüne geçmeliyiz. Dünya hayatının geçici olduğunu bile bile dört elle ona sarılanlardan ibret almalı, misafiri olduğumuz dünyaya bahası kadar değer vermeliyiz.

Durmamamız lâzım. Her gün mutlaka Rabbimiz için yapabileceğimiz çok şey vardır. O’nun rıza dairesi oldukça geniştir. Yeter ki o daireyi görebilecek bir göz bizde olsun. Son pişmanlığın fayda vermeyeceği zamanlar yaklaşmaktadır. Biz istediğimiz kadar dünyada ebedî kalacak gibi çalışalım, ama bir gün o bizi kovacaktır. Biz istediğimiz kadar mutlak son olan ölümü düşünmeyelim, ama çok geçmeden o bizim yakamıza yapışacaktır.

27.04.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.04.2009) - "Rabbim" demek ne güzel?

  (13.04.2009) - Bir Asr-ı Saadet hayali

  (08.04.2009) - İnanmak büyüklüktür

  (30.03.2009) - Bütün gelecekler yakındır

  (24.03.2009) - Hayatı okumakla "hayat bulmak"

  (16.03.2009) - Kula kul olmaktan kurtulmanın yolu

  (09.03.2009) - İnsanlığı kurtuluşa eriştirecek yol

  (02.03.2009) - Kötülüklerden Allah’a sığınmak

  (24.02.2009) - Güzel görelim, güzel düşünelim

  (16.02.2009) - Gerçekler gizlenmez

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri: