"Gerçekten" haber verir 06 Mayıs 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Robert MİRANDA

Müslüman olan Hıristiyan asker



Arkadaşları arasında TJ olarak da bilinen askerî uzman Terry Holdbrooks son günlerde Newsweek dergisine konu oldu. Dergi, askerî uzman Holdbrook’un 463’üncü Askerî İnzibat Ekibi’nde Küba’daki Guantanamo Körfezi’nde illegal olarak tutulan Müslüman tutukluların durumunu gözlemlemek için görevlendirildikten sonra İslâmiyet’i seçtiğini yazdı.

Dergide yer alan habere göre, Holdbrook, Guantanamo’da tutulan ve “General” lâkaplı 590 numaralı tutukluyu izlemekle görevlendirilmişti. Holdbrook 6 ay boyunca gözlem ve incelemeler yapmış ve demir parmaklıklar ardından geceler boyunca bağdaş kurarak oturmak ve uzun sohbetler etmek suretiyle 590 numaralı tutuklu ve diğer tutuklular ile görüşmeler yapmıştı.

Bu sırada Holdbrook General lâkaplı ve gerçek adı Ahmet Erraşidi olan tutuklu ile yakın bir ilişki kurdu. Zaman içinde Holdbrook, cezaevi hakkında çok ciddî şüphelere kapıldı ve daha önemlisi General ile yaptığı konuşmalar sonucunda kendi hayatını da sorgulamaya başladı. Daha sonra ise İslâm ile ilgili kitaplar okumaya başladı.

Bir gece ise Erraşidi ile saatler süren sohbet bu sefer bir şehadetle neticelendi. Holdbrooks demir parmaklıkların içinden bir kâğıt ve kalem uzatarak Erraşidi’den şehadetin İngilizcesini yazmasını rica etti. Daha sonra ise şehadetin Arapçasını da Guantanamo’daki Delta Kampı’nda yerde bağdaş kurmuş vaziyetteyken yüksek sesle tekrar etti ve Müslüman oldu.

Holdbrooks 2005 yılında Askerliği bıraktı. Tarih Guantanamo Körfezi’ni Müslümanlar için zor ve acı dolu ve zorla tutuldukları bir yer olarak kayıtlara geçti. Holdbrooks da oradaki adaletsizliğe katkıda bulunduğunu gördü. Guantanamo’da duvarların ve kapalı kapıların ardında Müslümanlara uygulanan işkenceler bir bir açığa çıkarken, bir de Müslümanlarla oradaki gardiyanlar ve askerler arasında gelişen etkileşimler, dinî ve siyasî sohbetler neticesinde bazı gardiyanların kalplerinin aydınlanması ve İslâmiyet’i seçmesi gibi büyük bir olayı görmezden gelmemek gerekir.

Guantanamo’da beş yıl kalan ve 2007 yılında salıverilen Erraşidi şu anda bulunduğu memleketi Fas’tan Newsweek dergisine yolladığı mektubunda, “Tutuklular kendilerini biraz olsun saygı gösteren bazı gardiyanlarla sohbet ederlerdi. Her şey hakkında konuşurduk, normal şeylerden bahsederdik ve ortak yanlarımızdan da bahsederdik” demektedir.

Faslı tutuklu Erraşidi yaklaşık 18 yıl boyunca İngiltere’de aşçı olarak çalışmış ve çok iyi İngilizce konuşabilmekteydi. Erraşidi Guantanamo’da hep isyan eden ve sorun çıkaran bir mahkûm olarak bilinirdi zira Newsweek’e yazdığı mektupta, “İngilizce bildiğim için, her zaman askerlerle münakaşa ederdim” diyor.

Erraşidi birgün kendisine “General” lâkabını takan Guantanamo’daki bir Amerikan albayına “Generaller işbirliği halinde değillerse zarar verirler” demişti. Erraşidi bu tip meydan okumalarının kendisine genelde buz gibi soğuklarda çıplak olarak tutulmak ve “stress position” denilen prangalı işkence uygulamalarıyla dolu uykusuz geceler olarak geri döndüğünü belirtiyor. Erraşidi, “Askerler bizlere akıl almaz işkenceler yapıyorlardı ve benim de bunun karşısında sessiz kalmam beklenemezdi” diyor ancak ABD hükümeti Guantanamo’da sözkonusu işkencelerin yapıldığını red ediyor.

Erraşidi gardiyanlarla bir çok dinî konuda tartıştıklarını ve sohbet ettiklerini belirtiyor ve “Onlara Noel Baba, İshak ve İbrahim peygamberler ve kurban meselesi ve tabiî ki Hz. İsa konularında bildiklerimi anlatırdım” diyor. Holdbrooks da Newsweek dergisine “Müslüman olacağımı Erraşidi’ye söylediğimde o beni bunun çok önemli bir sorumluluk altına girmek anlamına geldiği ve Guantanamo gibi pis bir yerde bulunmayı güçlendireceği konusunda uyardı. O benim neyin içine girmek ve neyi kabul etmek üzere olduğumu bildiğimden emin olmak istedi” şeklinde açıklama yaptı.

Holdbrooks şehadet getirdikten bir süre sonra Guantanamo’daki diğer gardiyanlar, mahkûmların Holdbrooks’a Mustafa diye seslendiklerini işitti. Bir kaç ay içinde de Holdbrooks askerlikten terhis oldu, hem de o gelmeden 2 yıl önce. Ordu ona hiçbir açıklama yapmadan ve normal görev süresi bitmeden tezkere verip gönderdi.

Şimdi Holdbrooks ve Erraşidi yeniden görüşüyorlar. Erraşidi Newsweek’e verdiği demeçte şimdi özgürlüğe alışmaya çalıştığını ve prangasız ve gece ışıklar sönük vaziyette uyumaya alışmakla uğraştığını söylüyor. Erraşidi Newsweek’e gönderdiği düzinelerce e-maili kendisini esir edenler tarafından kendisine takılan Ahmed 590 rumuzuyla imzalamıştı.

Şimdi 25 yaşında olan Holdbrooks, kayıt danışmanı olarak çalıştığı Phoenix Üniversitesi’nin yanıbaşındaki Tempe İslâm Merkezi’nde vakit namazlarını kılıyor. Tempe’deki imam Holdbrooks’u cemaate tanıştırıp onun Guantanamo’da hidayete erdiğini söylediğinde, düzinelerce Müslüman onu elini sıkarak tebrik etmiş. Amr Elsamny adlı Mısırlı Tempe İslâm Merkezi imamı, “Hep Guantanamo’dakilerin vahşi birer asker olduklarını düşünürdük. Oradan TJ gibi bir insanın çıkacağına asla ihtimal vermezdim” diyor.

Allah da Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyuruyor:

“Sana kitabı, ancak ayrılığa düştükleri şeyleri onlara açıklaman için ve iman eden bir topluma doğru yolu gösterici ve rahmet olarak indirdik (Nahl Sûresi, 64. âyet)

İnşallah, daha fazla Hıristiyan asker İslâmiyet’i seçecektir.

Tercüme: UMUT YAVUZ

06.05.2009

 

Christian Soldier Becomes Muslim

Army specialist Terry Holdbrooks, also known as TJ to his friends, recently made national news in the United States when Newsweek, a national news magazine, reported that the Army Specialist assigned to the 463rd Military Police Company watching over Muslim prisoners being held illegally at Guantánamo Bay, Cuba converted to Islam.

As was reported, Holdbrook was assigned to watch over a prisoner 590, a Moroccan also known as “the General”. Over the course of about six months Holdbrook spoke to prisoner 590, and others, spending part of the night sitting cross-legged on the ground talking through the metal mesh of the prisoners cell doors.

Holdbrook developed a strong relationship with the General, whose real name is Ahmed Errachodi. Over time Holdbrooks became skeptical about the prison, he said speaking to the General made him think about his own life. He soon began to read books about Islam.

In one evening talk with Errachidi the conversation turned to the shahada. Holdbrooks pushed a pen and an index card through the mesh, and asked Errachidi to write out the shahada in English, he then recited the words in Arabic aloud and, there on the floor of Guantánamo's Camp Delta, he became a Muslim.

Holdbrook left the Military in 2005. Historians will point out that Guantánamo Bay was a harsh and vile place for Muslims held their unjustly, Holdbrooks saw his share of injustice there. As news of the mistreatment of Muslims behind the walls of Guantánamo Bay come to the light of the public, let us not overlook the fact that surprising interactions between guards and Muslims on subjects like politics and religion open the hearts of some of those guards who have turned to Islam.

"The detainees used to have conversations with the guards who showed some common respect toward them," says Errachidi, who spent five years in Guantánamo and was released in 2007. "We talked about everything, normal things, and things [we had] in common," he wrote to NEWSWEEK in an e-mail from his home in Morocco.

The Moroccan prisoner had worked as a chef in Britain for almost 18 years and spoke fluent English. In Guantánamo, Errachidi was an agitator "because I spoke English, I was always in the face of the soldiers," he wrote NEWSWEEK in an e-mail.

Errachidi said an American colonel at Guantánamo gave him his nickname “the General”, and warned him that generals "get hurt" if they don't cooperate. He said his defiance brought him sleep deprivation, exposure to very cold temperatures and being shackled in stress positions. "I always believed the soldiers were doing illegal stuff and I was not ready to keep quiet." The United States government denies that abusive actions were tolerated at Guantánamo Bay.

Errachidi says he discussed a range of religious topics with guards: "I spoke to them about subjects like Father Christmas and Ishac and Ibrahim [Isaac and Abraham] and the sacrifice. About Jesus." Holdbrooks told Newsweek that “when he announced he wanted to embrace Islam, Errachidi warned him that converting would be a serious undertaking and, at Guantánamo, a messy affair. He wanted to make sure I knew what I was getting myself into”, said Holdbrooks.

Soon after Holdbrook declared shahada his fellow guards at Guantánamo started hearing the prisoners calling him Mustapha.

Within months, Holdbrooks was released from the military—two years before the end of his commitment. The Army gave him an honorable discharge with no explanation.

Holdbrook and Errachidi are back in touch. Errachidi told NEWSWEEK he had trouble adjusting to his freedom since being released from Guantánamo Bay, "trying to learn how to walk without shackles and trying to sleep at night with the lights off." He signed each of the dozen e-mails he sent to NEWSWEEK with the impersonal ID that his captors had given him: Ahmed 590.

Holdbrooks, now 25, is attending regular prayers at the Tempe Islamic Center, a mosque near the University of Phoenix, where he works as an enrollment counselor. When the imam at Tempe introduced Holdbrooks to the congregation and explained he'd converted at Guantánamo, a few dozen worshipers rushed over to shake his hand. "I would have thought they had the most savage soldiers serving there," says the imam, Amr Elsamny, an Egyptian. "I never thought it would be someone like TJ."

Allah says in the Quran:
Certainly, We have brought to them a Book (the Qur'ân) which We have explained in detail with knowledge, - a guidance and a mercy to a people who believe. (7:152)

Inshallah, more Christian soldiers will turn to Islam.

 

 

 

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.04.2009) - Kötü Müslüman, İyi Müslüman

  (22.04.2009) - Türkiye, Risale-i Nur’la anahtar ülke oldu

  (15.04.2009) - Latin Amerika’da İslâm’ın yayılması üzerine

  (09.04.2009) - NATO’nun yeni rolü

  (01.04.2009) - Sudan kâr etme politikaları

  (18.03.2009) - Meksika’da İslâm yayılıyor

  (11.03.2009) - Mevlid Kandili’ni idrak ederken

  (04.03.2009) - ABD, Irak’tan çekilsin; Nursî yolu gösteriyor

  (26.02.2009) - Amerikan ekonomisinin kamulaşması

  (18.02.2009) - Açgözlülük Amerika’daki ekonomik krizi ateşledi (2)

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis