12 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Kuzey Kore görüşmelere dönüyor

KUZEY KORE, nükleer programı konusunda ara verilen uluslar arası görüşmelerin sürdürülmesini kabul etti. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede temaslarda bulunan ABD heyeti ile yapılan görüşmelerin ‘’karşılıklı anlayış içinde yapıldığı, taraflar arasındaki görüş farklılıkların azaltılması ve ortak noktaların bulunması açısından yararlı olduğu’’ kaydedildi.

Açıklamada, ABD heyetiyle yapılan görüşmelerde 2005 Silahsızlanma Paktı’nın uygulanmasının önemli olduğu ve (Kuzey kore ile yapılan) 6 taraflı görüşmelerin tekrar başlatılmasının gerekliliği üzerinde de durulduğu belirtilerek, ‘’her iki taraf görüş farklılıklarının azaltılması amacıyla yapılan işbirliğinin sürdürülmesi konusunda anlaştı’’ ifadelerine yer verildi.

Söz konusu açıklama, ABD heyetinin 3 gün süren temaslarından sonra Kuzey Kore’nin ilk açıklaması olması açısından önem taşıyor. ABD heyetinin temsilcisi Stephen Bosworth da, Seul’de daha önce yaptığı açıklamada Kuzey Kore ile nükleer programla ilgili uluslar arası görüşmelerin sürdürülmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını söylemişti. Bahsi geçen ‘’2005 Silâhsızlanma Paktı’’nda, sağlanacak siyasî ve ekonomik destekler karşılığında Kuzey Kore’nin nükleer programını sona erdirmesi çağrısı yer alıyordu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Amerikan heyetinin Kuzey Kore’deki görüşmeleriyle ilgili olarak, ‘’görüşmelerin ilk aşamada tamamen olumlu sonuçlandığını’’ dile getirmişti.

Kuzey Kore ile ABD, Çin, Japonya, Rusya ve Güney Kore’nin de katılımıyla yapılan nükleer programla ilgili 6 taraflı görüşmeler, 2003 yılından bu yana sürdürülüyor. Görüşmeler, en az 6 atom bombasına sahip olduğu varsayılan Kuzey Kore’nin yapılacak yardım ve destekler karşılığında nükleer programını sona erdirmesini amaçlıyor. Bu arada Rusya, Kuzey Kore’nin yaklaşık 1 yıldır askıya aldığı nükleer programına ilişkin görüşmelere geri dönmeye hazır olduğu sinyallerinden memnuniyet duyduğunu bildirdi. Kuzey Kore, altılı görüşmelerden 1 yıl önce çekilmişti.

12.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Dalay Lama: Nobel, Obama’ya erken verildi

  AB yolunu Kıbrıs açar

  Kuzey Kore görüşmelere dönüyor

  İran’a ek yaptırım tehdidi

  İngiltere’nin hesabında askerî müdahale yokmuş!

  Afganistan’da düğün kana bulundı

  Hariri hükümeti güvenoyu aldı

  Afganistan’a sürpriz ziyaret

  Tahran'da sufi tekkesine saldırı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl