18 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Açılımlar ve anayasa


A+ | A-

AKP iktidarınca gündeme getirilen açılım denemelerinin başarılı olma şartı, yeni, sivil ve demokratik bir anayasa idi. O olmayınca, diğer bütün adımlar havada kaldı.

Belli başlılarını hatırlayacak olursak:

Erdoğan’ın katılımının yargı kararıyla engellendiği 2002 seçiminden sonra Gül’ün başbakanlığında işbaşı yapan birinci AKP hükümetinin âcil eylem planında öngörülen önemli hedeflerden biri kamu reformuydu. Yapılamadı.

İlk tasarı Sezer’in vetosuna takılıp geri döndükten sonra konu, Gül’ün Çankaya’ya çıkmasını izleyen iki buçuk yıllık süreçte dahi sonuç alma kararlılığıyla tekrar gündeme getirilemedi.

YÖK ve katsayı meselelerinde adım atma girişimleri beş yıl boyunca sürekli engellenen hükümet, YÖK’ün başına ancak iki sene önce kendi düşünceleriyle uyumlu bir başkanı getirebildi.

Bu süreçte aynı paralelde bir değişim YÖK üyeliklerine yapılan atamalarla da cereyan etti.

Ancak yeni YÖK Başkanının görevdeki iki yılını geride bıraktığı şu gün itibarıyla, sistemde kayda değer bir iyileştirme yapılabildiğini söylemek maalesef mümkün değil. Mağduriyetlerin izalesi noktasında atılan tek adım olan katsayıyı kaldırma kararı da Danıştay’a takılmış durumda.

Özcan’ın Danıştay kararı sonrasındaki süreçte sergilediği tavır ise güven verici olmaktan uzak. Bir defa Danıştay Genel Kuruluna yaptıkları itirazdan olumlu bir sonuç beklemesinin, en hafif tabirle “safdillik”ten başka bir izahı olabilir mi?

Peki, yine Başkanın evvelce “zıkkım” dediği imam hatipler için bu kez “Normal liseye dönüştürülsünler” demesi ve hemen akabinde, başında bulunduğu kurumun “Kişisel görüşü; YÖK’ü bağlamaz” diye açıklama yapması normal mi?

Seleflerinden ve eski Millî Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam’ın o sözü “tamamen hayalî bir beyan” diye eleştirmesi de işin tuzu biberi oldu.

Bu tutarsız ve ciddiyetsiz tavırlara ilâveten, evvelâ “Gerekirse hukuku arkadan dolanacağız” deyip ardından “Öyle demek istemedim” açıklaması yaparak bir çam daha deviren Başkanın Danıştay kararı sonrasında katsayı mağdurlarını rahatlatmak için söylediği “Merak etmeyin; B, C, D, E planlarımız hazır” sözüne kim itibar eder?

Asıl önemlisi ise, yine Özcan’ın “YÖK kalkmalı” beyanlarına rağmen, bu yönde de bir adım atılamayışı ve eski sistemin aynen devam etmesi.

Sebep, anayasaya bir türlü dokunulamaması.

AKP’nin 22 Temmuz’da daha güçlü bir seçmen desteğiyle geldiğinde ilk iş olarak gündeme getirir gibi yaptığı yeni anayasa projesini tepkiler üzerine hemen askıya alıp, peşinden Erdoğan’ın başörtüsü için yaptığı meşhur “Velev ki siyasî simge olsun...” çıkışını takiben üniversitedeki başörtüsü yasağını anayasa değişikliği ile kaldırma girişiminin yol açtığı dramatik sonuçlar da aynı gerçeği teyid eden diğer bir çarpıcı örnek.

Keza, bu anayasa, millî iradeyi ve demokrasiyi kısıtlayan yapısal düzenlemeleriyle orta yerde duruyorken başlatılan “demokratik açılım” sürecinin, gelinen noktada çıkmaza saplanması da.

Hattâ Ergenekon sürecinde patinaj, hattâ geriye gidiş işaretlerinin giderek artması; ard arda açıklanan andıç ve darbe planlarından, demokrasinin önünü açacak bir netice çıkmaması da.

AKP’nin, hakkındaki kapatma dâvâsından kılpayı ile “sıyırması”nın üzerinden bir buçuk yıla yakın bir zaman geçtiği halde, AYM Başkanının kararı açıklarken yaptığı “Parti kapatma kurallarını değiştirin” çağrısının gereği dahi yapılamayınca, DTP’yi kapatan karar geldi ve şimdi yine AKP için yeni kapatma hazırlıklarının tamgaz devam ettiğine dair iddialar dolaşıyor ortalıkta.

Bütün bunlar, ihtilâl anayasası ile döşenen mayınlardan temizlenememiş bir zeminde hukukun ve demokrasinin önünü açacak kalıcı ve sağlam bir açılım yapmanın asla mümkün olmadığı gerçeğini tekrar tekrar önümüze koyuyor.

Ve “yeni anayasa” projesinin AKP tarafından gerçekleştirilmesinin iyiden iyiye zorlaştığını da.

18.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.12.2009) - Beş kayıp yıl

  (16.12.2009) - Yargıyı kim yıpratıyor?

  (15.12.2009) - Açılımdan OHAL’e mi?

  (13.12.2009) - Muzır mâniler

  (12.12.2009) - Seçim olursa

  (11.12.2009) - Açılımdan kaosa mı?

  (10.12.2009) - İkna timleri

  (09.12.2009) - Demokrasiye pusu

  (08.12.2009) - Islak imza, YAŞ manevra

  (06.12.2009) - Hizmette motivasyon

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl