08 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Islak imza, YAŞ manevra


A+ | A-

Albay Çiçek’in ifade, tutuklanma ve 45 saat sonra serbest bırakılma serencamı öncesinde Başbakan Erdoğan, isim vermeden Genelkurmay’a “Zanlıları yargıya teslim edin” çağrısı yapmış ve Çiçek’in ıslak imzasını “kilidi açacak olan anahtar” olarak nitelemişti.

Çiçek gitti, ifade verdi, tutuklandı, itiraz üzerine yine serbest bırakıldı. Ve ortaya çıkan sonuca dair Başbakanın bir yorum yaptığını duymadık.

Öncesinde ıslak imzayı “kilidi açacak anahtar” olarak niteleyecek kadar kesin ifadeler kullanırken, daha sonra sergilediği suskunluk yargı sürecine duyduğu saygının mı bir ifadesiydi, yoksa işin içinde başka işler de var mıydı, bilmiyoruz.

Ancak yine Erdoğan’ın son günlerde medyaya niye kızdığını anlatırken, “Şu kadar general şuraya çağrıldı; bu kadar albay, yarbay buraya çıkarıldı” tarzındaki haberleri eleştirerek, “Teröre körükle gidiyorsunuz” diye çıkıştığını görüyoruz.

Ergenekon kapsamındaki sorgulamaları haber yapmanın terörü körüklemekle ne alâkası var?

Anlaşılan, Erdoğan zaman zaman tekrarladığı “kurumlar arası mutabakat”ı bir kez daha asker söylemlerini içselleştirme şekline dönüştürmüş.

Bu “fırça”ların, Aralık başında yapılan, iki TSK personelinin daha “irticaî tutum ve davranış” gerekçesiyle ordudan ihraç edildiği, Başbakanın Millî Savunma Bakanıyla birlikte bu ihraçlara karşı “şerh” koymaktan başka birşey yapamadığı ve ayrıca TSK’ya karşı yürütüldüğü söylenen “asimetrik psikolojik harekât”la ilgili özel brifing aldığı YAŞ toplantısından sonra gelmesi ilginç.

Erdoğan’ın tavrı, “YAŞ ayarı”nın, istenen sonucu verdiğini gösteriyor. Hükümetin, “telefon dinleme” bahsinde koparılan fırtına üzerine apar topar gündeme getirdiği pakette, “soruşturmanın gizliliğini ihlâl” suçlarına öngörülen cezaları ikiye katlama girişimi ise, bu sözlerle açığa vurulan değişimin fiiliyata da yansıdığına işaret.

Eğer bu yasa değişikliği Meclisten geçerse, Ergenekon soruşturması başta olmak üzere bilumum cunta oluşumlarını, darbe girişimlerini ve çete ilişkilerini, v.s. medyada haber yapmak, yazıp çizmek, yorumlamak imkânsız hale gelecek.

Böylece, bazı kritik dâvâlarda mahkemeler tarafından konulan, ama Ergenekon örneğinde görüldüğü üzere, uygulamada pek işlemeyen yayın yasağı, sağlam bir şekilde tesis edilmiş olacak.

Ve ancak yoğun bir kamuoyu takibi altında sorgulandığı takdirde aydınlatılabilme şansı bulunan karanlık ilişkiler, “soruşturmanın gizliliği” adı altında, yargı sürecinin karmaşık labirentlerinde, el altından hep yapılagelmiş olan derin müdahalelerin yönlendirmesine açık bir şekilde örtbas edilip karartılmaya devam edilebilecek.

Erdoğan diyor ki: “Bırakalım, yargı süreci işlesin. Kuvvetler ayrılığı prensibi var. Yargı erkine hiç kimse karışmasın ve müdahale etmesin...”

Elbette ki işin prensibi ve olması gereken şekli bu. Ama Türkiye’deki yargı sisteminin durumu ortadayken ve Erdoğan’la partisi de bu sistemin mağdurları arasında yer alıyorken, dahası bu durumu değiştirecek köklü bir sistem reformu da hâlâ yapılamamışken Başbakanın bu şekilde konuşması statükoya bir kez daha teslim bayrağı çektiğinin ilânından başka bir anlam taşır mı?

Peki, sorgulanan veya yargılanan general, albay ve yarbaylarla ilgili haberlere tepki gösterip “Yargı işini yaparken hiçbirimiz konuşmayalım” diyen Erdoğan, Danıştay’ın katsayı kararı için bayram günü bizzat kendisinin yaptığı “ideolojik” eleştirisini bu çağrıyla nasıl bağdaştırıyor?

Bu mantık geçerli olacaksa, yargı organlarının verdiği her kararı peşinen doğru kabul edip hiç tartışmayalım ve eleştirmeyelim. Anayasa Mahkemesinin AKP hakkında verdiği o karar dahil...

Ve herşeyi yargıya havale edelim. Bu meyanda, söz gelişi Ergenekon dâvâsının seyrini hiç merak etmeyelim. Nasıl olsa yargı en doğrusunu yapar deyip, işimize bakalım ve gereksiz yere bu konuyu kendimize dert edinip risk almayalım.

Huzur ve güven içinde, yargıyı bekleyelim...

08.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.12.2009) - Hizmette motivasyon

  (05.12.2009) - Yargı vesayeti

  (04.12.2009) - Katsayı ve referandum

  (03.12.2009) - Minare yasağı

  (27.11.2009) - Kurban Bayramınız mübarek olsun

  (26.11.2009) - Ankara ekseni mi?

  (25.11.2009) - Statüko ve AKP

  (24.11.2009) - Kemalizm ve AKP

  (22.11.2009) - Kurbana doğru

  (21.11.2009) - Türklüğe de suikast

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl