17 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Beş kayıp yıl


A+ | A-

Geçtiğimiz 3 Kasım’da, AKP’nin tek başına iktidar olarak ülkeyi “idare ettiği” sürecin yedinci yılını doldurup sekizinci yılına girdik. Gül’ün başbakanlığında kurulan ilk AKP hükümetinin işbaşı yaptığı tarihi esas alırsak, fiilî iktidar sorumluluğunu üstlenmelerinin sekizinci yılına da 18 Kasım’da ulaştık ve bugün itibarıyla sekizinci senenin ilk ayı dolmak üzere.

Bugünün, yani 17 Aralık’ın ayrı bir özelliği daha var. AB’den üyelik müzakerelerine başlama tarihi aldığımız günün beşinci yılı bugün doldu.

Üyelik hedefine ulaşmak için yapılması gereken reformlar açısından geriye dönüp bakınca, bu istikamette atılan adımların 17 Aralık 2004’e kadar yapılanlarla sınırlı kaldığını görmekteyiz.

Onların içinde en kayda değer olanlardan biri, MGK’yı sivilleştirmek ve işlevini kısmen de olsa demokratik kriterlere uygun hale getirmek için yapılan anayasa değişikliğiydi. Bu çerçevede kurul toplantılarına katılan bakanların sayısı arttırıldı, öteden beri bir orgeneralin üstlendiği genel sekreterlik makamı Dışişleri kökenli bir diplomata aktarıldı ve genel sekreterlik bünyesinde faaliyet gösteren dairelerin bir kısmı lağvedildi.

Psikolojik harekât ve fişleme gibi çok tartışılan faaliyetlere de son verildiği gibi bir algı oluştu.

Ama zaman içinde, bu işlevlerin Genelkurmay ve İçişleri Bakanlığı bünyesindeki farklı adreslere taşındığı anlaşıldı. Son aylarda ülke gündemini meşgul eden Albay Çiçek imzalı andıç ve benzerleri, bunu açıkça gözler önüne serdi.

Kuruldaki sivil üye sayısının arttırılması da sonraki işleyişi fazla değiştirmedi ve dönemin Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu’nun “Yüz üye de getirseler bizim için fark etmez” diyerek ortaya koyduğu tavrı doğrulayan bir tablo ortaya çıktı.

Ve asker-sivil ilişkileri AB ülkelerinde geçerli demokratik kriterlere uygun hale getirilemedi.

Genelkurmay adına verilen siyasî nitelikteki mesajların bazı üslûp ve yöntem farklarıyla da olsa devam etmesi, hattâ bunların zaman zaman müdahale olarak algılanmaya elverişli sen derece sert tonlamalarla ifade edilmesi, temelde çok fazla değişen birşey olmadığını defaatle gösterdi.

Bu noktadaki sorunun ne kadar derin ve yapısal nitelikte olduğunu ortaya koyan en önemli göstergelerden biri, gizli anayasa olarak da adlandırılan Millî Güvenlik Siyaset Belgesi uygulamasının aynen devam ettirilmesi oldu. 17 Aralık 2004 öncesinde MGK reformunu gerçekleştiren hükümetin, 2005 yazında 28 Şubat zihniyetini yansıtan yeni bir MGSB’ne onay vermesi ise, anlaşılması ve izahı çok zor bir çelişki oluşturdu.

Sonuçta, MGK reformunun eksik ve yarım bırakılması sebebiyle, askerin demokratik ve sivil kontrolü açısından olması gereken sonuçlara ulaşılamazken, yargı reformunun bir türlü gündeme getirilememesi de, işleyişteki yargı vesayetini koyulaştıran mâlûm gelişmelerin önünü açtı.

Bu açıdan bakıldığında, 17 Aralık 2004’ten bu yana geçen beş yılı, maalesef kayıp yıllar olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu durumun, müzakere tarihi aldıktan sonra reformlara daha bir asılmak gerekirken, tam tersine anlaşılmaz bir şekilde sürecin fiilen askıya alınması ise, son derece garip bir paradoks ve çelişki oluşturuyor.

Eğer AB reformları için 17 Aralık 2004’e kadar gösterilen yoğun ve enerjik çaba, müzakere tarihi belli olduktan sonra daha da arttırılıp hızlandırılmış; bu çerçevede yeni anayasa projesi sonuçlandırılıp, bilhassa iki kronik sorun olan asker-sivil ilişkileri ile yargı alanında yapısal reformlar gerçekleştirilebilmiş olsaydı, bugün çok daha farklı ve olumlu bir noktaya ulaşabilirdik.

Demokratik açılım sürecinin tıkandığı, tam tersine yine OHAL ve sıkıyönetim senaryolarının seslendirildiği bir ülke manzarası oluşmazdı.

AB cenahındaki engelleme çabaları, Sarkozy ve Merkel gibilerin tavrı ayrı konu. Ama onlar bizdeki reform isteksizliğinin bahanesi olamaz.

Beş yıldır AB sürecini savsaklamanın bedelini AKP hem kendisi ödüyor, hem ülkeye ödetiyor.

17.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.12.2009) - Yargıyı kim yıpratıyor?

  (15.12.2009) - Açılımdan OHAL’e mi?

  (13.12.2009) - Muzır mâniler

  (12.12.2009) - Seçim olursa

  (11.12.2009) - Açılımdan kaosa mı?

  (10.12.2009) - İkna timleri

  (09.12.2009) - Demokrasiye pusu

  (08.12.2009) - Islak imza, YAŞ manevra

  (06.12.2009) - Hizmette motivasyon

  (05.12.2009) - Yargı vesayeti

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl