15 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ali OKTAY

Geçmiş zaman olur ki…


A+ | A-

Mahmut Celâleddin Paşa (1839-1899) aynı zamanda bir şair ve besteci idi. Bir yaz gecesi yalısının balkonunda yardımcısı Nazım Bey’e yeni bir şarkısını öğretiyordu. Lavta çalan Nazım Bey, eserin bazı yerlerini Mahmut Celâleddin Paşa birçok kez tekrarladığı halde bir türlü ne sesiyle ne de çalgısıyla seslendiremiyordu. O sırada arkadaşları ile sandal gezintisi yapan Lemi Bey de yalının önünden geçerken Paşanın Nazım Paşa’yla çalışmasını duydu. Sandalı durdurup çalışmayı dolayısıyla paşanın eserini baştan sona dinledikten sonra, eseri yüksek sesle okudu. Bunu duyan Mahmut Celâleddin Paşa hayretler içinde kalarak adamlarını hemen sandaldakileri çağırmak üzere gönderdi. Lemi Bey ve arkadaşları paşanın yanına getirildiler. Mahmut Celâleddin Paşa o gece Lemi Beyi tanımış oldu ve ölünceye kadar onun teşvik ve takdir etti. Lemi Bey bu tanışmadan yıllar sonra "Hocam Yusuf Efendiden ve Hacı Arif Bey’den sonra benliğimi Muhtar Beye ve Mahmut Celâleddin Paşa’ya borçluyum. Bu iyiliklerini unutmam” demiştir.

GÖNÜL TELİMİZİ TİTRETENLER:

Lem’i Atlı

1870 yılında İstanbul’da doğdu. Okul camiinde her ikindide okuduğu ezan ile hem okuldakilerin, hem de Fatih semtinin dindar kesimi içinde sesinin güzelliği ile ilgi ve takdir toplamaya başladı. Hafız Yusuf Efendi’den dersler almaya başladı. Hacı Arif Bey’in de talebesi oldu. 18 yaşında ilk bestesini yaptı. Müzikli toplantıların aranan sesiydi artık. Müzisyen kişiliğinin yanı sıra idarî görevlerde de bulundu. 1925’de Selahattin Pınar’ı tanıdı. Onu oğlu gibi sevdi. 1940’lara gelindiğinde ününün doruğundaydı, ama artık 70’li yaşlardaydı. 25 Kasım 1945’te vefat etti. Lemi Bey az konuşur, dedikodudan hiç hoşlanmazdı. Eserlerinin yanlış okunmasına müthiş sinirlenir ve sinirlenince de tarağını çıkarır saçını taramaya başlardı. İyiliksever bir insandı. Kendisine kötülük edenlere dahi ‘Allah’tan bulsun’ der, hiçbir zaman kötülüğe kötülükle mukabele etmezdi. Bunun sebebini soranlara “Çok görmüşüz zevalini gaddar olanların / Eyyamı fırsatında dilzar olanların” beytini okumak sıkça yaptığı bir işti. Dindar bir insandı Lemi Bey. Ramazan aylarında evde kılınan teravih namazlarında müezzinliği kendisinin yapmasında ısrar eder ve yapardı. Namazdan sonra Şehzadebaşı’nda Direklerarasına gider çayını orada içerdi. En çok Uşşak makamında eser bestelemesine rağmen, Kürdilihicazkâr makamını da çokça kullanmıştır. İki yüz civarında beste yapmıştır.

İzlenimler

MALÛMUNUZ Bediüzzaman Hazretleri’nin 50. vefat yıldönümünü idrak ediyoruz. Bu amaçla ülkemiz içinde olduğu kadar yurt dışında pek çok anma programı düzenleniyor. Geçtiğimiz hafta sonuna kadar ben de İstanbul dışında ard arda bir kaç anma programına katıldım. Programlar her nerede düzenlendi ise, salonlar maşallah tamamen dolu idi. Üstâd Hazretlerinin anlatıldığı nefis konuşmalar İnşallah hedefine ulaşmış oldu. Programı izlemeye gelenlerin hepsinin bu konuya vâkıf olduğunu düşünmek ise elbette hatalı olur. Çünkü ilk defa duyup gelen, Risâle-i Nur’larla, Bediüzzaman Hazretleri ile yeni tanışan, merak eden pek çok da insan vardı. Bize ayrılan bölümde ise Bediüzzaman Hazretlerini müzik diliyle anlatmaya çalıştık. İzleyicilerin hatırı sayılır kısmı gençlerden oluşuyordu. Ne mutlu bir şey. Müziğin etkisi işte tam da bu noktada kendisini gösteriyor. Neden Risâle-i Nur’daki hakikatler müzik yoluyla anlatılmasın ki? Yapmaya çalıştığımız da buydu aslında. Risâle-i Nur da geçen musıkîye dair anlatımlara, Üstad Hazretlerinin tesbitlerine atıfta bulunarak, bestelenmiş şiirleri icra ettik. Her gittiğimiz programda müziğin, anlatım gücünün ne denli önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

NURDAN DAMLALAR...

“İşte o neyler, semâvî, ulvî bir mûsıkîden geliyor gibi sâfî ve müessirdirler. Fikir o neylerden, başta Mevlânâ Celâleddin-i Rumî olarak bütün âşıkların işittikleri elemkârâne teşekkiyât-ı firâkı işitmiyor. Belki, Zât-ı Hayy-ı Kayyûma karşı takdim edilen teşekkürât-ı Rahmâniyeyi ve tahmîdât-ı Rabbâniyeyi işitiyor.”

SÖZLER




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

15.04.2010

E-Posta: alioktay@alioktay. net


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (08.04.2010) - Baharın zamanı geldi...

  (01.04.2010) - Risâle-i Nur ve müzik

  (25.03.2010) - Nur Cemaati deyince akla her şey gelir de müzik gelmez!..

  (18.03.2010) - Çanakkale Destanı

  (11.03.2010) - İstiklâl Marşı nasıl bestelendi?

  (25.02.2010) - Sevdim Seni, Mâbuduma Cânan diye sevdim...

  (18.02.2010) - Vefat yıldönümünde Sâdeddin Kaynak

  (11.02.2010) - Ormancı türküsü

  (04.02.2010) - Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, sahiplerini buldu!

  (28.01.2010) - Kâzım Karabekir Paşa’nın bilinmeyen bestecilik yönü

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı- Yeni Asya Gazetesi- Bizim Radyo- Sentez Haber- Yeni Asya Neşriyat-Promosyon- Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım