01 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Hakan YALMAN

ICBA: Mânevî bir Mostar


A+ | A-

Bu satırları Saraybosna’dan yolluyorum. Abdullah Eraçıkbaş ve İbrahim Özdabak ağabeylerin yazdıklarından belirli bir kanaat sahibi olmakla birlikte buraya gelirken; “Acaba namaz kılacak bir yer bulabilir miyim? Kıbleyi tayin için yanıma pusula alayım da orada sıkıntı çekmeyeyim” şeklindeki düşüncelerle zihnî ve fizikî hazırlıklar yapıp bu şekilde geldiğimiz Saraybosna’da gördüğümüz tablo çok şaşırtıcı idi. Etrafı dağlarla çevrili bu şehrin tam ortasından ve nehir boyunca ilerleyen yolda sağınıza ve solunuza baktığınızda sanki minareler fışkırıyor gibiydi. Belki de her kilometresinde bir cami vardı.

Osmanlı’nın çok net izleri ile yerleştirdiği şeâir, belirli sayıda kilise ile Hristiyanlık izleri ve binaların pek çoğunda hâlâ onarılmamış silâh yaraları ile azametli fakat bahtsız bir memleket mânâsının tam cisimleşmiş tablosu idi Saraybosna. Ruhlarında sevgi dolu, asil bir millet oldukları mimarisinden, insanların simasına kadar her alanda okunabilen bu memlekette, belli ki binaları gibi kalpleri de yaralıydı. Şehir turlarında bize rehberlik eden Adnan Bjelic ve Seyit Beylerin savaş yıllarında dokuz on yaşlarında olduğu anlaşılıyordu. Her ikisinin de, savaş yılarından bahsederken yüzleri farklı bir hâl alıyor, belki de kısmen hatırladıkları o acı yılların hatıraları ile derin duygulara dalıp gidiyorlardı. Gözlerinde bu derinliğin izleri okunabiliyordu. İşin ilginç tarafı birlikte olduğumuz doktor ekibi de ülkemizde pek rastlamadığımız ölçüde ve oranda maneviyâtı güçlü ve bu toprakların mazisini paylaşma istidadında ve duygu zenginliğinde kişilerden oluşuyordu. Saraybosna’nın pek çok sayıda camiinde hemen hemen her vakit namazını ayrı bir yerde kıldık. Her camide de belli sayıda cemaat oluyor ve bunların önemli bir kısmını gençler teşkil ediyordu. Bu gençlerin yüzüne batığınızda ‘sîmâhum fî vücûhihim’ hakikatini yaşıyor, bir Avrupalı’nın vechesinde peygamberî sıfatın ve tebessümün ne kadar hoş durduğunu gözlüyorsunuz. Sanki kırk yıllık dostunuz ve kardeşiniz gibi bağrınıza basasınız geliyor.

Ezan sesleri ile çan seslerinin semalarında yükseldiği Saraybosna huzurlu bir yer. Genel görünümü itibarı ile pek çok kimsenin kanaati Bursa’ya benzediği şeklinde. Boşnak, Hırvat ve Sırpların sadece din konusunda ayrıştıkları ve boşnak dendiğinde ön planda Türklük ve Müslümanlığın akla geldiğini ifade ediyor mihmandarımız Adnan. Kendi hâl ve tavırlarında da bir Anadolu gencinin safiyeti ile Avrupalı fiziği ve Müslümanlığın duruluğu çok güzel mezcolmuş. Aynı hal Seyit Beyde de gözleniyor.

Şehitlikte bir tarafta Osmanlı döneminde şehit olmuşlar, diğer tarafta 1992’den 1995’e kadar devam eden harpte şehit olan 200.000 kadar Müslümandan bir kısmı. Tam ortalarında ay yıldızı sembolize eden kabri ile İzzet Begoviç yatıyor. Şehitlerin önemli bir çoğunluğu 1960’lı yıllarda doğmuşlar ve bizim akranlarımız. Bu beni çok etkiledi ve sanki Peygamberimize (asm) komşu olduklarını hissederek hallerine imrendim. Saraybosna aynı zamanda tarihten bu güne şehitler kervanına beşiklik eden mübarek bir belde.

Bosna-Hersek bir yönü ile kültürlerin buluşma yeri. Hersek tarafında yer alan Mostar köprüsü asırlardır kültürler arasında özellikle de Müslümanlık ve Hristiyanlık arasında sağlam bir köprü olmuş. Buna kasteden tavra karşı insanlık ortak olarak cephe almış ve Birleşmiş Milletler burayı insanlığın ortak mirası içine dahil etmiş. Burayı dolaşırken bizim camiamızın aynı konudaki hassasiyetini ifade eden ICBA (Kültürlerarası Köprü Derneği) aklıma geldi. Bu, Risâle-i Nur hakikatlerinin geniş kuşatıcılığı ile çok güçlü ve sarsılmaz bir kale şeklinde mânevî bir Mostar hakikatine namzet olmak anlamını da ifade ediyordu.

Bu anlamda, Bosna-Hersek ve bizler arasında çok ortak yönler olduğunu, Risâle-i Nur Enstitüsü’nün ‘kültürler arasında köprülük’ içerikli bir kongresinin Mostar ve Saraybosna’yı içine alan bir saha içinde yapılmasının çok uygun olacağını düşünüyorum. En kısa zamanda nasip etmesi için şu an Saraybosna camilerinin ortasında ve binlerce şehidin ruhaniyâtının bulunduğu bir beldede, onların da ‘âmin’ dediklerini hissederek yürekten duâ ediyorum.

01.06.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.05.2010) - Büyükler de ölümlüdür

  (04.05.2010) - Metabolik sendromun çözümü Asr-ı Saadet’e yöneliş olabilir mi?

  (20.04.2010) - İyi ki ölüm korkumuzu kaldıran zât (asm) doğdu

  (13.04.2010) - Üstad’la birlikte Hazret-i Ali’yi (ra) dinlemek

  (06.04.2010) - Şekercihan kahramanları

  (30.03.2010) - Küresel Asr-ı Saadetin güçlü bir duâsı

  (23.02.2010) - Varlık bestesinin en muhteşem melodisi (asm)

  (23.02.2010) - Varlık bestesinin en muhteşem melodisi (asm)

  (16.02.2010) - İlmin mertebeleri

  (09.02.2010) - Bir mektep olan vatan sathı


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.