28 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Saliha FERŞADOĞLU

Kitap kurdu


A+ | A-

En sevdiğimiz elma ağacının altına oturmuş sana bir mektup daha yazıyorum. Belki bana kızacaksın, ilk mektubuma cevap yazmana fırsat vermeden seni hatıraların top atışına tutuyorum; belki özlemler yollayacaksın, paylaştığımız aynı gökyüzüne bakıp her bir şahabın ardından dilek tutarken.

Huyum kurusun! Yalnızlık böyle vuruyor insanın başına. Sen gittikten sonra Tuana, herkes ayrıldı bir bir buralardan. Kimi senin gibi üniversiteyi kazanıp, büyük şehirlerin çalkantılı, keşmekeş hayatında kaybolup yitti; kimi ruh eşini bulup bambaşka bir şehirde hayat kurdu; kimisi ebedî yolculuğu için toprağın altında beklemeyi tercih etti. Ben ise, buraların garip bekçisi, ruhumdan bağlanmış bir kementle bu sessiz sahil kasabasında denizden geçen gemilere bakarak günlerimi tüketiyorum.

Bak, aklıma ne geldi! Küçükken dallarından sayısız meyveler kopardığımız elma ağaçlarının altında oyunlar oynarken, büyüyünce ne olacağımıza dair hararetli sohbetler yapardık. Ben kanatlarını sonsuzluğa açmış, hiç yorulmadan milyonlarca kez pike yapan bir kuş olmayı dilerken, sen bir kitap kurdu olmak istediğini söylemiştin. Hepimiz çok şaşırmıştık; hatta günlerce alay etmiştik seninle. Neredeyse varlığını bile fark edemediğimiz küçücük bir kurt olma isteğin pek bir tuhaf gelmişti bize. Ama onca alaya karşın sadece omuz silktin ve şairin dediğini kararlı bir ses tonuyla söyledin: Ben büyük şarkıları severim, büyük olsun!

O günden bugüne ne çok şey değişti; ben kanatlarını kısmış bir kuş oldum, uçmayı öğrenemedim bile. Ya sen, o küçücük kurtçuk, devasa kütüphanelerin içinde ilim öğrenme yolunda azimle gece yarılarına kadar ders çalışırken, meleklerin kanatları altında inşirah buluyor, gölgeleniyordun. Tabi ki çalışmalarının semeresini ünlü bir akademisyen olarak aldın. Şimdi ülkeden ülkeye konferans ve seminerler vermek için gittiğini gazetelerden okuyor; başımı sallayıp gülümsüyorum. Nasıl bilebilirdim bu kadar ileri görüşlü olacağını?

Sana payanda olacak pek çok şey vardı. Meselâ ders çalışmaya başlamadan önce Peygamberimizin (asm) şu duasını okurdun, biz de “âmin” diyerek eşlik ederdik: “Allah’ım ürpermeyen kalpten, kabul edilmeyen duadan, doymayan nefisten, fayda vermeyen ilimden sana sığınırım.” Bir de duvarlara yazıp astığın sözleri hatırlıyorum. Hele bir tanesini bugün dahi hiç unutamam; şu meşhur Hilton otellerinin sahibiyle yapılmış bir mülâkattan kesip yatak odandaki duvara asmıştın. Sonra defalarca yüksek sesle okuyup, zihnine kazımıştın: “Başarılı insanlar sürekli uğraş içindedirler; hata yaparlar, ama vazgeçmezler.”

Sanırım kaçırdığımız en önemli nokta buydu. Bizler, yenilgilerimiz karşısında çabucak pes edip bir kenara çekiliyor, sonra da kaderimize lânetler yağdırıyorduk. Başarısız olduğumuz için kendimizi suçluyor, gizli benlik dâvâmızda nefsimizle yarışıyor; hâşâ Yaratıcıyı aradan çıkarıyorduk farkında olmadan. Azimle sebat etmek yerine, esrik bir rüzgâra kapılıp bütün ideallerimizden, hayallerimizden cayıyorduk. Tozpembeden nefti bir lekeye dönen düşlerimize baygın gözlerle el sallarken zamanla paslanıyordu beynimiz, fikirlerimiz, bedenimiz. Kaybetmenin acısıyla fenalaşıp, besbeter bir insan haline dönüyorduk. Tevekkülün sırrını unutunca, her şeyimizi menfur addediyorduk.

Kendimi mi anlatıyorum sana? İtiraflarla dolu beher satırları okurken sıkılmış olmalısın. Bu mektubu gönderip göndermeme konusunda tereddüt ediyorum şu anda. Bir nebze cesaret bulabilirsem, gönderirim. Şimdilik hoşça bak zatına…

28.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.05.2010) - Geçmiş zaman olur ki

  (12.05.2010) - Acılar ve güller

  (05.05.2010) - Yargısız infaz

  (21.04.2010) - Düşler diyarında

  (14.04.2010) - Gülerken ısırılmak

  (07.04.2010) - Cevabını arayan soru

  (31.03.2010) - Kalabalık heyulalar

  (24.03.2010) - Hayal perdesindeki gerçek


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.