13 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

YAŞ’tan sonra HSYK


A+ | A-

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’in “Kriz yoktu, sadece biraz fazla uzadı” dediği YAŞ atamaları bitti, devir-teslimler başladı, konuşmalardaki mesajlar mercek altına alındı.

Org. Işık Koşaner’den sonraki Genelkurmay Başkanı gözüyle bakılan yeni Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel’in hukuk, insan hakları ve medya konusunda pozitif mesajlar veren bir konuşmayla görevini devrettiği yeni 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük ise ayrı telden çaldı:

“Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti devleti ile Türk ulusunu koruma görevini TSK’ya vermiştir. Bu görev onun bize vasiyetidir.”

CHP’nin 35. madde için değişiklik teklifi verdiği bir ortamda, hükümetin onayı ile orgeneralliğe yükseltilen iki isimden biri böyle diyor.

Yörük’ün, yakın zamanlarda polis tarafından durdurulan “TSK’ya ait mühimmat yüklü sivil kamyon”la ilgili sevk yazısında imzası bulunan komutan olduğuna dair haber de ayrı bir konu.

Veto edilen Org. Hasan Iğsız’ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilen Org. Erdal Ceylanoğlu için ise “yandaş” cenahta “Çevir kazı, yanmasın” meseline uygun şekilde, “Canım, 28 Şubat’ta tankları kendi başına yürütmedi ki, Çevik Bir’in emrini uyguladı, hattâ başlangıçta direndi, yazılı emir gelince başka çaresi kalmadı, şimdiyse pişman” yorumları yapılmaya başlandı.

Peki, aynı Ceylanoğlu KKK Eğitim ve Okullar Daire Başkanı iken orta dereceli askerî okul komutanlıklarına gönderdiği ve İmam-ı Gazalî, Erzurumlu İbrahim Hakkı, İbni Haldun, Ali Fuat Başgil, Şerif Mardin gibi isimlerin kitaplarını yasaklayan talimatı için de pişman mıdır acaba?

Ve “tank yürütme” için onun adına pişmanlık tahminleri yapanlar, bu konuda ne düşünürler?

Bir diğer nokta: Eğer tanklar Çevik Bir’in talimatı ile yürütüldü ise, Bir’den bunun hesabını sormak için bugüne kadar niye hiçbir şey yapılmadı? Darbelerle hesaplaşmaktan bahsedenlerin bu suale vereceği bir cevap olmalı değil mi?

Sözü getirmek istediğimiz yer şurası:

Demokrasimizi çifte vesayet altında tutan asker ve yargı ile ilgili tasarruflarda sadece kişiler üzerinden yapılan operasyonlar, temeldeki sisteme dokunulmadığı sürece bir işe yaramıyor.

Şikâyet edilen vesayet, yeni kişilerle sürüyor.

Bu, YAŞ’ta da böyle; onun ardından yeni bir kriz dalgasına daha sahne olduğu ifade edilen HSYK’da da. Gerçi Adalet Bakanı ve Kurulun Başkanvekili “Kriz yok” diyorlar, ama bazı ağır ceza mahkemesi başkanlarıyla başsavcı atamalarında anlaşamadıklarını da açıkça söylüyorlar.

Böylece, geçen yıl da gündeme gelen ve bazı konuların dondurulup ertelenmesi suretiyle geçici olarak savuşturulan kriz tekrar nüksediyor.

Bilhassa Ergenekon’a ve onunla bağlantılı dâvâlara bakan hakim ve savcıların değiştirilmesi, yıldırılması veya bugünkü HSYK’ya hakim zihniyetle uyumlu yeni üyelerin atanması suretiyle dâvâların seyrinin “istenen” şekilde yönlendirilmek istendiğine dair kuşkular yeniden depreşti.

Tartışmaların, Ergenekon savcılarının en çok tanınanı, Sincan Hakimi ve Erzincan Başsavcısı gibi gündemdeki isimlerde odaklanması, meselenin yine kişiler üzerinden yürüdüğünü gösteriyor.

İşin ilginç tarafı, evvelce de defaatle dikkat çekmeye çalıştığımız gibi, kurulun hakimler kanadında etkin rol oynayan isimlerden birinin, bizzat bu hükümet tarafından ödüllendirilip önce Yargıtay, sonra HSYK üyesi yapılmış olması.

Tek başına bu örnek bile, kişiye dayalı formüllerin çözüm getirmeyebileceğini, hattâ bu konuda yapılan yanlış tercihlerin sorunu daha da ağırlaştırdığını göstermek için yeterli, değil mi?

Olmadığı söylenen son “kriz” için seslendirilen iddialardan biri de, atama kararnamesi kurulda yine kilitlenirse, hükümetin konuyu referandum sonrasına erteletme niyetinde olduğu.

Paket kabul edilirse HSYK yeni yapısı ve artan üyeleriyle konuyu değerlendirecek. Sorunun çözülüp çözülmeyeceği ise o zaman belli olacak...

13.08.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.08.2010) - Referandum ve terör

  (11.08.2010) - ‘Evet-hayır’dan öte

  (10.08.2010) - YAŞ krizi bitti mi?

  (08.08.2010) - Hassas ölçüler

  (07.08.2010) - Darbe aslî, demokrasi tâlî...

  (06.08.2010) - YAŞ sonrası

  (05.08.2010) - Neden referandum?

  (04.08.2010) - 12 Eylül’le hesaplaşmak

  (03.08.2010) - ‘Evet’ de çıksa, ‘hayır’ da...

  (01.08.2010) - İdeal gazete için


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.