10 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

YAŞ krizi bitti mi?


A+ | A-

YAŞ düğümü nihayet “çözüldü.” Genelkurmay Başkanı ile Kara Kuvvetleri Komutanının kim olacağı noktasında ortaya çıkan belirsizlik kalktı. Böylece “kriz” sona ermiş oldu.

Süreci ve sonucu satır başlarıyla irdelersek:

“YAŞ atamalarında yetki hükümette” şeklinde ifade edilen kuralın kâğıt üzerinde kaldığı bir kez daha görüldü. Asker kendi tercihlerinde günlerce diretti. Sonucu da büyük ölçüde yine o belirledi.

Bir taraftan “Her gelene baş sallayacak değiliz” diyen Başbakan, diğer taraftan sürecin her aşamasında “mutabakat”tan söz etti. Sivil bürokratların tayininde hemen hemen hiç telâffuz edilmeyen “mutabakat” sözü, burada sık sık tekrarlandı.

1. Ordu Komutanının Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına vize verilmemesi büyük bir “sivil devrim” olarak sunuldu, ancak aynı koltuğa 28 Şubat’ta tank yürütmüş bir ismin getirilmesindeki—bu mesajla çelişen—sembolik anlam geçiştirildi.

Aynı şekilde, “istenmeyen” 1. Ordu Komutanıyla birlikte “internet andıcı” için ifade vermeye çağrılanlardan Genelkurmay Adlî Müşavirinin tuğgenerallikten tümgeneralliğe terfî ettirilmesi de.

Keza, 22 Temmuz 2007 seçimi sonrasında Genelkurmay karargâhında hazırlanan siyasî içerikli “bilgi destek notu”nda imzası bulunan generalin Ege Ordu Komutanlığına tayin edilmesi de.

1. Ordu Komutanına “internet andıcı,” 3. Ordu Komutanına Erzincan dâvâsında yargılanıyor olması ve Genelkurmay 2. Başkanına bir havaalanı karşılamasında Hayrünnisa Hanımla tokalaşmamak için yaptığı saf değiştirme manevrası sebebiyle karşı çıkan irade, bu üç isimde sakınca görmedi.

YAŞ öncesi, 27 muvazzaf general ve amirali de kapsayan 102 kişiye yönelik yakalama emrinin, şûrâdaki kilitlenmenin su yüzüne çıktığı bir aşamada kaldırılması da soru işaretlerine sebep oldu.

Süreçte Başbakanla Adalet Bakanı arasında cereyan eden yoğun görüşme trafiği ile birlikte düşünüldüğünde, soru işaretleri daha da yoğunlaştı.

Özellikle yargının iktidar partisi lehine siyasallaştırıldığı yönündeki suçlamaların özellikle anayasa paketine endeksli olarak seslendirildiği bir ortamda bu durum daha fazla dikkatleri çekti.

Bir diğer nokta, hükümetin 1. Ordu Komutanına yönelik vetosunu savunurken, vaktiyle Demirel’in yaptığı tasarrufları örnek göstermesiydi.

Demirel 1969’da dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Cemal Tural’ı “sivil iradeyi takmayan tavırları” sebebiyle görevden alarak Askerî Şûrâ üyeliğine kaydırmış, 1977’de de Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Namık Kemal Ersun’u “darbe hazırlıkları içinde olduğu” gerekçesiyle azletmişti.

AKP hükümetinin bir başka referansı, 1987’de Özal’ın Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Necdet Öztorun’u Genelkurmay Başkanı yapmamasıydı.

Son olayda hükümetin vetosu 1. Ordu Komutanına. Bu örneklerde ise muhataplar ya Genelkurmay Başkanı veya Kara Kuvvetleri Komutanı.

Neticelerine baktığımızda da şunları görüyoruz:

Devrin Cumhurbaşkanı Sunay’ın da onayı ile Tural’ın önce YAŞ üyesi yapılıp sonra emekli edilmesini takiben “demokrasiye bağlı mutedil bir isim” olduğu değerlendirmesiyle Genelkurmay Başkanı yapılan Org. Memduh Tağmaç, çok geçmeden 12 Mart muhtırasını hükümete dayattı.

Ersun’un yerine 3. Ordu Komutanı Or. Ali Fethi Esener’i getirmek isteyen Demirel’le Org. Adnan Ersöz’de ısrar eden Cumhurbaşkanı Korutürk arasında çıkan ihtilâf çözülemeyince, koalisyon ortağı Türkeş’in teklifiyle Ege Ordu Komutanlığından, önce KKK’na, sonra Genelkurmay Başkanlığına getirilen Org. Kenan Evren, 12 Eylül ihtilâlini gerçekleştiren kadronun başını çekti.

Özal’ın veto ettiği Öztorun’un yerine Genelkurmay Başkanı olan Org. Necip Torumtay da ilk Körfez Savaşındaki istifasıyla Özal’a rest çekti.

Bu sonuçlar, askerî cenahta sadece isimler üzerinden yapılan tasarrufların sivil iradeyi hakim kılmak için yeterli olmadığını, asıl olanın yapısal reformlarla sistemi ve zihniyeti demokrasi kriterlerine uygun hale getirmek olduğunu gösteriyor.

10.08.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.08.2010) - Hassas ölçüler

  (07.08.2010) - Darbe aslî, demokrasi tâlî...

  (06.08.2010) - YAŞ sonrası

  (05.08.2010) - Neden referandum?

  (04.08.2010) - 12 Eylül’le hesaplaşmak

  (03.08.2010) - ‘Evet’ de çıksa, ‘hayır’ da...

  (01.08.2010) - İdeal gazete için

  (31.07.2010) - Taş atanlar ve diğerleri

  (30.07.2010) - 35. madde kalkmalı

  (29.07.2010) - Yine tahrik ve galeyan


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.