30 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

Kitap ve Kültür fuarları…


A+ | A-

Türkiye Diyanet Vakfı’nca organize edilen Kitap ve Kültür fuarlarının bu yıl 29’ncusu yapılıyor. Ancak ilgisizlik ve tanıtım eksikliği, fuarlara ilgiyi gittikçe azaltıyor…

Esasen önce “Dinî Yayınlar Fuarı” olarak açılan, ardından ismi değiştirilip muhtevası genelleştirilen bu fuarlar, son birkaç yıldır âdeta kendi haline terk edilmiş. İlân ve tanıtımı yapılmadan açılması, kamuoyunda bilinmemesine sebebiyet verdiriyor.

İletişim ve reklâm tekniklerinin bunca gelişmesine karşı, her yıl başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Ramazan ayında düzenlenen Kitap ve Kültür fuarlarına alâkasızlıkla, yıldan yıla dinî yayınlara, inanç ve mâneviyat dünyasına dair eserlere ulaşma fırsatını bulan geniş kesimler, bundan mahrum kılıyor…

Evvela Diyanet’in toplumun mânevî kültür kaynaklarına ulaşmasını, vatandaşların dinlerini tanımasını temin etmesi lâzım. Zira Anayasa’nın 136. maddesine göre genel idâre içinde yer alan Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki 633 numaralı Kanun’un ilk maddesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’na, “İslâm dininin inançları, ibâdet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak” vazifesini verir.

DİYANET VE BELEDİYELER

DESTEK VERMELİ…

Bunun içindir ki, Diyanet’in, yüzde 99’u Müslüman olan ülkede vatandaşların dinlerini tanımaları, inanç, ibâdet ve ahlâkla ilgili kitaplara ulaşmalarını sağlaması birinci vazifesidir.

Bu amaca destek gâyesiyle kurulan Türkiye Diyanet Vakfı’nın bu maksatla açılan Kitap ve Kültür fuarlarını finanse etmesi gerekir. İlk yıllarda olduğu gibi açılışların medyada geniş ilânlarla yapılması; ulusal-yerel görsel ve yazılı medya kanallarıyla duyurulması, fuar boyunca reklâmların televizyonlarda, radyolarda, internette, bilboardlarda, metro, meydan ve bulvarlarda yapılması icâb ediyor.

Keza Büyükşehir Belediyeleri, mübârek Ramazan’ın mânâsına uygun olan bu hizmete tam destek vermeli. “Ramazan eğlenceleri”, “Ramazan şenlikleri” ya da “Ramazan festivalleri” adı altında Ramazan’ın ruhuna ve kudsiyetine yakışmayan ve terâvih zamanına denk gelen çalgılı-şarkılı-danslı eğlence ve oyunlara trilyonları harcayan çoğu iktidar partisine mensup belediyeler, Ramazan’ın ulviyetine uygun bu hizmete kayıtsız kalmamalı, tam destek vermeli.

Ekseriyeti Ramazan’a hürmetsizlik olarak tezâhür eden, meşruiyet sınırını aşan bir dizi lehviyatla, sefahet ve başıboşlukla muallel enjekte edilen, toplumda ahlâkî aşınmayla mânevîyattan bîbehre nesilleri türeten müteaffin bataklığı daha da derinleştiren “popüler kültür”ün lansesi yerine, bu mânevî kültüre hizmet etmeli, bigâne kalmamalı…

Gerçek şu ki yıldan yıla yapılan fuarın tanıtım ve reklâmı, dinî ortamlardan uzak çevrelerin dinî eserlerle tanışmaları açısından oldukça önemli. Yayıncılar, yetersiz tanıtımdan dolayı, özellikle uzak semtlerden gelen çoğu vatandaşların namaz için camiden çıktıktan sonra, “Fuar varmış!” şaşkınlıklarına şâhid olmaktalar.

İlgisizlikten ve stant ücretlerinin yüksekliğinden dolayı, bazı yayıncılar yıllardan beri katıldıkları ve sırf itibar uğruna katılmak durumunda kaldıkları fuardan masraflarını çıkarmaları bir yana, zarar ettiklerinden şikâyet etmekteler. Stantların ücretsiz hale getirilmesi, en azından giderleri karşılayacak oranda mâkul bir düzeye çekilmesi, halkın kitaba ve okumaya ilgisizliğine karşı bu hizmetin devam etmesi için şart olarak görülmekte.

DEVLETİN GÖREVİ…

Ayrıca tanıtım hususunda, Vakfa ve ilgili kurumlara destek vermeye hazır olduklarını belirtmekteler. Stant ücretlerinin karşılanabilir bir düzeye çekilmesi durumunda, örneğin Ankara’da yetmişe yakın yayınevinin katıldığı Kocatepe Camii avlusundaki fuarın tanıtım ve yaygın reklâm masraflarına katılabileceklerini bildirmekteler…

Tablo ortada. Sosyal hayat zehirlenmiş. Saldırganlık ve şiddet had safhaya ulaşmış ve sıradanlaşmış. Suç oranları ürkütücü bir biçimde artmakta. Hapishaneler ağzına kadar dolmuş. Meclis, Millî Eğitim ve Emniyet’in raporlarıyla, kötü madde bağımlığı, uyuşturucu ve içki kullanımı ilkokul seviyesine inmiş. Türkiye uyuşturucu pazarı haline gelmiş.

Ülkenin gençliği ve geleceği, sigara, içki, uyuşturucu, müstehcenlik ve şiddet batağına saplanmakta. Devlet eliyle, toto-loto, “millî” piyango, şans ve talih oyunları, sanal kumar tuzağına çekilmekte. Kısacası Türkiye, mânevî kültür ve ahlâkta “kırmızı alârm” vermekte.

Bundandır ki halkın bu tür etkinliklerden haberdâr edilmesi, büyük ehemmiyet taşımakta. Artık bu kırılganlıktan kurtulmalı. 28 Şubat postmodern darbe döneminden kalma “dinî yayınlar fuarları”nı sessiz-sedâsız “geçiştirme” çekingenliği bırakılmalı.

Başta Diyanet, Türkiye Diyanet Vakfı, Kültür Bakanlığı ve belediyeler olmak üzere devletin ilgili kurumları, bu büyük hizmete ilgi göstermeli, katkı sağlamalı.

Ya da esasen başlı başına bir kültür hizmeti olan ve yüzbinlerce, milyonlarca vatandaşa kitabı ulaştıran, okumayı sevdiren ve yaygınlaştıran fuarlara, Diyanet Vakfı’nın koordinatörlüğünde Kültür Bakanlığı, tanıtımını üstlenmeli.

Devletin görevi, toplumu ve gençliği korumaktır; mânevî ezoryon ve ahlâkî aşınma vâhim tehlikesine karşı, inzibatî ve maddî tedbirlerin yanısıra, mânevî ve ahlâkî tedbirleri almaktır…

30.08.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.08.2010) - “Görüşme” ya da “pazarlık” ve akıbeti…

  (27.08.2010) - Siyasetin dine saygısı…

  (26.08.2010) - “Türban raporu”

  (20.08.2010) - “Ramazan eğlenceleri…”

  (19.08.2010) - Bayat bir “proje”

  (18.08.2010) - Şantajlı şartlı “ateşkes”!

  (15.08.2010) - Vâh Pakistan!...

  (14.08.2010) - Ah Afganistan!

  (13.08.2010) - Irak unutulmasın…

  (12.08.2010) - İsrail’e koşulan “şartlar” ne oldu?


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.