27 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Halil USLU

Ereğli ve Kur’ân


A+ | A-

Bu yıl Türkiye’de ve dünyada Kur’ân yılı. Diyanet İşleri Başkanlı’ğı ilân etti: “Türkiye’de ve bütün âlem-i İslâm’da bu yıl Kur’ân yılı.” Çünkü milâdî 2010 itibarıyla Kur’ân-ı Hakim’in nüzulünün 1400’üncü yılı. Bu itibarla Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt içi ve yurt dışında sempozyumlar, açık oturumlar, paneller, ilmî toplantılar, konferanslar, Kur’ân tilâveti programları, “Kur’ân Sadâsı” programları, mukabele günleri, Mushaf ve Kur’ân konulu eser satış mekânları, yarışmalar, belgeseller, afişlerle Kur’ân mesajları, hutbe ve vaazlar başta olmak üzere bir çok faaliyet yaptı ve yapmaya devam ediyor.

Konya Ereğli’mizin kahraman, faal, Kur’ân-ı Hakim’e ve Nur-u Kur’ân’a uzun yıllardır gönül veren ihlâs-ı etem sahibi can dostları, bizleri hem iftarlarına, hem de vakıf binaları seminer salonunda “2010 Kur’ân yılı ve Risâle-i Nur“ başlıklı bir Ramazan sohbetine dâvet ettiler. İcabet ettik, güzel iftar, sahur, seminer ve sohbetler ardı ardına devam etti. Makaleye sığmaz, sığdığı ve aklımızın aldığı kadarıyla özetle şu hakikatlerin üzerinde durduk ve durmaya devam edeceğiz. Çünkü Kur’ân-ı Kerim’e biz ve bütün insanlık âlemi “hava, su ve gıda“ gibi muhtacız, bugün daha çok muhtacız.

Hz. Bediüzzaman Cenâb-ı Allah’ı bize tarif eden “üç küllî muarriften” birinin Kur’ân-ı Hakîm olduğunu 19. Söz ve 19. Mektub ve emsâli eserlerinde söylüyor ve her cihetle ispatlıyor. Hatta emsâlsiz bir Kur’ân tefsiri olan İşaratü’l-İ’câz eserinin ahirinde Bakara Sûresi 32. âyetinin deryasından bir cetvel ve bir damla damlattığını ifade ediyor. Yine “Mu'cizat-ı Kur’âniye” isimli 25. Söz eserinde Kur’ân-ı Hakim’in bu asra ne kadar baktığını, bir çok âyetle en katı kalplere ve en inatçı kafalara misâllerle göstermektedir.

Bütün âlemi kucaklayan Hz. Üstad, 100 yıl önce, yine bu emsâlsiz eserinin sonuna, Batı dünyasının meşhur doktorlarından Dr. Johnson’un şu çarpıcı sözünü kaydetmiş: “Kur’ân öyle bir Peygamber sesidir ki, onu bütün dünya dinleyebilir. Bu sesin aksi, saraylarda, çöllerde, şehirlerde, devletlerde çınlar.” Bizler de “Sadakte”, doğrudur, gerçektir diyoruz. Çünkü bu ifadeler hakikat oldu. Bakınız dünya milletlerinin devletlerine ve devlet reislerinin beyanlarına.

Son dönemlerde ABD Hariciye Bakanı Hillary Clinton, “Kur’ân, benim de dahil olduğum milyarlarca insanı aydınlattı” demişti. Daha öncede eşi eski ABD Devlet Başkanı Clinton, Hucurat Sûresi 13. âyeti göstererek “Dünya Kur’ân’a muhtaç” beyanında bulunmuştu. Yine ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Ramazan ayının başlaması dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınlandı. Obama, mesajına, Arapça “Ramazanınız mübarek olsun” anlamına gelen “Ramazan Kerim” ile başladı. İngiltere Kralı veliahdı Prens Charles bu yılki Dünya Çevre Günü’nde Oxford İslâmî Çalışmalar Merkezi’nde yaptığı konuşmada, “Dünyayı kurtarmak için İslâm’ın izinden gidin” dedi ve Kur’ân’ın “insan ve çevreyi” birbirinden ayırmadığını belirtti.

İmam-ı Şafii Hazretleri “Eğer Kur’ân’ın tamamı gelmeseydi, yalnız Asr Sûresi bütün insanlığa yetecekti” buyurmuştur. Bunun gibi Kur’ân’ın her bir âyeti ve en küçük bir sûresi gerek sevap cihetiyle, gerekse prensipler manzumesinde, erişilmesi mümkün olmayan bir kelâm-i İlâhîdir. Hz. Bediüzzaman 100 yıl önce neşrettiği Hakikat Çekirdekleri eserinin birinci babında der ki: “Mariz bir asrın, hasta bir unsurun, alîl bir uzvun reçetesi, ittibâ-ı Kur’ân’dır.”

Bugün ülkemizde ve ülkelerde bir çok açılım paketi ve çıkış yolları aranmaktadır. Hucurat Sûresi 10 ve 13. âyeti, En’am Sûresi 164’ncü âyeti ve Maide Sûresi 32’nci âyeti bugün bütün şebabetiyle, gençliğiyle ve tazeliğiyle, bizlere rehber, ışık ve nurdur. Anlayana, anlatana ve yaşayana ne mutlu.

Bizlerin bu mânâları nakletmemize vesile olan muhterem Fikri Günen başta olmak üzere bütün Ereğlili kardeşlerime binler duâ, teşekkür ve Kur’ân neşrinde başarılar...

27.08.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.08.2010) - Saygı ve saygısızlık

  (13.08.2010) - İyi ki geldin ey dost

  (06.08.2010) - Vefatlar ve yaylalar

  (30.07.2010) - Tesbihin ipi kopmasın

  (23.07.2010) - Ardı ardına iki müjde

  (09.07.2010) - Âyetlerle kendini tedavi et

  (02.07.2010) - Sungur Ağabey ve hatıralar

  (25.06.2010) - Dalları bastı kiraz

  (18.06.2010) - Baharın çiçekleri ve Trabzon

  (11.06.2010) - Abdülmecid (Nursî) Ünlükul ve Risâle-i Nur


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.