"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Altılı Masa neden yuvarlak?

Havva KÜÇÜK KONUR
02 Şubat 2023, Perşembe
Daha önce edebiyat atölyesi hocamız, verdiği ödev doğrultusunda bir anafor seçmemizi ve anlatmamızı istemişti.

Ben de yuvarlak masayı seçmiş ve anlamını anlatmaya çalışmıştım. Hatta bu yazım Yuvarlak Masa adıyla Yeni Asya’da (11 Temmuz 2020) da yayımlanmıştı. O zamanlar ‘Altılı Masa’ kavramı henüz literatürümüze girmemişti ama bu yazıdan iki yıl sonra altı siyasi parti biraraya geldi ve Altılı Masa kuruldu. Peki neden yuvarlak masada toplandılar ve bu buluşmanın diğer adı neden yuvarlak masa olarak kaldı?

Beden dilinde her masanın bir dili vardır. Kare ve dikdörtgen masaların köşeleri vardır mesela. Böyle masalarda muhakkak bir baş ve son vardır. Bir kişi masanın başındadır, diğerleri hep kenardadır, kenardır. Sivri köşeler muhteşem bir ayraçtır, keskin bir dille herkesin yerini tarif ederler. Asla o sınırı geçemezsin. Yoksa masanın köşesi mutlaka sizi durdurur, ayağınıza, bacağınıza batar. Bu yüzden makam masaları, geniş protokol gerektiren masalar hep dikdörtgendir. Okul ve dershane etüt masaları da karedir. 

Oval masalar da tek lider anlayışlarından taviz vermezler. Tek şahıs yine muhakkak vardır, ama köşeleri artık çok sivri değildir. Liderin kendi kadrosunu oluşturduğu ve biraz da kendi yerini sağlamlaştırdığı yerlerde bu tarz masalar vardır. Şirket toplantı masaları, yönetim kadrosunun yemek masası mesela. 

Ama yuvarlak masa öyle mi!? Katılımcı, özgürlükçü, hürriyetperver ve eşitlikçidir yuvarlak masa. Dışardan gelecek her türlü insana, fikre açıktır. Bir lider etrafında kümelenmeye ihtiyacı yoktur. Herkes liderdir, eşittir, eşit söz hakkı vardır. İnsan hak ve hürriyetleri bir numaralı gündem maddesidir. Hatta denilebilir ki her şey bu gündem maddesine göre şekillenir. Makam mansıp derdi yoktur. Kişisel egolarını bir kenara bırakmıştır. Kimseye kendini ispat etmeye ihtiyaç duymaz. Kimseye keskin hatlarla sınırlarını dikte etmez. Her türlü insana ve fikrine açıktır. Sonradan gelmiş, önden gitmiş farketmez. Çat kapı misafire açıktır. Kaç kişi gelirse gelsin, herkes kendine bir yer bulabilir. Kim nereye oturursa otursun, masadaki herkesi en küçük ayrıntısına kadar görebilir. Yemek masaları ve bahçe masaları genelde yuvarlaktır. Samimi ve sıcaktır çünkü. Hiçbir tarafının bir önceliği, üstünlüğü yoktur.

Altılı Masa işte bu yüzden yuvarlak masayı seçti ve çok da anlamlı bir mesaj vermiş oldu. Zira yuvarlak masanın karşısında yer alan erk, tamamen lider kültüne dayanan, tek şahıs düzeni, bütün yetkilerin tek elde toplandığı bir organizma, en küçüğünden en büyüğüne bütün emirlerin tek kişinin iki dudağı arasında olduğu bir yapılanmadır. Güç odaklı, dominant, baskın bu yapıya karşı, tek kişinin değil herkesin güçlü olduğu, katılımcı ve eşitlikçi, hürriyetçi bir oluşum oluşturmak, meşveret ve istişare düzeniyle hareket etmek, liberal demokrasiyi geri getirmek üzerine programını yapmak, şahsi gücünü arttırmak yerine başka liderlerle birarada olmayı seçmek bana çok anlamlı geliyor. Düşünsenize.. Karşınızda her şeyiyle her şeye hakim olmayı marifet sayan bir yapı var. Demokrasiye zıt ne kadar şey varsa ortaya koymaktan adeta zevk alıyor. Siz ise bunun karşısına lider olarak çıkmak yerine, hepsi farklı farklı fikirlerden, oluşumlardan gelen liderlerle bir araya gelmeyi, beraber çözüm yoluna gitmeyi, birlikte kararlar almayı ve en önemlisi liberal demokratik sistemi yeniden sistem olarak getirmeyi hedefliyorsunuz. Bu sizce de alkışlanası bir hareket değil mi?

Muhalefet olma adına sadece böyle bir oluşumu biraraya getirselerdi bile, her türlü takdiri ve alkışı haketmiş olurlardı. 

Bence Altılı Masaya destek verecek olanlar, onu bunu değil, falan partiyi, filan şahsı değil, direkt bu oluşumun ruhuna oy vermiş olacaklar. Birliğe ve beraberliğe, birarada yaşama kültürüne, fikir aykırılıklarına rağmen biraraya gelebilmeye oy verecekler. Demokrasinin özü de bu değil midir?

Okunma Sayısı: 2536
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Necati

    2.2.2023 17:19:28

    Tebrikler, bu 6 lı masa, artık millet ittifakı 1950 seçimlerinde olduğu gibi, istibdata zülme karşı yeter artık "Söz milletindir" diyerek Türkiyeyi demokrasiden hızla uzaklaştırıp 1950 öncesi tek adam sistimini yeniden tesis eden akp ve destekçilerine dur diyecektir. Millet ittifakı yeniden demokratik adil bir sistem için son şans olabilir. Bu seçim bu bakımdan çok önemlidir. Yeni Asya yakın tarihimizde olduğu gibi önemli dönüm noktalarında çok önemli görevler yapmıştır. Bu seçimde de inanıyorum ki bu misyonunu yerine getirecektir.

  • Ömer

    2.2.2023 14:26:08

    Binlerce tebrikler ediyoruz. Harika bir makale olmuş.Bence Altılı Masaya destek verecek olanlar, onu bunu değil, falan partiyi, filan şahsı değil, direkt bu oluşumun ruhuna oy vermiş olacaklar. Birliğe ve beraberliğe, birarada yaşama kültürüne, fikir aykırılıklarına rağmen biraraya gelebilmeye oy verecekler. Demokrasinin özü de bu değil mi,👏👏👏

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı