Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

BM’de ateşkes pazarlığı

ABD ve Fransa’nın üzerinde uzlaştığı Lübnan’da ateşkesi öngören karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi’nde bugün ele alınabileceği belirtildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Lübnan’ın çekincelerini iletmek üzere Arap Birliği’nin New York’a gönderme kararı aldığı heyetle görüşme yapmayı planlıyor. Bu sebeple Konsey’in ABD’yle Fransa’nın üzerinde uzlaştığı karar tasarısını bugün oylayabileceği belirtiliyor.

Fransa’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Jean Marc Sabliere, Lübnan’ın tasarıyla ilgili çekincilerini dikkate alacaklarını söyledi. ABD Başkanı George Bush ise Lübnan’ın talep ettiği gibi İsrail askerlerinin Güney Lübnan’dan hemen çekilmesi halinde bölgede bir boşluk oluşacağını ve bunun Hizbullah’ın yeniden silâhlanmasına yol açabileceğini savundu.

Bush, tasarının bir an önce Konsey’de onaylanmasını istediklerini de belirtti. Tasarıda, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların, tamamen sona ermesi çağrısı yapılıyor, ancak acilen ateşkes ilân edilmesi ve İsrail askerlerinin Lübnan’dan çekilmesine yönelik ifade bulunmuyor.

Lübnan’ın çekinceleri

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri tasarıyı reddettiklerini açıkladı. Berri, karar tasarısında İsrail güvenlik güçlerinin Lübnan’dan çekilmesi çağrısında bulunulmadığına ve ateşkes çağrısı yapılmadığına dikkat çekti.

Berri, tasarıda İsrail ve Hizbullah’ın karşılıklı olarak ellerindeki tutukluları serbest bırakmaları konusunda da bir ifade yer almadığını vurguladı. Tasarının Lübnan’ın çıkarına olmadığını belirten Berri, Lübnan’ın güneyinde İsrail askerleriyle mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Lübnan askerine ‘ateşkes görevi’

Beyrut’ta önceki günkü Arap dışişleri bakanlarının toplantısının ardından Lübnan kabinesi olağanüstü toplandı. Kabine toplantısından, Güney Lübnan sınırına asker konuşlandırılması kararı çıktı. Buna göre, ateşkesin sağlanması ve İsrail askerlerinin Mavi Hat gerisine çekilmesinin ardından, 15 bin Lübnan askeri Güney Lübnan sınırına konuşlanacak. Hizbullah’ın da, hükümetin bu kararını kabul ettiği belirtiliyor.

Lübnan hükümet kaynaklarına göre, asker konuşlanması kararı, Fransa’nın Lübnan’da ateşkes sağlanması için başlattığı girişimler çerçevesinde alındı. 2000 yılında İsrail’in Lübnan’ın güneyinden çekilmesiyle bölge Hizbullah’ın denetimine geçmişti.

Karar incelemeye değer

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan hükümetinin ülkenin güneyine 15 bin asker yerleştirme kararını ‘’ilginç ve incelenmeye değer bir adım’’ olarak değerlendirdi. Olmert, yaptığı açıklamada, şunları söyledi: ‘’Öneriyi inceliyoruz. Bütün sonuçlarına, ne derece uygulanabilir olduğuna ve hangi takvimle uygulanabileceğine bakıyoruz. Güney Lübnan’ı ne kadar erken terk edersek o kadar mutlu oluruz, özellikle de hedeflerimize ulaşırsak. Lübnan’ı işgal etmek istemiyoruz. Lübnan’da kalmak istemiyoruz. Operasyonun amaçlarını uygulamak istiyoruz: Roket saldırılarını önlemek ve Hizbullah’ı bu bölgelerden uzaklaştırmak’’ dedi.

İsrail Başbakanı, Lübnan hükümetinin güneye asker yerleştirmesinin Hizbullah örgütünün silâhsızlandırılmasıyla el ele yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Saldırılar 28’inci gününde

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları da 28’inci gününe girdi. İsrail savaş uçaklarının Beyrut’un güneyi ile Baalbek’e yönelik bombardımanında 30’dan fazla Lübnanlı yaşamını yitirdi. İsrail ordusu, önceki akşam ilk kez Beyrut’un güneyindeki Şeyya semtini vurdu. Saldırıda bir bina tamamen yıkıldı, çok sayıda bina da hasar gördü. İsrail bombardımanında 20 kişi hayatını yitirdi, 50 kişi de yaralandı. Arama-kurtarma ekipleri ise, halen enkaz altında olan aynı aileden 25 kişiyi arıyor.

64 İsrail askeri öldü

Lübnan’da Hizbullah’ın sert direnişiyle karşılaşan İsrail işgali güçlerinin kaybı her geçen gün artıyor. İsrail ordusunun açıklamasına göre, Lübnan’ın güneyindeki Dabel köyünde dün erken saatlerde Hizbullah ile İsrail ordusu arasında çıkan şiddetli çatışmalarda 1 İsrail askeri öldü, 5 asker yaralandı. Çatışmaların 28 gününde Hizbullah ile çatışmada ölen İsrail askeri sayısı 64’e yükseldi.

Peretz: Saldırılar artacak

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Hizbullah’a karşı savaşı sürdüreceklerini ve Güney Lübnan’ın İsrail topraklarına roket saldırılarının düzenlendiği yeni bölgelerini işgal etmeye hazır olduklarını belirtti. Orduya, kara harekâtının bir sonraki aşamasına hazır olması talimatı verdiğini ifade eden Peretz, ordu komutanlarından, roket saldırılarının düzenlendiği bölgelerin denetimini ele geçirmek için operasyona hazır olmalarını istediğini kaydetti. İsrail Güvenlik Kabinesi’nin, ordunun, Lübnan’ın daha içlerine ilerleyebilmesine nihai onayı vermek için bugün toplanacağı da bildirildi.

/ BEYRUT/KUDÜS/NEW YORK

09.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  BM’de ateşkes pazarlığı

  İddia: TSK K. Irak’a top ateşi açtı

  Sınırsız katliam ve işgal talimatı

  Lübnan’a saldırı önceden planlandı

  Vahşete şahit oldu

  Gurbetçi işsizlik kıskacında

  THY uçağı türbülansa girdi: 6 yaralı

  ‘Kana katliâmı’ hukuka aykırı

  Bütün dünyadan ateşkes çağrısı

  Irak’ta kanlı gün: 27 ölü

  Türkiye’den çok uluslu güce katkı

  ABD’li belediye başkanı Müslümanlardan özür diledi

  Vanuatu’da 6.7 şiddetinde deprem

  Almanya ve İngiltere iyimser

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004