Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bayburt Kalesinin tarihi gün ışığına çıkartılıyor

Bayburt Kalesi’nin içi ve etrafında, Erzurum Müze Müdürlüğü koordinatörlüğünde başlatılan resmi kazı çalışmalarında, kalenin tarihine ışık tutacak bulgulara rastlandı. Erzurum Müze Müdürlüğünde görevli Arkeolog Gülşah Altunkaynak, Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Bayburt Kalesi’nin restorasyonu işinin ihale edildiğini, ihale şartnamesine, restorasyon sırasında kale çevresinde bilimsel ve resmi kazı yapılması yönünde madde konulduğunu belirtti.

İhaleyi alan firmanın restorasyon ile birlikte kazı çalışmalarını da başlattığını ifade eden Altunkaynak, Bayburt’ta müze olmadığı için kazı çalışmalarının Erzurum Müze Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütüldüğünü söyledi. Çalışmaların 15 Haziran 2006’da başladığını, bugüne kadar zemin üstü yapılan arama ve kazı çalışmalarında, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait seramik eserler ve yaşamsal kalıntılar bulduklarını kaydeden Altunkaynak, ‘’Kazı sırasında genel olarak Ortaçağa ait seramiklere rastlamaktayız’’ dedi.

Altunkaynak, Bayburt Kalesi içindeki kilise önünde sürdürülen ikinci etap çalışmada, muhtemel bir kompleks yapı ortaya çıkarmak için kazı yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

‘’Yaklaşık 30 metrekarelik alanda sur dibini takip edecek şekilde kazı yapmaya devam ediyoruz. Şu an için 8 yaşamsal alana daha temel itibariyle ulaşmış durumdayız. Duvarlar taş örgü ve kerpiç şeklinde karşımıza çıkıyor. Yer yer kalede kullanılan taşların devşirme olarak bu yapılarda kullanıldığını görmekteyiz. Bu yapıların en önemli özelliği de taş zeminine oturtulmuş şekilde inşa edilmeleridir. Tabii bütün bu yapıların yorumlanabilmesi için kale içinin tümünün kazılması ve incelenmesi gerekmektedir.’’

10.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Uludağ'da “yeni”lendik

  Bayburt Kalesinin tarihi gün ışığına çıkartılıyor

  Filistin'e, İsrail'e ve Kudus'e dair

  Taş evler restorasyon bekliyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004