Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Meslekî eğitimde işbirliği

Koç Topluluğu, meslekî-teknik eğitimde burs, staj ve istihdam önceliği içeren ve ülke çapında meslek liselerinin önemine ilişkin yeni bir program başlattı.

“Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesinin imza töreni Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Koç Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç ve Koç Holding CEO’su Bülend Özaydınlı’nın katılımıyla gerçekleşti.

Bizden haberler dergisinde yer alan habere göre Koç Topluluğu, 80. kuruluş yılında, gençleri meslek eğitimine özendirmek için böyle bir projeye başlattı. 7 yılda tamamlanacak olan “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesi ile Koç Holding, toplamda 8 bin meslek lisesi öğrencisine burs verecek. Konunun eğitim kalitesi ve AB standartları dışında sosyal boyutlarına da dikkat çeken Mustafa V. Koç, “Meslek eğitimi her şeyden önce Türkiye’nin kalkınması, sürdürülebilir büyüme planlarını gerçekçi bir boyuta taşıması için son derece gerekli.

Bugün Türk eğitim sisteminin en önemli sorunlarından birini meslekî ve teknik eğitimin oluşturduğunu düşünüyoruz” diyor.

Mustafa Koç, okullara değil de öğrencilere destek olmayı tercih sebeplerini ise “Bu yolla yurt sathında, her ilde bu konunun büyük ya da küçük bir çevrede konuşulmasını sağlayacağız. Okul desteği, ister istemez birkaç okulla sınırlı kalacaktı. Biz bu projeyle bu konuda örnek olmayı umuyoruz.”

Bugüne kadar meslek liseleriyle ilgili yapılan tartışmalarda imam hatip konusuna takıldığı için çok fazla ilerleme kaydedilemediğine dikkat çeken Koç, şöyle devam etti: ”Oysa özellikle üretim ve hizmetler alanında ara eleman açığına bir çözüm bulunması gerekiyor. Bu çözümün de devlet ve özel sektör işbirliğiyle yapılması, çözüm açısından çok önemli.”

MESLEK EĞİTİMİNDE ATILIM YAPMALIYIZ

“Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesini değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, genç nüfusun Türkiye’nin en büyük sermayesi olduğunu belirterek, meslek edindirme programlarının güçlendirilmesiyle Avrupa Birliği’nin kapılarının da genç Türk işgücüne açılacağını söylüyor. Çelik, “Sanayi devrimlerini ıskaladık ama meslek eğitimiyle açığımızı kapatabiliriz” dedi.

Bakan Çelik şunları kaydetti: “Eğitim, sağlık, adalet ve güvenliğin dışında artık devlet memuriyeti kapıları kapanmıştır. Eğitim alanında öğretmen ihtiyacımız varsa alıyoruz ve almaya devam edeceğiz. Mesleki teknik eğitimde atılım yapmak zorundayız. Gelişmiş ülkelerle aramızda çok önemli bir fark var. Onlarda mesleki eğitimin toplam içindeki oranı yüzde 65. Bizde ise bu oran yüzde 35. Genel liselerin toplam içindeki oranı ise yüzde 65. Bu oranları meslek liseleri lehine değiştirmek zorundayız. Aksi takdirde dünyanın gittiği yere gidemeyiz.”

BURS SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Milli Eğitim Bakanlığı ile 7 yıllık bir işbirliği çerçevesinde oluşturulan “Meslekî-Teknik Eğitimi Özendirme Programı” kapsamında vereceği “Staj Destekli Meslek Lisesi Bursları”, 4 yıl boyunca her yıl programa dahil edilecek 2000 öğrenci ile toplamda 8000 öğrenciye ulaşacak. 4. yıl ilk mezunları verilecek. Sonra 3 yıl daha 2’şer bin mezun vererek 7 yılda programı tamamlanacak. Birinci yıl öğrenciler 10 ayda toplam 500 YTL alacak. Her yıl bu rakam günün şartlarına göre artacak. Öğrencilerin sınıflarını doğrudan geçmelerini ve alt sınıflardan sorumlu derslerinin olmamasını başarı kriteri olarak kabul edilecek. Bu program kapsamında öğrencilere, Koç Topluluğu şirketlerinde staj imkânının yanı sıra, mezuniyet sonrasında, Topluluk şirketlerinin ihtiyaçlarına göre, istihdam önceliği sağlayarak mezuniyet sonrası bu öğrenciler işgücüne kazandırılacak.

YENİ ASYA / İSTANBUL

13.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Olmert: Teşekkürler Bush

  BM İsrail’e teslim

  Gül: Lübnan’a asker gönderebiliriz

  Önyargılar, Türkiye’yi tanımamaktan

  MOSSAD’ın kehanetleri

  Türkiye lider olsun

  Lübnan elçisi: Türk askeri çatışmaya girmesin

  İsrail’e sessiz kalan onlarla yargılanacak

  Barış için semah döndüler

  Keyfî saldırı, bir istifa daha getirdi

  Genç iş adamları yeni seçim sistemi istedi

  Her şeylerini kaybettiler

  İKÖ, 'Bilge Kral'ın mezarına saldırıyı kınadı

  677 hakim ve savcı görevinde yükseldi

  Kabin basıncı düşen uçak havaalanına döndü

  Aşırı sıcaklara dikkat!

  Baba-oğul yanarak can verdi

  Kimlik göstermeyen askerler polislerle tartıştı

  Vatandaş derdine BİMER'de çâre arıyor

  Meslekî eğitimde işbirliği

  Manşetimiz takdir topladı

  “Etobur örümcek” zararsız

  Gelibolu’da çöp temizliği

  Köye 300 yıl sonra yol geldi

  Hükümet okulları satacak

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004