Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yenilenebilir enerji, hayal değil, gerçek

Yenilenebilir enerjinin hayal değil, büyük ölçekte uygulanabilir bir hedef olduğu belirtildi. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı, Türkiye’nin devasa yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği potansiyeli açısından dünyanın en şanslı ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

Greenpeace ve Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi (EREC) tarafından hazırlanan ‘’Enerji (D)evrimi: Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Enerji Yol Haritası’’ adlı rapor, basın toplantısıyla açıklandı.

Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nda düzenlenen toplantıda konuşan Hilal Atıcı, iklim değişiklinin önüne ‘’nükleersiz’’ geçilebileceğini ispatlayan bir rapor hazırlandığını belirtti. Atıcı, Türkiye’de yenilebilir enerji kaynaklarının yeterince teşvik edilmediğini savunarak, ‘’Türkiye, enerji sistemini, geleneksel enerjilerin gelecekteki ekonomik maliyetlerini ve asla geri ödenmeyecek çevresel risklerini düşünmeden büyütüyor. Kömür ve nükleer enerji gibi en tehlikeli merkezi elektrik kaynaklarına alım garantilerinin verilmesi planlanıyor’’ dedi. Türkiye’nin, enerji verimliliği ve yoğunluğu bakımından Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilâtı (OECD) ülkeleri arasında en kötü ülkelerden biri olduğunu ileri süren Atıcı, ‘’Bunu bir fırsata dönüştürerek enerji verimliliğine yatırım yapabilir ve enerji ihtiyacımızı sabitleyebiliriz. Çünkü Türkiye, devasa yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği potansiyeli açısından dünyanın en şanslı ülkelerinden biri’’ dedi.

Hilal Atıcı, Türkiye’nin hızla yenilenebilir enerji ve merkezi olmayan bir enerji altyapısı kurarak dünyanın pek çok bölgesine oranla daha az maliyetle rüzgâr, güneş ve jeotermal kaynaklı enerji üretebileceğini dile getirerek şunları kaydetti: “Ancak bu dönüm noktasında asıl kararlar Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığına bağlı. Ya eski sürdürülemez bir kalkınma kafasına bağlı kalacak ve kaybedecek ya da bugünün ötesine geçecek ve Türkiye’yi bölgede, dünyada modern yenilenebilir enerji teknolojilerinin lideri haline getirecek. Greenpeace olarak Enerji Bakanı’na, bu raporla doğru bir seçeneğin mümkün olduğunu göstermek için yardım etmek istiyoruz.’’

Greenpeace Uluslararası Yenilenebilir Enerji Uzmanı Sven Teske de, ‘’Yenilenebilir enerjiler, sadece gelişmiş ülkelerde değil, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde de dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturacak’’ dedi. Teske, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından belirlenen 10 dünya bölgesi baz alın arak hazırlanan raporun, iklim değişikliğiyle, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla başa çıkılabileceğini gösterdiğini söyledi. Teske, hükümetlerin fosil yakıtlara ve nükleer enerjiye verilen destekleri kesmeleri ve ‘’kirleten öder’’ ilkesini hayata geçirmeleri durumunda, yenilenebilir enerjilerin piyasada rekabet edebileceğini sözlerine ekledi.

İklim değişikliğinin giderek artan zararlı etkilerini önlemek amacıyla hazırlanan raporda, yenilenebilir enerjilerin, enerjinin akılcı kullanımıyla birleştirilmesi durumunda 2050 yılında dünya enerji ihtiyacının yarısını karşılayabileceğini belirtiliyor. Raporda, küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında kalabilmesi için 2050 yılında dünya genelindeki sera gazı salınımlarının 1990 yılı seviyesine göre yüzde 50 azaltılması ve kişi başına düşen karbondioksit salınımlarının yılda ortalama 1,3 tonun altına çekilmesi gerektiği, bunun nükleer enerjiyi tamamen devre dışı bırakarak gerçekleştirmenin mümkün olabileceği anlatılıyor.

Yenilenebilir enerjinin hayal değil, büyük ölçekte uygulanabilir bir hedef olduğu belirtilen raporda, teknolojik ilerlemelerin rüzgâr türbinleri, fotovoltaik güneş panelleri, biyokütle santralleri, ısıl güneş kolektörleri gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin artık ana enerji teknolojileri arasında yer aldığı kaydediliyor. Raporda, dünyada petrol, doğal gaz, kömür gibi fosil yakıt kaynaklarının azaldığı, buna karşılık yenilenebilir enerji rezervlerinin bütün dünyanın enerji ihtiyacının yaklaşık altı katını sağlayabilecek kadar büyük olduğuna dikkat çekiliyor.

/ İSTANBUL

14.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Nokta dergisine ‘günlük’ baskını

  Gerginlik ideolojik amaçlı

  Üniversiteler milletle barışmalı

  Tahriklere dikkat

  Hukukçular: Cumhurbaşkanlığı seçimleri mahkemeye gitmez

  Gerilim lobisi kaybetti

  Büyükanıt'a suç duyurusu

  Öğrenciye ‘miting tehdidi’

  İHL çözülür, yeter ki geri adım atılmasın

  YÖK statüsünü koruma derdinde

  Balkanlara Mevlânâ çıkarması

  Kalpazanlıkta artış var

  Konya’da zincirleme kaza

  Ünlü bilimadamı: Evet, Allah var

  Kozan barajında susuzluk

  Yenilenebilir enerji, hayal değil, gerçek

  Gençlerden atık pil projesine tam destek

  Sosyal markete öğrenci desteği


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004