Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hukukçular: Cumhurbaşkanlığı seçimleri mahkemeye gitmez

Bazı hukukçu örgütlerince yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı seçimine dair kararın, Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkisi içerisine girmediği ifade edildi. Tüm Hukukçular Birliği Derneği Genel Başkanı Murat Alparslan, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin toplantı yeter sayısı ve karar yeter sayısı konusunda yapılan farklı yorumların bilgi kirliliğine yol açtığını söyledi.

Tüm Hukukçular Birliği Derneği Genel Başkanı Murat Alparslan, Akar International Otel’de yaptığı ortak açıklamada, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin toplantı yeter sayısı ve karar yeter sayısı konusunda yapılan farklı yorumların bilgi kirliliğine yol açtığını söyledi. ‘’Genel kurulda 367 milletvekili yer almadıkça TBMM’nin cumhurbaşkanlığı seçimi için toplanamayacağı’’ görüşünden hareketle ortaya konulan iddiaların, ‘’zorlama fikirler’’ olduğunu ifade eden Alparslan, şöyle konuştu:

‘’Anayasamızda TBMM’nin toplanma ve karar alma yeter sayısı tereddütlere yer vermeyecek şekilde açık olarak düzenlenmiştir. Anayasamızın, ‘toplantı ve karar yeter sayısı’ başlığını taşıyan 96. maddesinde, ‘Anayasada, başkaca bir hüküm yoksa, TBMM üye tam sayısının en az üçte biri (184) ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir, ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tam sayısının dörtte birinin (138) bir fazlasından az olamaz’ hükmü yer almaktadır. Hukukta yorum yapabilmenin ön şartı maddedeki düzenlemenin belirsiz olmasıdır. Kanun koyucunun iradesi açık bir şekilde beyan edilmiştir. Bu hali ile madde yoruma kapalıdır.’’

Alparslan, Anayasa’nın çeşitli maddeleri ve Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun incelendiğinde, ‘’Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanı seçimlerini inceleme yetkisi ve görevi bulunmadığının görüldüğü’’ yönünde görüş belirtti.

Mahkemenin kaynağını Anayasa’dan almayan bir görevi üstlenmesinin hukuken mümkün olmadığını ifade eden Alparslan, bazı Anayasa Mahkemesi kararlarına atıfta bulunarak, ‘’Tipik bir TBMM kararı olan cumhurbaşkanlığı seçimine dair kararın da Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkisi içerisine girmediği açıkça anlaşılmaktadır. Dolayısıyla bu konudaki çaba ve yorumların Anayasa’nın açık hükümleri karşısında hukuki bir değeri bulunmamaktadır’’ dedi.

Açıklamaya, Hukuk ve Demokrasi Kurumu Derneği, Hukuki Araştırmalar Derneği, Hukukçular Birliği Vakfı, Hukuk ve Hayat Derneği, Demokrat Hukukçular Derneği, Adalet Gönüllüleri Derneği, Siyasal Bilinci Geliştirme Derneği, Demokrat Hukukçular Platformu, Hukuk Gönülleri Platformu ve Özgür Yaklaşım Derneği destek verdi.

/ ANKARA

14.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Nokta dergisine ‘günlük’ baskını

  Gerginlik ideolojik amaçlı

  Üniversiteler milletle barışmalı

  Tahriklere dikkat

  Hukukçular: Cumhurbaşkanlığı seçimleri mahkemeye gitmez

  Gerilim lobisi kaybetti

  Büyükanıt'a suç duyurusu

  Öğrenciye ‘miting tehdidi’

  İHL çözülür, yeter ki geri adım atılmasın

  YÖK statüsünü koruma derdinde

  Balkanlara Mevlânâ çıkarması

  Kalpazanlıkta artış var

  Konya’da zincirleme kaza

  Ünlü bilimadamı: Evet, Allah var

  Kozan barajında susuzluk

  Yenilenebilir enerji, hayal değil, gerçek

  Gençlerden atık pil projesine tam destek

  Sosyal markete öğrenci desteği


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004