Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İHL çözülür, yeter ki geri adım atılmasın

Siyasî iktidarın, imam hatip liselerinin önünü açmak için girişimleri olduğunu fakat YÖK ve silâhlı kuvvetler gibi bazı kurumların tepkisiyle geri adım attığını hatırlatan Araştırmacı İrfan Bozan, “Türkiye’nin önündeki sorunlardan en kolay çözebileceği sorun bu. Yeter ki iyi niyet gösterilsin, bunun sorun olduğu kabul edilip çözüm yolunda adımlar atılsın” dedi.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından yayınlanan,“Devlet ile Toplum Arasında Bir Okul: İmam Hatip Liseleri… Bir Kurum: Diyanet İşleri Başkanlığı… ” başlıklı araştırmanın tanıtım toplantısı yapıldı. 2004 ve 2005 yıllarında yapılmış iki çalışmanın güncellemesi olan araştırma hakkında bilgi veren İrfan Bozan, imam hatip liseleri sorununun Türkiye’nin en kolay çözübileceği konu olduğunu vurguladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da TESEV’in Diyanet’le ilgili araştırmasının yayınlandığı 2005’ten bu yana önemli adımlar attığını ifade eden Bozan, cemevleri konusunun ise 677 sayılı Kanuna takılı kaldığını ve aşılması gereken bir sorun olduğunu ifade etti.

İmam hatip liseleri konusunun, halkın din öğrenim talebinin karşılanması, din görevlileri yetiştirilmesi ve laiklik ilkesi dikkate alınarak çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirten Bozan, sorunun özünü ‘katsayı’nın oluşturmadığını söyledi. AKP’nin konuyla ilgili bazı girişimleri olduğunu fakat Meclisteki çoğunluğuna güvenerek uzlaşma aramadığını savunan Bozan, “YÖK ise imam hatip liseleri üzerinden mesleki eğitimin bitmesine sebep oldu” dedi.

Bozan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da kadro, imaj, şeffaflık, erkek egemen zihniyet gibi sorunları olmakla birlikte son yıllarda önemli adımlar attığını anlatarak, “Cemevleri konusu ise Diyanet’in çözümsüzlük noktasını oluşturuyor” dedi.

Bu sonunun 677 sayılı “Tekke ve Zaviyelerin Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Birtakım Ünvanların Men ve İlgasına Dair Kanun”a takıldığına dikkat çeken Bozan, sorunun aşılmayı beklediğini fakat sihirli bir formül olmadığını söyledi.

TESEV’in sözkonusu araştırmasını değerlendirenlerden Araştırmacı Mehmet Ali Gökaçtı da imam hatip liselerinin cephe savaşları konusu olmaktan çıkarılması gerektiğini ifade etti. Gökaçtı, İHL sorununa ilişkin, bu okulların sayılarının sınırlanması, kalitesinin arttırılması, din eğitimi için alternatiflerin gözönüne alınması gibi çözümler bulunabileceğini anlattı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nı temsilen toplantıda bulunan Ercan Geçmez ise Diyanet’in Alevi köyüne zorla cami yaptığını, Avrupada misyonerlik çalışması olduğunu iddia ederek bu kurumun lağvedilmesi gerektiğini söyledi. Toplantının son konuşmacısı Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Necdet Subaşı da bu sorunların çözülebileceğini belirterek, “Taraflar birbirine kulak vermeli, müzakere etmeli, üste çıkmak için çaba göstermemeli” diye konuştu.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

14.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Nokta dergisine ‘günlük’ baskını

  Gerginlik ideolojik amaçlı

  Üniversiteler milletle barışmalı

  Tahriklere dikkat

  Hukukçular: Cumhurbaşkanlığı seçimleri mahkemeye gitmez

  Gerilim lobisi kaybetti

  Büyükanıt'a suç duyurusu

  Öğrenciye ‘miting tehdidi’

  İHL çözülür, yeter ki geri adım atılmasın

  YÖK statüsünü koruma derdinde

  Balkanlara Mevlânâ çıkarması

  Kalpazanlıkta artış var

  Konya’da zincirleme kaza

  Ünlü bilimadamı: Evet, Allah var

  Kozan barajında susuzluk

  Yenilenebilir enerji, hayal değil, gerçek

  Gençlerden atık pil projesine tam destek

  Sosyal markete öğrenci desteği


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004