Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Filistin'de kargaşa

Filistin’de, iktidardaki Hamas ile Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı El Fetih arasındaki silahlı çatışmalar giderek artıyor.

Hamas’ın iktidara gelmesiyle su yüzüne çıkan gerginliğin temelini, tarafların, İsrail ile yapılabilecek olası anlaşmanın oturtulacağı zemin konusunda uzlaşamamaları oluşturuyor. Hamas’ın seçimlerde zafer kazanmasının önüne geçemeyen ve İsrail ile yol haritası teklifi çerçevesinde, iki devletli çözümden yana tavır koyan Mahmud Abbas, İsrail’i tanımayı reddeden ve şiddet eylemlerine devam eden Hamas’ın inadını, referandum yoluyla kırmaya çalışıyor. Cezaevlerinde Filistinli tutukluların hazırladığı planın, halkın onayına sunulmasıyla yapılacak referandum üzerindeki müzakereler devam ederken, taraflar, sokak çatışmalarında ve karşılıklı düzenlenen baskınlarda kan dökmeyi sürdürüyor.

PLAN VE REFERANDUM

Filistin lideri Abbas, referandumu, politikasından ödün vermeyerek nihai barış anlaşmasının yolunu tıkayan ve Batı’nın tepkisini çekerek ülkeyi ekonomik sıkıntıya iten Hamas’ın önünü kesmek için bir yol olarak görüyor. Filistinli tutukluların hazırladığı plan, Filistin’de 1967 Altı Gün Savaşı’nda İsrail tarafından işgal edilen topraklarda, İsrail ile yan yana bir Filistin Devleti kurulmasını, İsrail içinde saldırılara son verilmesini öngörüyor.

ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Taraflar arasındaki çatışmalar, Hamas yanlılarının Refah kentinde kan dökmesine tepki gösteren El Fetih üyelerinin Ramallah’taki parlamento ve bakanlık binalarını basarak ateşe vermeleriyle yeni boyut kazandı. Mahmud Abbas’ın, artan şiddet olaylarını gerekçe göstererek kendisine bağlı güvenlik kuvvetlerini alarm durumuna geçirmesinin hemen ardından parlamento binasına ateş açan yüzlerce kişi, binaların içini yıkıp döktü ve binaları ateşe verdikten sonra bir Hamas milletvekilini kısa süreliğine rehin aldı. Hamas ile El Fetih arasındaki gerginliğin sık sık patlak verdiği Refah şehrinde çıkan çatışmalarda, bir Hamas militanı ile bir sivil hayatını kaybetti.

TURİZM BAKANI İSTİFA ETTİ

Filistin Turizm Bakanı Cudeh Murkos, Gazze Şeridi’nde meydana gelen şiddet olayları yüzünden istifa ettiğini açıkladı. Hamaslı Bakan Murkos, AFP’ye yaptığı açıklamada, ‘’Gazze Şeridi’nde meydana gelen şiddet olayları yüzünden hükümetten ayrıldığımı size teyit ediyorum. İstifamın diğer nedenlerini de açıklayacağım’’ ifadesini kullandı.

/ ANKARA

14.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail’den bir katliam daha

  Irak’ta yine onlarca ölü

  Hamaney’den işbirliği çağrısı

  Sünnî ulemadan uyarı geldi

  20. kamikaze saldırıya yetişememiş

  Filistin'de kargaşa

  İngiltere Karadağ'ı tanıdı

  Guantanamo kapatılsın

  Saakaşvili Rusya'ya gitti

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004