Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sıcak paracılardan yeni faiz baskısı

Ekonomist Mustafa Sönmez, ucuz döviz isteyen bankalar ve holdingler gibi kurumların oluşturduğu sıcak para lobisinin Merkez Bankası’nı faiz yükseltmeye zorladığını belirtti. Bu lobinin amacının sıcak para ve kurun düşmesi olduğunu kaydeden Sönmez, sıcak para lobisine karşı üretitmden, istihdamdan yana kesimlerin gerçekçi kura dayanan politika seçeneği için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

Ekonomide yaşanan son gelişmeleri bianet’e değerlendiren Sönmez, Mayıs sonu ve Haziran ayının başlarında yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisi tarihinde yeni bir kilometre taşı olmaya aday olduğunu söyledi. Toplamı 14 milyar doları bulan sıcak para çıkışının bu tarih aralığında önemli bir yeri olduğunu ifade eden Sönmez, Mayıs ayında dolar ve avroda yaşanan artışın, ayrıca Merkez Bankası’nın uzunca bir aradan sonra faizleri yükseltmesinin de önemli bir kırılma noktası olduğunu dile getirdi.

“Başta iş çevreleri kesimi olmak üzere değişik sınıf ve kesimlerinin tavrı, kurla ilgili tavırla belirleniyor” diyen Sönmez, açıklamasına şöyle devam etti; “Daha net bir ifadeyle, çıkarı döviz kurunun düşük belirlenmesine odaklı önemli bir egemen kesim var ve onlar yeniden bu kurları geri çekmeye yarayacak bir sıcak para girişini gerçekleştirmek için Merkez Bankası’nı yeni bir faiz artışına zorluyorlar. Haziranın 20’sinde Merkez Bankası’ndan 2 puanlık bir faiz artışı daha bekleniyor. Haziran enflasyonunun seyrine göre, faiz artışı baskısı devam edecek. Amaç, reel faizi sıcak para açısından yeniden çekici kılıp sıcak para girişini hızlandırarak likidite bolluğu, dolayısıyla kur düşüşü sağlamak ve ucuz dövize odaklı birikimlerini sürdürmek. Bu kesimlere kısaca “sıcak paracılar lobisi” demek yanlış olmayacaktır.”

Bir kesimin bugün için sıcak para ya da düşük kur yanlısı görünmesi, o kesimin her döneme ait bir özelliği olmadığını, bugünkü çıkarları ve yönelimleri açısından bir tercihi olduğunun da altını çizen Sönmez, grublar arasındaki ayrımı ‘Sıcak Paracılar (Ucuz Dövizciler) Lobisi ve Anti-sıcak paracılar (Gerçekçi kur, üretim, istihdam yanlıları)’ olarak yapılabileceğini kaydetti.

Sönmez, Sıcak Paracılar Lobisinde, Türkiye’den alacaklı finansörler, IMF, açık pozisyondaki bankalar ve şirketler, yoğun ithal girdi kullanan ihracatçılar, yoğun ithal girdi kullanan yatırımcılar ve hükümetin yer aldığını savunurken, Anti-sıcak paracılar grubunda ise, ithal girdiye bağımlı olmayan gerçek ihracatçılar, turizmciler, turizmin yan sanayisi, kara ve deniz nakliyecileri, dış müteahhitler, yerli KOBİ’ler, çalışanlar ile tarım kesiminin yer aldığını söyledi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

14.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sıcak paracılardan yeni faiz baskısı

  Sivil denetim sağlanmalı

  Reformların yavaşlaması dostlarımızı da zora sokar

  Rehn: Süreç iyi gidiyor

  Sorumlu Rumlar

  Düşünce hâlâ özgür değil

  “Tarihî” yazı 13 yıl önce zorla yazdırıldı

  Mazlum-Der Başkanı: TMK geri çekilsin

  Arınç: Onurlu çıkışımız sürecek

  Ankara gerekli çabayı göstermeli

  Rektör Aras’tan yasak savunması

  Levent Karagülle, Türkiye’ye iade edildi

  Şener: Hükümet reformlarda kararlı

  Kutuplaşmalar zarar veriyor

  ‘Danıştay üyelerini hedef gösterme’ dâvâsı başladı

  Mezuniyet törenleri ahlâka uygun olsun

  Okullar halka açılacak

  Mahalli web sitelerinden, turizme destek

  ÖSS heyecanı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004