Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sivil denetim sağlanmalı

AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerde en önemli karar organı olan Ortaklık Konseyi toplantısının ardından yayımlanan AB ortak tutum belgesinde, reformların Kopenhag kriterleri uyarınca sürdürülmesi istenirken, sivil-asker ilişkileriyle ilgili olarak, sivillerin askerler üzerindeki kontrolünün AB ülkelerindeki standartlara getirilmesi ve millî güvenlik stratejilerinin oluşturulup uygulanmasında sivil denetimin sağlanması gerektiği belirtildi.

ASKER KENDİ KONUSUNDA KONUŞSUN

Türkiye’de insan hakları ihlâllerinin azaldığına dikkat çekilen belgede, bununla birlikte, reformların Kopenhag kriterleri uyarınca sürdürülmesi isteniyor. Sivil ve askerler arasındaki ilişkilere atıfta bulunulan belgede, ‘’geçen yıl bazı değişiklikler uygulamaya sokulsa bile, sivillerin askerler üzerindeki kontrolünün AB ülkelerindeki standartlara getirilmesi gerektiği’’ belirtiliyor ve ‘’askerî yetkililerin yalnızca askerî konularda demeçler vermesi gerektiği’’ ifade ediliyor.

YARGI PERSONELİ EĞİTİLMELİ

Yargı sisteminin, yapılan yapısal reformlarla güçlendirildiği kaydedilen belgede, bu alanda önemli aşamalar kaydedildiği not ediliyor, ancak yargı personelinin ve avukatların, yapılan son reformlar konusunda eğitilmesinin önemine işaret ediliyor.

İŞKENCE SUÇLULARI CEZALANDIRILSIN

Türkiye’de işkence ve kötü muameleyle mücadelede de önemli aşamalara geldiği ifade edilen belgede, bu alandaki yakınmaların azaldığına dikkat çekiliyor. Belgede, işkence suçluların cezalandırılmadığına ilişkin raporların AB’yi ‘’endişelendirdiği’’ kaydediliyor.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE ENDİŞELER SÜRÜYOR

Belgede, ifade özgürlüğüyle ilgili ciddî endişelerin sürdüğü belirtilerek, olumlu gelişmelere, şiddet içermemesine karşın açıklamalar ve konuşmaları yüzünden dava açılması eleştiriliyor. Ortak tutum belgesinde, Müslüman olmayan azınlığın din özgürlüğünde ilerleme sağlanmadığı uyarısında bulunuluyor ve bu azınlığın mülkiyet hakkı ve din adamı yetiştirilmesi gibi sorunlarla karşılaştığı ifade ediliyor. Belgede, Heybeliada’da ruhban okulunun yeniden açılması isteniyor. Ortak belgede, Alevi vatandaşların temsil sorunlarına ve zorunlu din derslerine de atıfta bulunuluyor. Kürtçe radyo ve televizyon yayınlarına izin verilmesinin memnunlukla karşılandığı kaydedilen belgede, Türkiye’de töre cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarının endişeyle karşılandığı ifade ediliyor. Belgede, işçi hakları konusunda önemli gelişme sağlanmadığı eleştirisinde bulunuluyor.

GÜNEYDOĞU’DA DURUM KÖTÜLEŞTİ

PKK’ya sert eleştirilerde bulunulan ve terör eylemlerinin kınandığı bölümde, bölücü terör örgütünün eylemleri yüzünden Güneydoğu Anadolu’da durumunu gerginleştiği belirtildi ve PKK’nın AB’nin terör listesinde olduğu hatırlatıldı. Belgede, ‘’bölücü örgütün tahrik ve şiddeti derhal bırakması’’ istendi. Belgede, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu sorununa daha kapsamlı ve diyalog anlayışıyla bir çözüm bulması gerektiği vurgulandı ve tüm Türk vatandaşları için eşit ekonomik, toplumsal ve kültürel fırsatlar sunulması gerektiği ifade edildi. Belgede, köy koruyuculuğu sisteminin de kaldırılması tavsiye edildi.

EK PROTOKOL UYGULANSIN

Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkileri kurması çağrısında bulunulan belgede, tehditlerden ve komşularıyla ilişkileri olumsuz etkileyecek hareketlerden kaçınması çağrısında bulunuldu. Belgede, önemli sınır sorunlarının BM’nin barışçıl çözüm ilkelerine uygun olarak ve gerektiğinde Uluslararası Adalet Divanı’na da uygun çözülmesi çağrısında bulunuldu.

Kıbrıs sorunu da atıfta bulunulan belgede, Türkiye’nin aralarında Kıbrıs Rum kesimi de içinde olmak üzere AB’nin tüm ülkeleriyle ikili ilişkilerini normalleştirmesi istendi. Belgede, AB’nin Kıbrıs ile ilgili 21 Mayıs tarihinde yayımladığı bildiriye de atıfta bulunuldu. Belgede gümrük birliğinin işleyişiyle ilgili bölümde AB’nin, Türkiye’nin, Rum kesimi bandıralı kargo gemilerine yönelik kısıtlamayı kaldırması isteminde bulunduğu hatırlatıldı.

Ortaklık belgesinde, Türkiye’nin ek protokolü imzalayarak, Ortaklık Anlaşması’nın, AB’nin 10 yeni üyesi arasında yer alan Kıbrıs Rum kesimini de kapsayacak biçimde uygulanması yolunda taahhüt altına girdiği iddia edildi ve bu sorumluluğun yerine getirilmesi gerektiği ileri sürüldü. Belgede, Türkiye’nin AB ülkelerine bu konuda ayırımcılık yapamayacağı görüşü savunuldu.

/ LÜKSEMBURG

14.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sıcak paracılardan yeni faiz baskısı

  Sivil denetim sağlanmalı

  Reformların yavaşlaması dostlarımızı da zora sokar

  Rehn: Süreç iyi gidiyor

  Sorumlu Rumlar

  Düşünce hâlâ özgür değil

  “Tarihî” yazı 13 yıl önce zorla yazdırıldı

  Mazlum-Der Başkanı: TMK geri çekilsin

  Arınç: Onurlu çıkışımız sürecek

  Ankara gerekli çabayı göstermeli

  Rektör Aras’tan yasak savunması

  Levent Karagülle, Türkiye’ye iade edildi

  Şener: Hükümet reformlarda kararlı

  Kutuplaşmalar zarar veriyor

  ‘Danıştay üyelerini hedef gösterme’ dâvâsı başladı

  Mezuniyet törenleri ahlâka uygun olsun

  Okullar halka açılacak

  Mahalli web sitelerinden, turizme destek

  ÖSS heyecanı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004