Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Nakşibendi türbesinde Kur’ân ve duâ sesleri

Özbekistan’ın Buhara şehrinde bulunan Muhammed Bahauddin Nakşibendi Hazretleri’nin mezarı her gün ziyaretçi akınına uğrarken, mezar başında el açıp duâ edenler daha huzurlu ve barış dolu bir gelecek temennisinde bulunuyor.

Asıl adı Muhammed Bahauddin Buhari olan Şeyh Nakşibendi Hazretlerinin Buhara’daki türbesi her gün ziyaretçi akınına uğruyor. Çoğunluğu yurt içinden gelen ziyaretçilerin arasında değişik dünya ülkelerinden gelenler de oluyor.

Nakşibendi Hazretlerinin mezarını ziyaretine gelenler, genç yaşlı demeden el açıp duâ ediyor; iyi dilek ve temennilerde bulunuyor. Özel bir bakım ve restorasyondan geçirilen geniş bir avluda bulunan Nakşibendi Hazretlerinin kabrine Özbekistan hükümeti de ayrı bir özen gösteriyor.

Ziyarete gelen insanlar da kabir başında önce birkaç sûre okuyor ve ardından el açıp duâ ediyor. Kimi ziyaretçiler sadece kabir başında duâ yapmakla yetinirken, kimi ziyaretçiler ise kabrinin içinde bulunduğu külliye camisinde namaz kılıp Kur’ân’ı Kerim okuyor ve topluca el açıp duâlar ediyor.

Etrafı ağaç işlemeli desen ve süslemelerle kaplı bir avlu ortasında bulunan mermer kaplı bir alanda Şeyh Nakşibendi Hazretleri’ni ziyarete gelenler türbe başına sadaka bırakmayı da ihmal etmiyorlar.

Cumhurbaşkanı Turgut Özal da ölümünden önce çıktığı Orta Asya ziyareti sırasında Şeyh Nakşibendi Hazretleri’nin kabrini ziyaret etmiş ve külliyeye maddî destekte bulunmuştu.

Sovyetler Birliği döneminde yapılan baskılardan dolayı halkın yaklaştırılmadığı türbe bağımsızlıkla birlikte tekrar ziyarete açıldı.

1318 yılında Buhara’da dünyaya gelen Nakşibendi Hazretleri, Hacegân Tarikatı Şeyhi Muhammed Baba Semmasi’nin manevî terbiyesi altında yetişti. Gençliğinde Semerkand’a giden Nakşibendi Hazretleri, Hanefi mezhebinden olup ahlâk, ilim üzerine çalışmaları ve sohbetleri ile büyük kitleleri peşinden sürüklemesiyle tanınıyor.

/ TAŞKENT

28.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail’in gözü döndü

  Filistin tedbir alıyor

  ABD Büyükelçisinden PKK itirafı

  Hollanda’dan sahtekârlığa büyük ödül

  İngiliz Müslümanlar polise güvenmiyor

  ABD: Gül arabulucumuz değil

  2 Amerikan, 2 İngiliz askeri öldü

  İsrail Türkiye’den yardım istedi

  Saddam Anfal’dan da yargılanacak

  Nakşibendi türbesinde Kur’ân ve duâ sesleri

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004