Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mustafa ÖZCAN

Dinî rekabet



Normalde isim dışında İslâmla hiçbir bağı bulunmayanlar, gerektiğinde de İslâmın temsilini kimseye bırakmıyorlar. Hamisi kesiliyorlar. Bir ılımlılık yarışıdır gidiyor. Belki bunun tek istisnası Türkiye’deki kurulu düzen veya müesses nizam. Ilımlısıyla, sertiyle her türlü İslâmî anlayışı ve modeli reddediyor. Bununla birlikte ABD ve İsrail gibi ülkeler Türkiye’nin ılımlı bir İslâm ülkesi olduğunda ısrarlılar. Zira Türkiye’deki anlayış markalaşırsa onlar da bundan yarar ve kâr sağlayacaklar. Elbette bu Zevahiri’nin savunduğu anlayışı haklı çıkarmaz. Bununla birlikte Zevahiri yine de Türkiye’deki İslamî anlayışa vermiş veriştirmiş.

El Kaide’nin iki numaralı ismi Eyman El Zevahiri Haziran ortalarına doğru (2006) El Cezire televizyonunda yayınlanan video görüntülerinde Türkiye’nin, İslâmiyetin çarpıtıldığı ülkelerden birisi olduğunu ileri sürdü. ABD yönetiminin kendisine sadık gruplar oluşturmak amacıyla İslâmiyeti çarpıttığını söyleyen Eyman El Zevahiri, laik yapısı nedeniyle Türkiye’nin de buna örnek teşkil ettiğini savunuyor. Aslında bu hususta Zevahiri ile cihet-i askeriye pek farklı düşünmüyor. İkisi de bütün ılımlı yaklaşımları reddediyorlar. Türkiye’nin şeriat hükümlerini uygulamaya cesaret edemeyen gruplarca yönetildiğini ileri süren Zevahiri, Türkiye’nin, İsrail’i tanımasına ve ABD üslerine izin vermesine de eleştirdikten sonra, Müslümanları direnişlerine devam etmeye çağırıyor. Bu açıklama Zevahiri’nin Türkiye’ye ve dinî anlayışına yönelttiği ilk eleştiri de değil. Zevahiri daha önce de, Türkiye’yi, “Siyonist Haçlıların ajanı” olmakla suçlamıştı. Dubai’deki El Arabiye Televizyonunda bir ses kasedi yayınlanan Zevahiri, Fransa’daki başörtüsü yasağına karşı çıktığı konuşmasında, “Bu, Haçlı Siyonistler ile Türkiye, Mısır, Tunus ve öteki İslâm ülkelerindeki ajanlarınca planlanan bir kampanyadır” ifadesini kullanmıştı. “Fransa özgürlük şampiyonu olmakla övünüyor. Oysa orada yalnızca vücudunu sergileme, yozlaşma ve ahlâksızlık özgürlüğü var. Fransa’da bedenini gösterebilirsin, ama gösterişsiz bir şekilde örtünemezsin” diyen El Kaide’nin ikinci adamı, Fransa’da okullarda türban giyilmesine getirilen yasağı, Batı’nın İslâma yönelik düşmanlığının bir kanıtı olarak göstermişti.

***

Yöntemi yanlış olsa da söyledikleri arasında yabana atılmayacak unsurlar var. Maalesef ‘laik’ oldukları gerekçesiyle İslâmı dışlayan ona sırtını dönen rejimler Fransa gibi ülkelere hizmet sunmaya gelince ılımlılık seferberliğine ve yarışına giriyorlar. Şimdi Fransız makamlarını memnun etmek için Mısır ile Cezayir arasında gizliden gizliye ‘hangimiz daha ılımlı anlayışı temsil ediyoruz’ yarışması sürüyor. Cezayir yönetimi Fransa topraklarındaki dini hizmetleri Mısır’daki Ezher’e kaptırmaktan korkuyormuş. Bundan dolayı da ‘Maliki mezhebine dayalı bizim Mağrib tarzı anlayışımız maşrık ve Mısır anlayışından daha iyi’ diyorlarmış. Dolayısıyla sanki maşrik ve mağrib tarzı farklı İslâmî anlayış ve modeller varmış gibi kendi aralarında ‘dinî’ rekabet ve sürtüşmede bulunuyorlar. Başörtüsü konusunda Paris Camii Rektörü Delil Ebubekir nispeten daha düzgün konuşsa bile neticede Ezher Şeyhi Tantavi’nin konuşmalarına çok da mesafeli değildi.

İki ülkenin de amacı ‘ılımlı İslam’ adı altında Fransa nezdinde nüfuz ve itibar kazanmak. Bunun için Sarkozy ve Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy için hizmet yarışında bulunuyorlar. Bu yarışta birisinin silahı Paris Camii, diğerinin ki ise Ezher Camii. Aslında alnında bir kara leke oluşturmasına rağmen Ezher Şeyhi Tantavi’nin başörtüsü yasağına açık desteği dolasıyla Fransa’nın laik borsasında Mısır’ın hisseleri yükselişe geçmişti. Şimdi Cezayir, Mısır’ın bu rolünü kıskanmış bulunuyor ve insiyatifi yeniden ele geçirmeye çalışıyor. Fransa’daki en kadim ve arkaik İslâm cemaatinin Cezayir toplumu olduğunu hatırlatıyor. Mısır’ın nüfuzuna ket vurabilmek için bariyer kurmaya ve saflarını sıklaştırmaya çalışıyor. Bu mânâda, Mısırlılardan daha ılımlı oldukları mesajını veriyor. Delil Ebubekir de daha önce Mısır kaynaklı İhvan fikriyatının Fransa gibi ülkeler için tehlikeli olduğunu savunmuştu.

***

Gerçekten de Müslümanlar açısından, Sarkozy gibilerine yönelik bu hizmet yarışı utanç verici. Ezher Şeyhi Tantavi başörtüsü yasağından sonra ülkeyi ziyaret eden Sarkozy’nin huzurunda Fransa’nın hükümran bir ülke olarak başörtüsü konusunda istediği yasaklama kararını alabileceğini söylemişti. Daha sonra yasak onayı için Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy gibi Fransız yetkililer Mısır’ın eşiğini aşındırmaya devam etmişlerdi. İşte dinî rekabetin acı hikâyesi budur. Sidik yarışı bile bundan daha onurlu olsa gerek.

29.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.06.2006) - HAMAS çekilmeli mi?

  (27.06.2006) - Drahoma ve sati

  (26.06.2006) - Aşağılama

  (25.06.2006) - Büyük bölünme

  (23.06.2006) - İğne ve çuvaldız

  (22.06.2006) - Bağlamına oturtma

  (21.06.2006) - Zaman ötesine yolculuk

  (11.06.2006) - Zerkavi sonrası

  (09.06.2006) - Hangi Zerkavi öldürüldü?

  (08.06.2006) - Katsav’ın İslâma hizmeti!

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004