Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Siyasî bedeli ağır olur

Tüm tepkilere rağmen, TBMM Genel Kurulunda kabul edilip kanunlaşan TMK tasarısının görüşülmesi sırasında söz alan AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, “TMK gibi tanımı, kapsamı muğlak bir ifadeyle vatandaşımıza muamele yapmaya başladığımız zaman, terörün sayısını azaltmayız, terörün sayısı artar. Kalıbımı basıyorum, azalmaz” dedi.

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile ilgili başından beri dile getirilen endişeleri sert bir şekilde eleştiren Adalet Bakanı Cemil Çiçek tasarının kanunlaşmasıyla aynı endişeleri yaşadığını itiraf etti. Keyfi uygulamaların olabileceğini söyleyen Çiçek’in sözleri çelişki olarak yorumlanırken kanunun çıkarılması için hükümete baskı yapıldığı biçimindeki yorumları da haklı çıkardı.

Görüşmeler sırasında itiraf gibi açıklamalar da geldi. AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ndeki (MGSB) anlayışın kanuna yansıdığını söylerken, AKP Ankara Milletvekili Ersönmez ise TMK’yı getiren her hükümetin küçüldüğüne dikkat çekti. “İlkönce güvenliği sağlayalım, sonra özgürlükler olsun” düşüncesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Yarbay, “Özgürlükler artırıldığı oranda güvenlik artmıştır”

“KALIBIMI BASIYORUM TMK TERÖRÜ AZALTMAZ"

Kanunun tümünü eleştiren AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, sözlerinin “şahsî görüşü” olduğunu hatırlattı. “İlkönce güvenliği sağlayalım, sonra özgürlükler olsun” düşüncesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Yarbay, “özgürlükler artırıldığı oranda güvenlik artmıştır. TMK gibi tanımı, kapsamı muğlak bir ifadeyle vatandaşımıza muamele yapmaya başladığımız zaman, terörün sayısını azaltmayız, terörün sayısı artar. Kalıbımı basıyorum, azalmaz” dedi.

TMK’nın bugüne kadar 14 defa değiştirildiğini hatırlatan ve “TMK’yı getiren hiçbir hükümet, hiçbir parti bundan fayda görmemiştir, hep küçülmüştür” diyen Yarbay, “Özgürlükleri daraltan her çeşit kanun, bizim terörle mücadelemizi kolaylaştırmaz, daha da güçleştirir” şeklinde konuştu.

ÇİÇEK’İN ÇELİŞKİSİ

Kanunun zaruretini kabul edenlerin dahi “acaba, haksız yere, hukuksuz yere bir kısım insanlar bu uygulamalardan etkilenebilir mi” endişesini taşıdığını dile getiren Adalet Bakanı Cemil Çiçek, “Tabiî, marifet, bunu uygulayanlara ait olacaktır. Nasıl, terör örgütünün eylemleri, toplumda endişe, korku, yılgınlık, bezginlik meydana getiriyor ve toplum huzurunu bozuyorsa, uygulayıcılar da, bir başka açıdan, toplumda keyfî uygulamalar yapılıyor endişesini, korkusunu bu topluma vermemelidir. Verdikleri takdirde, bunların tarihî sorumluluğu da uygulayıcıların üzerinde olur. Onların da gerekli hassasiyeti bundan sonra daha fazla göstermeleri gerekir. Aksine bir durum, devlet ile milletin arasını açar. Bu da terörün beslenmesine imkân veren bir atmosferin oluşmasına sebebiyet verir” şeklindeki sözleri çelişki olarak yorumlandı.

BASIN SUSTURULACAK ENDİŞESİ

Özellikle basınla ilgili 6. maddede yer alan hükümlerin bir çok haksız uygulamaya yol açacağı ifade ediliyor. 6. maddeye eklenen hükümle Türk hukukunda yeni bir uygulama getirildiğini ifade eden CHP Antalya Milletvekili Feridun Fikret Baloğlu, “savcıların gazeteleri kapatmasına ilişkin bir yetkiyi cumhuriyet savcılarına verildiğine” dikkat çekti.

Değişikliğin çok açık biçimde bir yetki aşımı olduğunu söyleyen Baloğlu, “olağanüstü dönemlerde kullanılması gereken bir yetkinin sürekli olarak verilmesinin birtakım sakıncalar doğuracağını bilmek gerekiyor. Yetkinin hâkimlerin yanında savcılara verilmiş olması, mahkeme kararıyla çözümlenmesi gereken bir konunun bir tek kişinin iradesine bırakılması, hukuk kurallarıyla bağdaşmış gibi gözükmüyor. Bu uygulamanın getireceği sonuçlar yarın hepimizi mahcup edebilir. Emirle gazete kapattırıyoruz biz bununla. Bu uygulama bütün basını tehdit altında tutacaktır bir ayırım olmayacaktır. İletişim özgürlüğü, özgür haber alma hakkı hepsi tehdit altında olacaktır” şeklinde konuştu.

Konya Milletvekili Atilla Kart da maddenin “basını susturmaya yönelik” olduğunu vurguladı.

MGSB ANLAYIŞINI YANSITTIK

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan’ın “TMK hazırlanırken MGSB’nin dikkate alınmadığı” şeklindeki eleştirisine cevap veren AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, MGSB’deki anlayışın kanuna yansıdığını söyledi. Bozdağ, “konuşmalar yapılırken MGSB’den bahsedildi ve orada ortaya konan anlayışların bu tasarıya yansımadığından da söz edildi. Buna katılmak imkânımız yoktur zira, oradaki anlayışlar bu tasarıya yansımıştır” dedi.

Kemal BENEK / ANKARA

01.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Siyasî bedeli ağır olur

  Rehn’den sonra Vanhanen de uyardı

  Tutuklu vaiz: Arslan dengesiz bir tipti

  Erdoğan’dan Filistin trafiği

  Bu zulmü durdurun

  Ağar: İttifakımız milletledir

  Dışişleri Bakanı Gül, ABD yolcusu

  Ağır bilânço: 108 ölü

  Evcil’in şirketleri TMSF’nin denetiminde

  Bingöl’de hain saldırı: 2 şehit, 5 yaralı

  Arınç: ‘Bizimkisi günübirlik aşk değil’

  Yüce Divan, Güler’i dinleyecek

  G8’li çocukların gündemi yoksulluk

  Kâğıthane’de olaysız yıkım

  Isparta’dan İran’a direkt uçuş imkânı

  Şırnak’ta ilk beyin ameliyatı

  Taksim-Kabataş hattı açıldı

  Oltayla balık avı yasağı kalktı

  Yaz okulu uyarısı

  Zayıflamak isterken gören gözünüzden olmayın

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004