Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AKP'Lİ GÜNDÜZ: GÜNDEMDE YOK

Meclisin olağanüstü toplantısı öncesinde bilgi veren AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, AB 9. uyum paketinde yer alan dokuz yasanın görüşülmesi sırasında ele alınması beklenen Türk Ceza Kanunu 301. maddesinin gündemlerinde olmadığını ifade etti. Gündüz, “Olağanüstü toplantı nedenlerimiz arasında 301. maddenin değiştirilmesi konusu yok. 1 Ekim’e kadar sadece uyum paketinde yer alan dokuz yasa tasarı ve teklifi görüşülecek” dedi.

Hükümet Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesini değiştirmekten vazgeçti. Daha önce AB’den gelen “TCK 301. maddeyi değiştirin” önerisi üzerine hareket geçen ve Adalet Bakanlığı ile Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin ortak çalışması sonucu, üç alternatifli bir değişiklik önerisi hazırlayarak 19 Eylül’de Avrupa yasaları için açılacak Meclis’te görüşmeyi öngören hükümet son anda bundan vazgeçti.

Meclisin olağanüstü toplantısı ile ilgili bilgi veren AKP Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, AB 9. Uyum paketinde yer alan 9 yasanın görüşülmesi sırasında ele alınması beklenen TCK 301. madenin gündemlerinde olmadığını ifade etti. Gündüz, “Olağanüstü toplantı nedenlerimiz arasında 301. maddenin değiştirilmesi konusu yok. 1 Ekime kadar sadece uyum paketinde yer alan 9 yasa tasarı ve teklifi görüşülecek. 301. maddenin değiştirilmesi gündemimizde yoktur” dedi.

DEVLETÇİ GÖRÜŞ HAKİM

TCK 301’in gündeme alınmamasını Yeni Asya’ya değerlendiren insan hakları savunucuları hükümetin özgürlükçü bir yaklaşım sergileyememesinin Türkiye’yi bir çok alanda zora soktuğuna dikkat çektiler. TCK 301. madde üzerindeki değişikliği istemeyen kişinin Adalet Bakanı Cemil Çiçek olduğu şeklindeki iddiaları değerlendiren İnsan Hakları Derneği Başkanı Yusuf Alataş, reform yapmak isteyen hükümetin isteği doğrultusunda yasaların adalet bakanlığının koordinesinde hazırlandığına dikkat çekti. Adalet Bakanı Çiçek’in “yerleşmiş bir özgürlükçü anlayışının olmadığını” ileri süren Alataş, “Bu yüzden hazırlanan her yasadan kendi içinde sorun barındırıyordu. Bakanlık özgürlükler ve insan hakları meselesinde açık ve net bir görüşe sahip değil. Devletçi bir yapıya sahip. Kopenhag kriterleri çerçevesinde bir düzenleme yapılacaksa bu en minimum düzeyde ve kendi içinde bir takım subapları içerek şekilde çıkarılıyordu. O yüzden bir çok yasayı defalarca değiştirmek zorunda kaldık” dedi.

AMAÇ, ELEŞTİRİYİ ENGELLEMEK

TCK 301. maddenin lüzumsuz bir madde olduğuna dikkat çeken insan hakları savunucusu Şanar Yurdatapan da, “bir hükümet hükümetse düşündüğü şeyi yapar” dedi. Adalet Bakanının 301’e gelen eleştiriler karşısında “hele bir icraatı görelim” dediğini hatırlatan Yurdatapan, “İcraatı görüyoruz. Hala bunu savunuyorlarsa bravo” şeklinde değerlendirdi. İnsanlar arasında hakaret davasının anlaşılabilir bir şey olduğunu belirten Yurdatapan şöyle konuştu: “Birey ile devlet arasındaki ilişki de ufacık bir çocuk ile yetişkin bir insan arasındaki ilişki gibidir. Devlete sabah akşam sövsek ne olur sövmesek ne olur. Devletin bir taşını yerinden oynatamazsınız. Böyle bir maddeye gerek yoktur. Bu madde hakareti değil eleştirileri engellemek için konmuştur. Nitekim ne şekilde uygulandığını görüyoruz.”

Kemal BENEK / ANKARA

20.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dinî eğitime karşı çıkan gericidir

  AKP'Lİ GÜNDÜZ: GÜNDEMDE YOK

  İslâmsız barış olmaz

  Irak’ta iç savaş çıkarsa Kürtleri biz koruruz

  Reform paketinde 301 de olmalı

  Ders zili çaldı, ama...

  Cemil Çiçek: 301'in değişimi gündemde yok

  Mehmet Ağar: Ezilen halkımızın sesiyiz

  Mumcu: Her zorbanın alternatifi vardır

  Emniyet teşkilâtına AB eğitimi

  Türk Eğitim-Sen’den TBMM’ye mektup

  Danıştay'da seçim günü

  Millete ne cevap vereceksiniz?

  ŞAYPA, gazi ve şehit ailelerini unutmadı

  Gecekondu camiye yıkım

  Taburdan eğitime hizmet

  Postacılar Ankara’da

  Köyden dünyaya açılan pencere

  Ballıca Mağarası hayranlık uyandırıyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004