Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Irak’ta iç savaş çıkarsa Kürtleri biz koruruz

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ‘’Eğer Irak bölünürse orada ağır bir iç savaş çıkar’’ dedi. New York’taki temaslarına dün başlayan Abdullah Gül, Amerikan-Türk Cemiyeti’nde (American-Turkish Society) düzenlenen kahvaltılı toplantıda bir konuşma yaptı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak’ın geçmekte olduğu zor dönemden daha güçlenerek çıkacağına inandığını söyledi. Abdullah Gül, BM’de Irak’ın önerisiyle düzenlenen ‘’Iraq Compact’’ Dışişleri Bakanları toplantısına da katıldı. Gül, burada yaptığı konuşmada, Irak’ın zor bir dönemden geçtiğini bildirdi. Irak’ta güvenliğin tam anlamıyla sağlanamadığını ve mezhep çatışmalarının tehlike alarmı verdiğini belirten Gül, Irak’ın karşı karşıya kaldığı sorunların uluslar arası toplum tarafından desteklenen Irak hükümetinin kararlı çabalarıyla çözümlenebileceğini dile getirdi.

İÇ SAVAŞ ÇIKARSA KÜRTLERİ KORURNUZ

Abdullah Gül, Irak’ın bölünme ihtimali ile ilgili bir soru üzerine, Irak’ın bölünmesi durumunda durumun daha da kötüleşeceğini dile getirdi. Bakan Gül, tarih boyunca Türkler’in Kürtler’i koruduğunu hatırlatarak, bugün de bölgede bir karışıklık olsa yine Türkler’in Kürtler’i koruyacaklarını söyledi. Halepçe katliâmı zamanında 500 binden fazla Iraklı Kürt’ün Türkiye’ye sığınarak Türkiye’de 2 yıl kaldıklarını hatırlatan Gül, Türkiye’nin yarın da birşey olduğunda Kürtler’e yardım edeceğini söyledi. PKK terör örgütünün Kuzey Irak için de bir tehdit olduğunu yineleyen Gül, Irak’ın bölünmesi durumunda bu sorunun yalnızca Irak’ı değil, bölgeyi ve tüm dünyayı etkileyeceğini kaydetti.

Gül, Türkiye’nin tüm özellikleriyle uygarlıklar çatışması olarak adlandırılan görüşlere karşı ‘’panzehir’’ oluşturduğunu vurguladı. Bakan Gül, Afganistan ile Irak’ın da önemine dikkati çekerek, Türkiye’nin iki ülkede de geçiş sürecini desteklediğini dile getirdi ve bu geçiş döneminde iki ülkenin de oradaki halkların kültürlerine ve geleneklerine önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Irak’taki mezhep çatışmasının da yalnızca Iraklılar için değil, bölge ve tüm dünya için tehlikeli olduğunu belirten Gül, bu yüzden Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasal birliğinin çok önemli olduğunu bildirdi.

KOMŞU İLE YENİ DÖNEM

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan’dan alınan bilgiye göre Dışişleri Bakanı Gül’ün Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile önceki gün yaptığı toplantı çok sıcak bir havada geçti.

Abdullah Gül, New York’ta, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile yeni güven artırıcı önlemler paketini görüştü. Yunanistan’ın BM Daimi Temsilciliği binasında yapılan görüşmeden sonra bısına ortak açıklama yapan iki bakan, iki ülke arasında yeni bir önlemler paketinin gündemde olduğunu açıkladılar.

Abdullah Gül, toplantıda Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri gözden geçirdiklerini ve ilerleme kaydettiklerini bildirdi. İki ülke arasındaki güven artırıcı önlemlerle ilgili olarak daha çok çalışmaya karar verdiklerini belirten Gül, Atina’ya ziyareti sırasında daha çok güven artırıcı tedbir alacaklarına inandığını söyledi.

Dora Bakoyanni ise Abdullah Gül ile biraraya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, Gül’ün Atina’ya ekim ayı içinde gelmesinin beklendiğini bildirdi. Bakoyanni, güven arttırıcı tedbirler konusunda yeni paketi Gül’ün Atina’ya yapacağı ziyaret sırasında açıklamayı umut ettiklerini dile getirdi.

Gül, Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni’ye, Yunanistan’ın, Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği destekten dolayı da teşekkür ederek, AB çerçevesinde bazı sorunlar olabileceğini, ancak iki ülkenin birlikte çalışarak bunları aşabileceğini söyledi.

AB İLE MÜZAKERELER TARİHİ BİR ADIM

Gül, Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine de Türkiye’nin kendisine güvendiğini ve katılım müzakerelerinin başlamasının önemli olduğunu vurguladı. Müzakere sürecinin zaman alacağını belirten Gül, Türkiye’nin bu süreç içinde değişimden geçeceğini, müzakerelerin sonunda bambaşka bir Türkiye olacağını, belki de o zaman Türk insanının AB’ye girmek istemeyebileceğini dile getirdi.

AB’nin Türkiye ile katılım müzakerelerine başlamasını tarihsel bir adım olarak niteleyen Gül, Avrupa kamuoyunda Türkiye ile ilgili olumsuz algılamaların değişmesi gerektiğini söyledi. Gül, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir soru üzerine, bu konuda Türkiye’nin yapıcı olduğunu ve bu sorunu çözmek istediğini yineledi. Gül, AB’nin 26 Nisan 2004’te Kıbrıslı Türkler’e uygulanan ekonomik izolasyonu sona erdirme kararı aldığını, ancak Kıbrıslı Türkler ile serbest ticaret yapma ve mali destek sağlama temellerine dayanan bu kararın AB üyesi olan Kıbrıslı Rumlar tarafından bloke edildiğini vurguladı.

/ NEW YORK

20.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dinî eğitime karşı çıkan gericidir

  AKP'Lİ GÜNDÜZ: GÜNDEMDE YOK

  İslâmsız barış olmaz

  Irak’ta iç savaş çıkarsa Kürtleri biz koruruz

  Reform paketinde 301 de olmalı

  Ders zili çaldı, ama...

  Cemil Çiçek: 301'in değişimi gündemde yok

  Mehmet Ağar: Ezilen halkımızın sesiyiz

  Mumcu: Her zorbanın alternatifi vardır

  Emniyet teşkilâtına AB eğitimi

  Türk Eğitim-Sen’den TBMM’ye mektup

  Danıştay'da seçim günü

  Millete ne cevap vereceksiniz?

  ŞAYPA, gazi ve şehit ailelerini unutmadı

  Gecekondu camiye yıkım

  Taburdan eğitime hizmet

  Postacılar Ankara’da

  Köyden dünyaya açılan pencere

  Ballıca Mağarası hayranlık uyandırıyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004