Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’a toplu protesto

Binlerce kişi, ABD genelinde Bush ve savaş karşıtı protesto gösterilerine katılmak amacıyla biraraya geldi. Gösterilere katılmak için okula ve işe gitmeyen protestocular, kongre seçimleri öncesi seslerini tüm ülkeye duyurmayı amaçlıyor. San Francisco ve körfezindeki ortaokul ve lise öğrencileri, okula gitmeme kararı alıp protestoya katılarak organizasyona destek olmak istedi.

Mevsimin ilk yağmuruyla birlikte 2 bin kişinin üzerinde protestocu, San Francisco’nun en işlek yeri olan Market St. de yürüyüşe başlayarak, belediye ve FBI binası önünde turlayıp gece konaklayacakları yer olan Market St.’e geri döndü.

Gösteri sırasında konuşma yapanlar, ABD Hükümetinin Irak Savaşı ve New Orleans üzerinde yaptıkları hataları, Bush rejimini sona erdirme çabalarını ve 11 Eylül olaylarının Irak Savaşıyla ilgili olmadığı görüşlerini dile getirdi. Büyük boyutlardaki elleri bağlı ve ayakları zincirli temsili Bush heykeli ise gösterinin dikkat çeken noktalarından biri oldu. Şair Jack Hirschman, savaş karşıtı şiirleri de halktan büyük destek gördü.

ELLSBERG DE GÖSTERİYE KATILDI

Gösterinin en dikkat çeken isimlerinden biri de 1960’lı yılların Beyaz Saray ve Pentagon’unda görev yapan, Vietnam Savaşı sırasında ise üst düzeyde görevli eski Savunma Bakanı Asistanı Daniel Ellsberg’ti. Aynı zamanda gizli servis ajanı olan Ellsberg’in, gizli Pentagon belgelerini New York Times’a vermekle suçlanarak 115 yıl hapsi istenmişti. “Secret” adlı bir kitabı bulunan Ellsberg gösteriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün burada herkes gibi zulme karşı protesto için bulunuyorum. Hükümet tüm güçlerini bu ülkelere kullanmakta ve tehlikeler oluşturmakta. Türkler’in Irak’taki çabalarına hayranlıkla bakıyorum. Umarım ABD’nin İran’a olan baskısında da rol oynar” diye konuştu. Ellsberg ayrıca, “2008 seçimlerini beklemeden bu hükümetin artık değişmesi gerektiğini” de dile getirdi.

/ SAN FRANCISCO

07.10.2006


 

“Peçelerinizi çıkarın” diyen Straw’a tepki

İngiltere’de İşçi Partisi hükümetlerinde uzun süre içişleri ve dışişleri bakanlıkları yaptıktan sonra partisinin Avam Kamarasındaki grup liderliğini üstlenen Jack Straw, Müslüman kadınlara “Peçelerinizi çıkartın” çağrısı yapınca büyük eleştirilerin hedefi oldu.

Seçim bölgesi olan Blackburn’ün ünlü yerel gazetelerinden Lancashire Telegraph’a yazdığı makalede peçeyle ilgili görüşlerini dile getiren Straw, peçenin, “ayrımın ve farklılığın görünen bir biçimde vurgulanması” olduğunu ifade etti.

Peçe kullanan kadınlardan aile hekimlerine gittiklerinde peçelerini çıkartmalarını salık veren, bunun onların anlaşılmalarını kolaylaştıracağını belirten Straw, yüzde 30’unu Müslüman seçmenin oluşturduğu seçim bölgesinde eleştirilere yol açtı.

İngiltere İslâm Konseyi Sosyal İlişkiler ve Aile İlişkileri Başkanı Refet Bravu ise bu tür sözlerin tansiyonu yükselttiğini söyledi. Bravu, Straw’un görüşlerinin toplumlar arasındaki ilişkilere olduğu kadar Müslüman topluma büyük zarar verdiğini, kadınların peçe giyme hakkı bulunduğunu ifade etti.

İslami İnsan Hakları Komisyonu adına açıklama yapan Mussoud Shadjareh de Straw’un görüşlerini “çirkin” bulduğunu belirterek, “Straw, aynı sözleri farklı giyinen Ortodoks Yahudilere niye söylemiyor” diye sordu.

“Hicab Koruma Organizasyonu” adıyla faaliyet gösteren Müslüman sivil toplum kuruluşunun sözcüsü ise “bu talihsiz açıklamaların, Straw’un İslâmı hiç anlamadığının göstergesi olduğunu” kaydetti. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, “Straw’un görüşlerinin kendisini bağladığı” belirtildi.

/ LONDRA

07.10.2006


 

Alman Cumhurbaşkanı iftarda

Almanya’nın Duisburg şehrinde Diyanet İşleri Türk İslâm Birliğine bağlı Ayasofya Camiinde verilen iftara katılan Alman Cumhurbaşkanı Horst Köhler, ülkesinde yaşayan Müslüman topluluğun, Alman toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğuna değinerek, Almanya’da doğanların, bu ülkeye ait olduklarını ve kültürleriyle buradaki birlikteliğin zenginlik kazanarak, şekillendiğini söyledi.

07.10.2006


 

Avusturya’da yaşayan Türkleri iftar buluşturdu

Avusturya’nın başşehri Viyana’da faaliyet gösteren 9 Türk sivil toplum kuruluşu, geçtiğimiz yıl birlikte verdikleri toplu iftar yemeği geleneğini bu yıl da sürdürdü.

Viyana’da Milli Görüş Teşkilatı’na ait Anadolu Camisi’nde verilen toplu iftara aralarında cami eksenli faaliyet gösteren 9 Türk sivil toplum kuruluşunun lideri, Avusturya Dışişleri Bakanlığı AB Müsteşarı Hans Winkler, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel, Avusturya İslam Cemaati Başkanı Anas Shakfih, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Egemen Bağış, Avusturya Silahlı Kuvvetlerine mensup üst rütbeli subaylar ile siyasi parti temsilcilerin yanı sıra Türk ve Avusturya toplumunun ileri gelenleri katıldı.

Ezanın okunmasıyla başlayan iftar yemeğinde konuşan Viyana Din hizmetleri Müşaviri Harun Özdemirci, “Geçtiğimiz Nisan ayında 9 dernek bir araya gelerek Kutlu Doğum Haftası’nı birlikte organize etmiştik. Bu iftar yemeğini birlikte verme kararını da o zaman almıştık. Bundan sonra da çeşitli faaliyetleri birlikte yapacağız. Ekimin 25’inde yine beraber bir bayram resepsiyonu vereceğiz” dedi.

Birlik ve beraberliğin ana amacının Avusturya’da mevcut bulunan inançlar arasındaki huzur ortamının daha yaygınlaşması kökleşmesi ve kuvvetli bir kültürler arası ilişkinin tesis edilmesi olduğunu ifade eden Harun Özdemirci, “Sevgi ve barış için bir araya gelenler gün geçtikçe güçlenirler. Bu birlikteliğimiz kültürler arası diyaloğu da kolaylaştırır. Bu diyaloğu sağlarsak dünya barışına da katkıda bulunuruz.” şeklinde konuştu.

/ VİYANA

07.10.2006


 

ABD’de liste komedisi

ABD hükümetinin, 11 Eylül saldırılarından sonra hazırladığı uçuş yasaklı şüpheliler listesinde, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in ve 11 Eylül’de ölen teröristlerin 14’ünün de isimlerinin yer aldığı açıklandı.

CBS televizyonunda yayınlanacak “60 dakika” programında, ABD hükümetinin hazırladığı ve uçaklara alınmayacak 44 bin “şüpheli” kişinin ismi bulunan gizli listenin, Mart tarihli bir kopyasının ele geçirildiği belirtildi.

Programa katılan eski FBI ajanı Jack Cloonan, listenin saldırılardan sonra “alelacele hazırlandığını ve berbat olduğunu” söyledi. Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri gibi isimlerin yer aldığı listede, İngiltere’de yakın zamanda uçaklara büyük çaplı saldırı planlarken yakalanan 11 şüphelinin isminin olmadığına dikkat çekildi. ABD İç Güvenlik Bakanlığından konuyla ilgili bir açıklama yapılmadığı kaydedildi.

/ NEW YORK

07.10.2006


 

Paris’te minareler yükselecek

Fransa’da yaşayan Müslümanlar bundan sonra namazlarını, şehir merkezlerinde inşa edilen minareli, kubbeli camilerde kılacaklar.

Beş milyondan fazla Müslüman’ın yaşadığı Fransa’da İslam kültürü, yapılan yeni camilerle varlığını pekiştiriyor. Şimdiye kadar hangarlardan dönüştürme salonlarda ve bodrumlarda namaz kılan göçmen Müslümanlar, Fransa devletinin de desteğiyle artık şehir merkezlerinde inşa edilen minareli, kubbeli camilere kavuşuyor.

Geçtiğimiz günlerde Paris’te düzenlenen törenle Creteil Camii’nin ilk harcı konuldu. Paris’in Val-de-Marne bölgesinde yaşayan Müslümanların, görkemli bir camiye kavuşmak için üç yıl önce başlattıkları proje, belediyenin de destek vermesiyle hayata geçebildi. 2008’de hizmete girmesi planlanan cami, tamamlandığında bölgenin ilk kubbeli ve minareli camii olacak. Camide aynı anda iki bin kişi ibadet edebilecek. Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Creteil’in merkezinde inşa edilen ve 4 milyon Euro’ya mal olması beklenen caminin arsası, Creteil Belediyesi tarafından sembolik olarak 1 Euro karşılığında verildi. Belediye, inşaata da bir milyon Euro yardımda bulunacak.

Geçtiğimiz akşam iftar vaktinde yapılan ve Fransız siyasetçilerin yoğun ilgi gösterdiği temel atma törenine projeye destek veren Hıristiyan ve Yahudi din adamları da katıldı. Caminin ilk harcını koyan şehrin milletvekili belediye başkanı Laurent Cathala, törende yaptığı konuşmasında laiklik dersi verdi.

/ PARİS

07.10.2006


 

Rice’tan Iraklı liderlere uyarı

Irak’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Iraklı liderleri, aralarındaki siyasi görüş ayrılıklarını gidermeleri için fazla zamanları olmadığı konusunda uyardı.

Rice, Bağdat’ta Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Sünni liderlerle görüştü.

Condoleezza Rice, ‘’Bizim rolümüz tüm tarafları desteklemek ve tüm taraflara, çabucak bir çözüme varmaları konusunda baskı yapmak. Çünkü, güvenlik sorunu hoşgörü gösterilebilecek bir şey değildir ve siyasi atalet buna yardımcı olmaz’’ dedi.

/ BAĞDAT

07.10.2006


 

Irak için kritik 6 ay

Irak’taki ABD ordusunun komutanı General George Casey, Irak’ın geleceğinin önümüzdeki 6 ay içinde kesinleşeceğini söyledi.

Polonya’nın başşehri Varşova’da 39 ülkenin askeri yetkilisini 2 gün boyunca bir araya getiren konferansın sonunda yayımladığı bildiride Casey, ‘’bunun herkes için karar süreci olacağını ve söz konu durumu herkesin bildiğini’’ belirtti. Casey, ‘’Önümüzdeki 6 ay Irak’ın geleceğinin belirleneceği karar süreci olacak’’ dedi.

/ VARŞOVA

07.10.2006


 

Saddam’ın idamı şiddeti körükler

Irak’ta özel mahkemede yargılanan devrik lider Saddam Hüseyin’in avukatlarından eski ABD Adalet Bakanı Ramsey Clark, Saddam Hüseyin’e idam cezası verilmesi halinde, ülkede şiddet olaylarının artabileceğini söyledi.

Clark, ‘’idam cezası kararının şiddet olaylarının artmasına yol açabileceğinin açık olduğunu’’ belirtti. Ramsey Clark, ‘’ Bu ceza nedeniyle onlarca mı, yüzlerce mi, binlerce mi Iraklının öleceğini bilmek zor’’ diye konuştu.

Saddam Hüseyin ve 7 eski yetkili hakkındaki 1980’lerde Şii kasabası Duceyl’deki katliamla ilgili davanın, 16 Ekim’de yapılacak duruşmasında planlandığı gibi karar açıklanmayacağı bildirilmişti.

/ WASHINGTON

07.10.2006


 

ABD elçiliğine saldıranlar Suriyeli

Suriye’de geçen ay Amerikan elçiliğine saldıranların, dış terörist gruplarla bağlantısı olmadığı bildirildi.

Suriye İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, gerçekleştirilen soruşturmanın, saldırganların hepsinin Suriyeli olduğunu ve kendi adlarına çalıştıklarını gösterdiği bildirildi.

Bununla birlikte, saldırganların Suudi Arabistan’da din okullarına devam ettikleri, Amerika’nın bölgedeki rolü ve İsrail yanlısı tutumundan etkilendikleri belirtildi. Elçiliğe otomatik silahlar ve el bombalarıyla girmeye çalışan 3 saldırgan öldürülmüştü.

/ ŞAM

07.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004