Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ramazan’da daha çok harcıyoruz

Türkiye’de Ramazan dönemlerinde hızlı tüketim ürünleri harcamasında dikkat çekici bir artış gözleniyor. KMG Pazarlama Hizmetleri Grubu şirketlerinden HTP, hızlı tüketim harcama trendindeki bu değişime yönelik Ramazan dönemlerini daha ayrıntılı inceleyerek Ramazan Raporu’nu hazırladı. Rapora göre, 2005 yılında Ramazan ayında aylık ortalama hane tüketim harcaması yüzde 16 arttı.

Araştırmaya göre, 2005 yılında aylık ortalama hızlı tüketim ürünleri harcaması 2 bin 450 milyon YTL iken Ramazan ayındaki ortalama harcama 2 bin 842 YTL oldu.

GIDADA YÜZDE 19’LUK ARTIŞ

Ramazan aylarında hızlı tüketim ürünleri harcamasındaki artış gıda ve içeceklerde yüzde 19’a çıkarken, temizlik ve kişisel bakım ürünlerine yapılan harcamanın pay kaybettiği görülüyor. Çalışmayı değerlendiren HTP Genel Müdürü Kıvanç Bilgeman şunları kaydetti: “Ramazan aylarında, Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki haneler harcamalarını diğer bölgelerdeki hanelere göre daha fazla artırarak gıda ve içecek harcamasından daha fazla pay alıyor. Kuruyemişçi ve büfeler hariç, tüm perakendeci kanallarında daha fazla para harcanırken, en büyük harcama artışı et ve işlenmiş et ürünlerindeki büyümeden dolayı kasaplarda gerçekleşiyor.”

/ İSTANBUL

07.10.2006


 

Kapanan şirketlerde artış

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bu yılın 9 ayında kapanan şirket sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.97, açılan şirket sayısının ise yüzde 12.55 artış gösterdiğini bildirdi.

TOBB’dan yapılan yazılı açıklamada, geçen yılın 9 ayında 21 bin 41 olan kapanan şirket sayısı bu yılın söz konusu döneminde 26 bin 295’e yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde 73 bin 22 olan yeni açılan şirket sayısı da bu yılın aynı döneminde 81 bin 183’e yükseldi. Bu yılın Eylül ayında, 2005’in eylül ayına göre kapanan şirket sayısı ise yüzde 4.47 azalarak 2 bin 102’den 2 bin 8’e düşerken, açılan şirket sayısı da yüzde 2.87 gerileyerek 8 bin 4’den 7 bin 774’e indi.

YENİ ASYA / ANKARA

07.10.2006


 

Cari açığın ilâcı, yabancı sermaye

Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s Türkiye Direktörü Faruk Soussa, Türkiye’deki cari işlemler açığının sürdürülebilir olup olmamasının, doğrudan yabancı sermaye düzeyine bağlı olduğunu söyledi.

Türkiye gelen yabancı sermaye içinde ‘’doğrudan’’ yabancı sermayenin önemine dikkati çeken Soussa, özellikle doğrudan yabancı sermaye girişindeki artışın, cari işlemler açığının ‘’sürdürülebilir düzeyde’’ seyretmesi açısından en önemli faktör olduğunu vurguladı.

Hükümetin uyguladığı reformların, Türkiye’ye yabancı sermaye çekmede çok önemli bir katkı sağladığına da işaret eden Soussa, cari işlemler açığının sürdürülebilirliği açısından önemli olan doğrudan yabancı sermayenin devamı için, özellikle iş ortamını geliştirici reformların devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. Soussa, makro ekonomik istikrarı sağlayan politikaların devamı halinde, Türkiye’nin daha çok doğrudan yabancı sermaye çekebileceğini ifade etti.

/ LONDRA/ANKARA

07.10.2006


 

IMF’nin Türkiye gündemi yoğun

Uluslararası Para Fonu IMF’nin Dış İlişkiler Direktörü Mesud Ahmed, IMF heyetinin Türkiye’nin programının beşinci gözden geçirme dönemi için de 9-20 Ekim arasında Türkiye’de gerçekleştireceği çalışmaların gündeminin birçok konuyu kapsayacağını bildirdi.

IMF’nin baş sözcüsü konumundaki Ahmed’in verdiği bilgiye göre, IMF heyetinin çalışmaları, bütçe beklentileri ve politikaları, enflasyon görüntüsü, vergi reformları ve vergi idaresini güçlendirecek tedbirler, sosyal güvenlik reformu uygulamasının hazırlıkları, bankacılık sektöründeki denetlemenin daha da güçlendirilmesindeki ilerleme ve devlet bankaları reformu konularını kapsayacak.

/ WASHINGTON

07.10.2006


 

İstanbul, protestolu senette de birinci

İstanbul, Türkiye’nin ticaret merkezi olduğunu protesto edilen senet sayısı ve miktarında da gösterdi.

Türkiye’nin üç büyük ili İstanbul, Ankara ve İzmir, protesto edilen senette de aynı sıralamada yer aldı. Merkez Bankası verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde İstanbul’da 610 milyon 713 bin 487 YTL’lik 109 bin 598 adet senet protesto edildi. Aynı dönemde Ankara’da protesto edilen senet sayısı 62 bin 145, miktarı 337 milyon 734 bin 764, İzmir’de ise bu sayı 160 milyon 669 bin 760 YTL’lik 38 bin 171 adet oldu.

Söz konusu dönemde en az senet protestosu ise Kilis’te yaşandı. Bu yılın 8 ayında Kilis’te toplam 432 bin 424 YTL tutarında, 131 adet senet protesto oldu. Kilis’in ardından en az senet protestosu 145 adet ile Tunceli ve 150 adet ile Bayburt’ta görüldü.

/ ANKARA

07.10.2006


 

Otogaz 3 kuruş ucuzladı

Otogazın rafineri çıkış fiyatında yapılan indirimin ardından, otogazın litre fiyatı 3 YKr düştü.

Yeni ayarlamayla Ankara’da otogazın litre fiyatı 1,49 YTL’den 1,46 YTL’ye, İstanbul Anadolu yakasında 1,48 YTL’den 1,45 YTL’ye, Avrupa yakasında da 1,49 YTL’den 1,46 YTL’ye indi. İzmir’de ise otogazın litre fiyatı 1,48 YTL’den 1,45 YTL’ye düştü.

/ ANKARA

07.10.2006


 

2 bin Türk işadamı İstanbul’da toplanıyor

Türkiye ve yurt dışından 2 bin Türk işadamının katılacağı Dünya Türk İşadamları 6. Kurultayı, 18-19 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilecek.

Dünya Türk İşadamları Vakfı’nın iki yılda bir düzenlediği kurultayın bu yılki konusu ‘’yatırım’’, sloganı da ‘’Türkiye’ye Yatırım, Geleceğe Yatırım’’ olarak belirlendi. Kurultayda yeni yatırımcılarla tanışma ve iş ortaklıkları kurulabilinecek.

/ AKSARAY

07.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004