Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rumların üyeliği uluslararası hukuka aykırı

Avrupa Birliği (AB) gün geçtikçe Kıbrıs konusunda çıkmaza giriyor. Hukukun üstünlüğünden bahseden ve Türkiye’ye Rumlara limanları açma baskısında bulunanlara Avrupalı hukukçular net bir cevap verdi: “AB Rumları tam üye yapmakla uluslar arası hukuku ihlâl etmiştir.’’

AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu uluslar arası alanda tanınan Avrupalı hukukçulardan Kıbrıs konusunda görüş aldı. ABHaber’in ortaya çıkardığı gelişmeye göre Avrupa Komisyonu Avrupalı hukuçulara 1959-1960 Londra ve Zurih anlaşmaları çerçevesinde Türkiye ile Yunanistan’ın tam üye olmadığı bir uluslararası kuruluşa üye olup olamayacağını sordu. Avrupanın tanınmış hukuk bürolarından bu konuda görüş isteyen Avrupa Komisyonu Avrupalı hukuçulardan aldığı cevaplar sonrası kendisini uluslararası düzeyde büyük bir hukuk sorunu ile karşı karşıya buldu. Avrupa Komisyonu bir kaç değişik hukuk bürosundan bu konuda görüş istedi. Uluslar arası düzeyde üne sahip Avrupalı hukukçular Komisyon’a özetle şu değerlendirmelerde bulundular:

‘’Kıbrıs Cumhuriyeti 1959-60 uluslar arası Londra ve Zürih Anlaşmaları çerçevesinde kurulmuştur. 1960 Cumhuriyeti’nin meşrûiyeti Kıbrıslı Türk ve Rum toplumlarının, devletin her organına birlikte ve etkin katılımına dayanmaktadır.

Bu anlaşmalara göre, Türkiye ve Yunanistan’ın birlikte üye olmadığı bir uluslar arası örgüte, Kıbrıs’ın üye olması hukuk açısından ihlâldir. Avrupa Birliği, Kıbrıs Rum Kesimi’ni adanın tek temsilcisi olarak üyeliğe kabul ettiği anda uluslararası anlaşmalar ve uluslar arası hukuk ihlâl edilmiştir. Kıbrıs Rum Kesimi’nin üyelik başvurusu yapması bile uluslararası hukuka aykırıdır.’’

YUNANİSTANIN BAŞI AĞRIYABİLİR

Brüksel’deki AB gözlemcileri Türkiye’nin Uluslar arası Lahey Adalet Divanı’na konuyu taşıması durumunda Yunanistan’ın başının ağrıyacağını AB’nin de uluslar arası düzeyde hukuk kurallarını çiğnediğinin ortaya çıkma ihtimalinin büyük ihtimal olduğuna dikkati çektiler.

Aynı gözlemciler Brüksel’in Ankara’nın sorunu Lahey adalet Divanı’na taşıması korkusu sardığını bu çerçevede AB’nin Yunanistan ve Rumlar yüzünden büyük bir hukuk sorunu ile karşı karşıya bulunduğunu kaydettiler.

/ BRÜKSEL

08.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İngiltere’de peçe tartışması saldırıya dönüştü

  Bu kışı da çadırda geçirecekler

  Rumların üyeliği uluslararası hukuka aykırı

  Verheugen: AB, Ankara’ya sadece olumsuz mesajlar veriyor

  E-posta skandalı Bush’u sarstı

  Telafer’de 11 ölü

  Rice, Barzani’nin petrol saltanatına dokundurdu

  Pakistan’da esrarengiz roketler

  ‘2 yılda 4 bin Iraklı polis öldü’

  Pakistan’da Şiî aşiret lideri öldürüldü

  Suriye’de ilk özel tv kanalı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004