Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Mesleklere standart geliyor

“Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’’nu Resmi Gazete’de yayımlandı. Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu’’ ile ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek, denetim, ölçme, değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere “Meslekî Yeterlilik Kurumu’’ kurulacak.

Yasaya göre, Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenim gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler, bu kanun kapsamı dışında tutulacak.

Kurumda; Meslek Standartları Daire Başkanlığı, Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanlığı, İdari ve Malî İşler Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği oluşturulacak.

Kurum, ulusal meslekî yeterlilik sistemiyle ilgili yıllık gelişme planlarını hazırlayacak, geliştirecek, uygulayacak veya uygulattıracak, denetleyecek, standartları belirlenecek meslekleri ve bu standartları hazırlayacak kurum ve kuruluşları tesbit edecek.

Meslekî Yeterlilik Kurumu, Yükseköğretim Kanununa tabi teknik ve mesleki eğitim veren yüksek öğretim kurumlarında ulusal meslek standartlarına uygun eğitim ve öğretim yapılabilmesi için Yükseköğretim Kurulu ile orta öğretim düzeyindeki mesleki ve teknik eğitim veren öğretim kurumlarında ulusal meslek standartlarına uygun eğitim ve öğretim yapılabilmesi için de Millî Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapacak. Teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterlilik esasları ile ulusal mesleki yeterlilikler alanındaki eğitim ve öğretim kurumlarını ve programlarını akredite edecek kurumları da Meslekî Yeterlilik Kurumu belirleyecek.

Kurum, sınav ve belgelendirme sistemi kapsamında yeterliliği belgelendirecek yetkilendirilmiş kurumları belirleyecek ve sınavlarda başarılı olanlara sertifika verilmesini sağlayacak. Getirilen diğer düzenlemeler özetle şöyle: "Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların sahip oldukları mesleki yeterlilik sertifikalarının doğruluğunu belirleyecek. Meslekî alan ve sektörler arasındaki yatay ve dikey geçişler için gerekli yeterliliklerin belirlenmesi; diğer ülkelerdeki benzer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılması; hizmet satın alımı, projelerin geliştirilmesi ile eğitim, araştırma, konferans, seminer ve yayın faaliyetlerinde bulunmak da kurumun görevleri arasında yer alacak."

/ ANKARA

08.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mesleklere standart geliyor

  Yoksula enflasyon darbesi

  Yemek fabrikalarında Ramazan mesaisi

  Ülker’den anlamlı kampanya

  İş adamlarına sanal akademi

  Sultanzade, marka olma yolunda


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004