Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Ağar’ı dinlemek

Ankara’da gazeteciler Mehmet Ağar’ı konuşuyor. Siyasiler, Ağar’ın “düz ovada siyaset” açılımının oy pusulasına nasıl yansıyacağını ölçmeye çalışıyor. Daha da ilginci, yabancı diplomatlar bir anda ilgisini DYP liderine yöneltmiş durumda.

Yıllar boyu kamuoyunda terörle mücadelenin “ağır abisi” olarak tanınan Ağar, geçen hafta Güneydoğu’ya giderek PKK’ya yönelik kısmi bir affa yeşil ışık yaktı. MHP ve CHP kınadı; DTP övdü; Kürt siyasiler yüreklendi. Şu ana kadar DYP liderine “Susurluk faili” ya da “derin devletin derin kolu” diye bakan sol aydınlar, ne diyeceklerini şaşırdı.

Aslında Mehmet Ağar’ın “PKK dağda siyaset yapacağına düz ovada siyaset yapsın” çıkışı, “Ağargözlemcileri” için o kadar da büyük sürpriz sayılmazdı. Doğru Yol Partisi Genel Başkanı geçen yıl “Terörü ancak ben hallederim” mesajı verdikten sonra nisan ayında Aktüel dergisinde Tuba Atav’a “Öcalan’ın da kendisine düşen görevleri bilmesi lazım” diyordu. Ağar’ın ısrarla “açıklamam” dediği PKK’yı dağdan indirme planında, Abdullah Öcalan’ı da kullanmayı düşündüğü, “En şahinler, en radikal adımları atabilir” demeye getirdiği belliydi. Mehmet Ağar, 301’inci madde konusunda “Vatan sevgisi bizim yüreğimizdedir; yasayla düzenlenmez” diyerek zekice bir “orta yol” çizdi. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanların irtica açıklamalarına mesafeli durdu, hatta “Asker üzerinden siyaset yapmayız” mesajları verdi.

Tabii Ankara’daki komplo teorisyenleri, Ağar’ın bu ilginç açılımları karşısında boş durmaya niyetli değil. Kimsenin elinde ciddi bir kanıt olmamasına karşın bir çok kişi DYP’nin bundan sonraki seçimde AK Parti’ye koalisyon hesapları yaptığını söylüyor. Bazıları PKK’yı dağdan indirmek için bir ABD planı olduğunu, Ağar’ın da bu yüzden “ovada siyaset” sinyali verdiğini söylüyor. Hatta daha ileri gidip Ağar’ın AK Parti’den Çankaya sözü aldığını iddia edenler var.

Oysa DYP liderini uzun uzadıya dinlediğinizde, son çıkışının ardındaki en önemli nedenin kendi terörle mücadele tecrübesi olduğunu görüyorsunuz. Ağar, sıradan bir insan değil. Yıllarca Güneydoğu’da PKK ile uğraşmış, en sert tedbirler, en fazla insan hakları ihlalinin işlendiği süreçleri yönetmiş. Neyin yapılabileceğini neyin yapılamayacağını biliyor. Derdi, 3000 kişiyi dağdan indirip terörü bitirmek.

(...)

Etrafta “Ağar bu söylemle çok oy kaybeder” diyenler var. Kimbilir... Belki de tam tersine, Türkiye’nin terörle mücadele ve PKK’yı daha renkli ve hararetli bir biçimde tartışmaya başladığı bu dönemde, Ağar’ın açıklamaları, kendi “ağır” üslubu ve kişisel deneyimleriyle renklendirilince, seçmen kitlesine daha makul gelebilir.

Bilgisayarımdaki “Ağar” dosyalarına bakıyorum, DYP lideri geçen yıl yaptığımız bir röportajda “Siyasetteki en önemli misyonum bu sorunu çözmek” demiş. Geçmişteki tartışmalı uygulamaları konuşurken “O günün şartlarında tek talep bir an evvel terörün durmasıydı. Ben de bir kamu görevlisiydim. Şimdi siyasetçiyim” sözleri çıkmış ağzından Haziran 2005’de. Ve aynı röportajda “Bu meseleyi çözecek meşruiyet sahibi tek insan biziz” cümlesi var.

Kimbilir, belki de oy hesapları ötesinde DYP lideri kendine bambaşka bir tarihi misyon biçiyor. Bizler de onu yeni yeni duymaya başlıyoruz.

Sabah, 12.10.2006

Aslı AYDINTAŞBAŞ

13.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Siyasette ‘Ağar’ rüzgârı

  28 Şubat kâbusundan kurtulmak şart

  Ağar’ı dinlemek

  Ağar’ın açılımı, AKP-DYP yakınlaşması

  Ezberleri bozdu

  Gündeme gülle


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004