Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Batı dünyası İslâmı yanlış tanıyor

Afrika Din Şûrâsı için İstanbul’a gelen dinî liderlerden Kenya Müftüsü Salih Habimana Yeni Asya’ya yaptığı değerlendirmede “Batı dünyası İslâmı yanlış tanıyor. Bu sebeple İslâma hak etmediği sıfatlar yakıştırıyorlar. Biz Türkiye’yi bu asırda İslâm kültürünün Batı dünyasına taşınması için bir köprü olarak görüyoruz. Çünkü Türkiye hem Müslüman, hem de Batılı bir ülkedir. Bu, İslâm dünyasının kendisini ifade etmesi için bulunmaz bir fırsattır. Bizler Türkiye’yi kendi temsilcimiz olarak görüyoruz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğinde gerçekleşen “Afrika Kıt’ası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dinî Liderler Toplantısı” İstanbul Ceylan Intercontitental Otel’de devam ediyor. Oteldeki ilk günkü oturumlarda Afrika’dan toplantıya katılmak üzere ülkemize gelen Müslüman topluluk lider ve temsilcileri Afrika kıt’asının gerçeklerini, sorunlarını ve işbirliği için yapılması gerekenleri masaya yatırdılar.

Afrikalı temsilcilerin genelindeki yaklaşımlardan sezilen en önemli mesajlardan biri Afrika’nın el açan ve sürekli ihtiyaç halinde görünen acizlik imajından duyulan rahatsızlıktı. Nitekim bunu açıkça dillendirenlerden biri Cape Town ve Botswana’da dinî araştırmalarda bulunan akademisyen Muhammed Harun oldu. Harun küreselleşen dünyada İslâm ülkeleri arasında ilişkilerin geliştirilmesinin bir zaruret olduğunu ifade ederken, Afrika ile diğer ülkeler arasındaki ilişkilerde dengenin sağlanması gerektiğini vurguladı. Harun, Afrika’nın sürekli el açan bir konumda gösterilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

TÜRKİYE, AFRİKA’YI TANIMIYOR

Toplantıdaki en önemli konuşmalardan birini de uzun yıllardır Türkiye’deki üniversitelerde de araştırmalarda bulunan Dr. Muhammed Bakari yaptı. Bakari Türkiye’nin Afrika’yı tanımadığını, Afrikalıların da modern Türkiye’den haberdar olmadığını söyledi.

Bakari, “Afrika’yı Hollywood’un gösterdiğinin ötesinde göremiyoruz. Sefalet, fakirlik, yamyamlar, vahşi hayat, mülteciler… Sürekli muhtaç durumda olan bir kıt’a gibi yansıtılıyor. Halbuki Afrika’da bunun dışında da bir hayat var. Çalışkan, iyi niyetli insanların yaşadığı, yaşanabilir bir yerdir aynı zamanda Afrika” sözleriyle yansıtılanın ötesinde bir Afrika’nın varlığını anlattı.

Bakari, sözlerinin devamında Türkiye’deki araştırmacıların Afrika’ya ziyaretlerde bulunmaları gerektiğini de dile getirdi. ABD’li ve Avrupalı araştırmacıların yoğun bir şekilde Afrika’ya özellikle dinler üzerinde akademik çalışmalar yapmak amacıyla geldiklerini hatırlatan Bakari, “biz Türkleri de orada görmek isteriz” mesajı verdi. Bakari bunları söylerken Afrika ülkelerinin temsilcilerine de seslenerek, “sizler de Türkiye ve Türk tarihini öğrenmelisiniz” çağrısında bulundu. Bakari’nin verdiği en önemli mesajlardan biri de Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında her alanda işbirliği yapılması önerisiydi. Dini alanda olduğu gibi, ekonomi, kültür, eğitim ve hatta müzik alanında da ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bakari, “Bu tarz bir işbirliği hareketi bizim kendi Rönesansımızı oluşturmada bir ilk adım olacaktır” diye konuştu.

BATI DÜNYASI İSLÂMI YANLIŞ TANIYOR

Toplantının diğer katılımcılarından Kenya Müftüsü Salih Habimana Yeni Asya’ya yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın himayesinde gerçekleşen bu organizasyondan çok memnun kaldıklarını belirtti. Afrika-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi için bunun gibi toplantıların çok önemli olduğunu ifade eden Müftü Habimana, Türkiye’de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Habimana, “Batı dünyası İslâmı yanlış tanıyor. Bu sebeple İslâma hak etmediği sıfatlar yakıştırıyorlar. Türkiye’yi ise bu asırda İslâm kültürünün Batı dünyasına taşınması için bir köprü durumunda görüyoruz. Çünkü Türkiye hem Müslüman hem de Batılı bir ülkedir. Bu, İslâm dünyasının kendini ifade etmesi için bulunmaz bir fırsattır. Bizler Türkiye’yi kendi temsilcimiz olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL İSLÂMIN BAŞŞEHRİ

Moritanya İslâm Konseyi Başkanı Ahmet El Muhammed ise, “Bu güzel şehir İstanbul’da biz Müslümanlar yabancılık hissetmiyoruz. Çünkü burası geçmişte İslâmın başşehriydi ve halen de öyle görmekteyiz. Buna tarih şahittir. Bizler eski parlak Türk tarihini hatırlarken arzumuz odur ki o güzel günler yeniden yaşanabilsin” sözleriyle bütün Afrikalı temsilciler adına temennilerini dile getirdi. Afrika Kıt’ası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dinî Liderler Toplantısı bugün yapılacak genel değerlendirme ve kapanış oturumu ile son bulacak. Daha sonra ise temsilciler ile Sultanahmet Camisi’nde Cuma namazı kılınacağı belirtildi. İslâm kılıçla gelmedi, gönülleri fethetti Öte yandan Sudan Devlet Bakanlığı Zikir ve Zikredenler Genel Sekreterliği Başkanı Osman Alkabashki, “Sudan ve diğer Afrika ülkelerine İslâm kılıç zoruyla gelmedi. İslâma gönüllü olarak katıldılar” dedi. Ülkesinde devam eden Darfur meselesine de işaret eden Alkabashki, bu tür “fitneleri” önleyecek güçte olduklarını kaydetti. Güney Afrika’dan Muhammed Harun da Afrika’nın akademik çevrelerce araştırılması gereken zenginliklere sahip bulunduğunu ifade ederek, “Bizler, Afrika’da el açmış yalvaran kişiler olarak tanımlanmak istemiyoruz” diye konuştu.

Umut YAVUZ / İSTANBUL

03.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Afet Batman'ı da vurdu

  Batı dünyası İslâmı yanlış tanıyor

  Çiftçi perişan

  Gül: Avrupa’dan önce bizdekiler eleştiriyor

  Kıbrıs toplantısı iptal edildi

  Mültecilerin Türkiye’yi tercih sebebi demokrasi

  Sel Mersinliye kışlık odun getirdi

  Ankara’da 40’ıncı özgürlük eylemi

  Şiddet olayları biçim değiştiriyor

  AKP’den Avrupalı liderlere dâvet

  Terörle mücadeleden kaçan AKP’li kim?

  TBMM heyeti, Yeni Zelanda yolcusu

  Yedisu’da deprem

  TÜBİTAK rahatlattı

  Yargıtay Sümerbank kararını usûlden bozdu

  Mezar taşını yanında taşıyor

  Sigara 2. yangın sebebi

  Uyanık zenginler denetime yakalandı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004