Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Irak’ta kara liste savaşı

Yeniden yapılanma çalışmalarına hız veren Irak’ın, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerin firmalarını ‘kara listeye’ almaya başladığı bildirildi. Mersin’de kurulu Türkiye Irak İş adamları Derneği (TIRİAD) Başkanı İhsan Ünat, yaptığı açıklamada, savaş sonrası ‘’ne koparırsam kâr’’ mantığıyla hareket eden bazı firmaların yaptığı olumsuzlukların, dürüst çalışan ve marka haline gelen firmaların pazar payına büyük darbe vurduğunu söyledi.

Ünat, 2005 yılı başlarında Erbil Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 530 yabancı firmadan 388’inin Türk firması olduğunu, ancak bu sayının Ekim ayı itibariyle 270’e düştüğünü ifade etti. Sayının her geçen gün düşmeye devam ettiğini belirten Ünat, ‘’Ehil olmayan firmaların kapanması ve Türk firmalarına karşı oluşan güvensizlik nedeniyle yüzde 80-90’lara varan pazar payı yüzde 30’lara kadar geriledi. Pazarda şimdi daha çok Almanya, Ürdün, Güney Kore ve İran gibi firmalar var. Bu ülkeler Irak pazarında söz sahibi olmak için temsilcilikler açtılar’’ dedi.

Ünat, yeniden yapılanma çalışmalarına hız verilen Irak’ta, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası’nın güven vermeyen aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerin firmalarını kara listeye almaya başladığını belirtti. Odaya kayıtlı 270 Türk firmasından yaklaşık yüzde 25-30’unun kara listeye alındığını anlatan Ünat, bu firmalara iş verilmediğini kaydetti.

Güvenin yeniden kazanılması şart

Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu ve uluslar arası çok sayıda firmanın iş yapmak için uğraşı verdiği Irak pazarında yeniden söz sahibi olmak istediklerini ve bu yönde çalışmalar yapmaya başladıklarını anlatan Ünat, şöyle konuştu: “Irak’lıların büyük çoğunluğu savaştan önceki yıllarda olduğu gibi yine Türk firmalarıyla çalışmak istiyorlar. Biz de bunu bildiğimizden çalışmalarımızı hızlandırdık. Dernek olarak Irak pazarında birebir hareket ederek, Erbil’de yarı fuar şeklinde değerlendireceğimiz bir sergi merkezi açmak için bina kiralayacağız. Burada değişik dönemlerde 30-40 firmanın standını açıp ürünlerini sergilemelerini sağlayacağız. Aracıları çıkartarak, Irak pazarında tüketiciyle üreticiyi bir araya getireceğiz.

Yapacağımız bu çalışmaların yanında yetkililerden Iraklılar’ın Türkiye’ye gelişleri sırasında sınır kapılarında zorluk çıkartılmamasını talep ediyoruz. Bu yöndeki sıkıntıları giderip, dernek olarak yapacağımız olumlu çalışmalarının ardından yeniden Irak pazarının lideri olacağız.’’

/ ADANA

04.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak’ta kara liste savaşı

  Misstanbul’dan san'ata destek

  İLO’dan çarpıcı rapor: Gençler yoksul ve işsiz

  Şemsi Bayraktar: Çiftçinin zararı telâfi edilsin

  Kırsal kalkınmada ‘hibe’ avantajı

  Sabancı Holding’ten Çin’e ilk adım

  Cargill, mısır alımlarını durdurdu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004