Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Afrika’ya destek olmalıyız

Üç gün süren Afrika Kıt'ası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Toplantısı dün sona erdi.

Ceylan İntercontinental Hotel’de yirmi iki Afrika ülkesinden yaklaşık kırk dini liderin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının kapanış oturumunda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, sadece yakın çevremiz değil uzak çevremizdeki sorunların çözümüyle de sorumlu olduğumuzu ifade etti.

PAYLAŞMAYA İHTİYAÇ VAR

Toplantıda konuşulanlar neticesinde oluşturulan sonuç bildirgesini okuyan Bardakoğlu, “Birinci husus, Müslümanların kardeş olduğu, ırk, dil ve renk ayırımı yapmaksızın birbirlerini daha yakinen tanımaya ve sorunlarını paylaşmaya ihtiyaçları olduğudur. Biz sadece yakın çevremiz değil uzak çevremizdeki sorunları da çözmek zorundayız” dedi.

Sonuç bildirgesinde yeralan diğer maddelerden birinin de Müslümanlara, İslâma karşı çok ciddî haksız ithamlar yapılması olduğunu aktaran Bardakoğlu, Müslümanların buna karşı sadece reaksiyonla kalmaması, ortak bir tavır sergileyerek İslâm medeniyetinin birikimini, güzelliğini bütün dünyaya anlatması gerektiğini belirtti.

DİNÎ BİLGİ DOĞRU ÜRETİLMELİ

“İslâm dünyasında dini bilgiyi doğru üretmek, sağlıklı yöntem geliştirmek ve dini bilgiyi toplumların refahı, mutluluğu ve barış içinde birlikte yaşaması için kullanmak gereklidir. Bu itibarla İslâm ülkelerinde din eğitimi, dinî bilgiyi yenileme, dini bilgiyle rasyonel düşünceyi geliştirme fevkalâde bir önem taşımaktadır” diyen Bardakoğlu, Afrikanın temel sorunlarından birisi olan dini eğitim konusunda Türkiye’deki kamusal ve sivil imkânların değerlendirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Sonuç bildirgesinde yeralan ve Bardakoğlu’nun aktardığı maddelerden bir diğeri de insan haklarıyla ilgiliydi. İslâm ülkelerinde dil, din, ırk ayırımı yapmadan insan haklarının sağlanması ve korunması, kadının sosyal statüsünün geliştirilmesi, kadına karşı ikinci sınıf varlık olarak bakma anlayışının mutlaka sona ermesi gerektiğini ifade eden Bardakoğlu, dinî liderlerin bu konularda öncülük etmesi gerektiğini belirtti.

ORTAK ÇÖZÜM ARAYIŞI

Afrika ülkelerinin başta açlık, sefalet, yoksulluk ve yoksunluk olmak üzere bir dizi sorunu olduğunu söyleyen Bardakoğlu, bu sorunlara ortak çözüm arayışının elzem olduğunu ifade ederken sözkonusu sorunların istismar edilerek din propagandasında kullanılmasını da eleştirdi.

Bardakoğlu, dünya kamuoyunda genel olarak, yardıma muhtaç bir Afrika görüntüsü çizilmesinin de, kıt'anın iç dinamiklerini, medeni, dinî ve kültürel boyutlarını ihmal etmeye yol açtığını söyledi ve “Biz, yardıma muhtaç bir Afrika anlayışıyla değil, her şeyden önce insanlık ailesinin eşit bireyleri olduğumuzun farkında olarak ilişki kurmak zorundayız” dedi.

Afrika’daki dinî kurumlarla Türkiye’deki dinî kurumlar arasında sağlıklı ve daimi bir iletişimin kurulmasını öncelikli görevler arasında gördüklerini de belirten Bardakoğlu, dini, kültürel ve eğitim alanındaki işbirliğinin güçlendirilerek devam edeceğini vurguladı.

KURBAN HATIRLATMASI

Kapanış toplantısında, Afrikalı dinî liderlerin, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girebilmesini önemsediklerini ve Afrika’da Osmanlı mimarisini yansıtan camilerin yapılması konusunda destek istediklerini de aktaran Bardakoğlu, “Türkiye’de insanlarımızın gönlünü, gözünün Afrika’nın bu ihtiyacına çevirmesi gerekiyor. Yılda sadece kurban bayramında bir lokma et yenen Afrika ülkeleri olduğunu lütfen bilelim ve insanlık olarak, Müslümanlar olarak sahip olduğumuz imkanları paylaşmayı dindarlığımızın bir parçası görelim” sözleriyle de kurban bayramında Afrikalıların hatırlanması gerektiğinin altını çizdi.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

04.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Terör, askerî tedbirle önlenmez

  STRATEJİK BİR ADIM

  Salgın hastalık uyarısı

  Sel tehlikesi geçmedi

  Yeni soğuk dalgası geliyor

  AKP’li vekil: CHP camileri samanlık ve ahır yapmıştı

  Ermeni tarihçi: Soykırım yok, tehcir var

  Emir olmadan yakalayamayız

  Yabancılar vakıf kurabilecek

  Siviller daha iradeli olmalı

  Sosyal güvenlikte açık büyüyor

  Hepimize geçmiş olsun

  Afrika’ya destek olmalıyız

  Başörtülülerden özür dilesin

  Çocuktaki deprem korkusu nasıl anlaşılır?

  Toprak suya doydu

  Yüksek gerilimde eğitim

  Bu ilçe ömre ömür katıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004