Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘Had bildiren’ de gitti



Eski başbakanlardan Bülent Ecevit de her fani gibi bu âlemden göçtü. Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun. Ecevit’in, Türkiye siyaset tarihinde elbette önemli bir yeri vardır. Ama bu ‘önem’in neden kaynaklandığı tartışılabilir ve bundan sonra çok daha fazla tartışılacaktır.

Ecevit’in vefatı sonrası ‘canlı yayın’ yapan televizyon kanalları, ekseriyetle ‘iyi’ yönlerini nazara verme yarışına girdiler. Bunu da tabiî karşılamak lâzım. Ancak Ecevit’le ilgili olarak anlatılması gereken sadece onlar mıdır? Elbette tarihçiler ‘Ecevit dönemi’ni değerlendirirken hem ‘iyi’ gördükleri, hem de ‘kötü’ gördükleri noklaları nazara verecek ve gerçek portre o zaman ortaya çıkacaktır. Ama bunca hatıra ve söz arasında, iktidar olduğu dönemlerde şahit olunan “yokluk ve kuyruklar”ın anılmaması bir ‘eksiklik’ olsa gerek.

Daha ilk günlerde bu konuların gündeme gelmesi elbette yakışık olmaz. Ancak o günleri yaşayanların şahit olduğu gerçekleri örtbas etmek de doğru olur mu? Kişileri ve hadiseleri değerlendirirken tek başına ‘siyah ya da beyaz’ olarak tarif etmek yanıltıcı olabilir. Ancak ‘Kel ölür, sırma saçlı olur’ dedirtecek değerlendirmeler de haklı olamaz.

Ecevit için, beyin kanaması geçirerek hastahaneye kaldırıldığı günlerde de çeşitli değerlendirmeler yapılmıştı. Nedense bazıları, ‘millete rağmen’ yaptığı icraatları görmüyordu. Ecevit’in de değişik dönemlerde, milletin hoşuna giden beyanları elbette olmuştur. Meselâ, DSP’nin muhalefet dönemlerinde imam hatip liseleri, din eğitimi ve Osmanlı Devleti/dönemiyle ilgili güzel tesbitlerine bizzat şahit olmuştuk. Ensar Vakfı’nın İstanbul Akgün Otel’de düzenlediği bir toplantıda yaptığı konuşmalar, CHP dönemindeki Ecevit’ten duyulmaya alışık olunmayan beyanlardı. O konuşmasında Ecevit, din eğitiminin gerekli olduğunu ve imam hatip liselerinin önemine vurgu yapmış, üstelik Osmanlı Devletinden de müsbet mânâda söz etmişti. O gün için Ecevit’ten bu sözleri işitmek, dinleyenler açısından ‘sürpriz’di ve Ecevit’in değiştiğine hükmedilmişti. Konuşma sonrası Ecevit’e yöneltilen sorulardan da bunu anlamak mümkündü.

O günkü şartlarda iktidara gelmesine ihtimal verilmeyen DSP’nin, iktidar olunca farklı icraatlar ortaya koyduğu görüldü. Burada ‘çevre’nin de etkisini görmek mümkün. Şöyle düşünelim: Milletin değerleriyle kavgalı olmayan herhangi bir siyasî liderin, CHP’nin başında olmasına; CHP tabanı ya da orada etkili olan çevreler müsaade eder mi? Şahsî kanaatimiz, ‘etmez’ şeklindedir. Çünkü edilirse, o parti CHP’lilikten çıkar başka bir parti olur. Nitekim, bu yönde görüş beyan aden ‘sosyal demokrat siyasetçi’ler uzun dönemde CHP’de kalamıyorlar. Ecevit’in bile CHP’den kopup, kendisine ‘özel’ parti kurmuş olması bunu göstermez mi?

Son dönemdeki Ecevit’i, ‘başörtülü milletvekili’ne hakaret etmesiyle hatırlıyorum. Merve Kavakçı’yı kastederek Meclis’teki milletvekillerine hitaben; “Bu hanıma haddini bildirin!” emrini unutmak, görmezden gelmek mümkün mü?

İlk günkü değerlendirmelerinde bunları dile getirenleri pek duymadık... Ama bundan sonraki değerlendirmelerde duymayı umuyoruz. Tarihçiler elbet bunları da yazacak... Gençlerin, bunları bilmeye de hakkı yok mu?

07.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.11.2006) - ‘Zihniyetin değişmesi’ni engelleyen kim?

  (04.11.2006) - ‘Yayla’ kavgası

  (03.11.2006) - 20 büyüktür, 80 !

  (02.11.2006) - Kış zamları

  (01.11.2006) - Susanlara da sıra gelir

  (30.10.2006) - “Eyvah, gençler camide!”

  (29.10.2006) - Milletle kaynaşan kazanır

  (28.10.2006) - ‘Seri katil’ler çağı

  (27.10.2006) - ‘Çare’si olan söylesin!

  (26.10.2006) - Güven kaybı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004