Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Bugün ve yarın



Hayli zamandır ağırlıklı olarak içe dönük gündemlerle meşgulüz. Gerçi bugünün dünyasında iç ve dış gündemleri birbirinden ayırmak pek mümkün değil. Ayrıca içe kapanmayı netice veren tartışmaların dış faktörlerle bağlantısı da işin ayrı bir boyutu.

Bu çerçevede, Türkiye ile çok yakından ilgili iki ayrı adreste, bizdeki gelişmelerin seyrini ciddî şekilde etkileyebilecek iki önemli olay bugün ve yarın peş peşe gerçekleşecek.

Bunlardan biri, bugün Amerika’da yapılacak olan Kongre seçimleri. Seçim öncesi yapılan kamuoyu araştırmaları, Bush’un ve partisinin dibe vurduğunu, Demokrat Parti’nin açık arayla öne çıktığını gösteriyordu.

Bu tabloya bakarak, yıllar önce Nixon’ın başını belâya sokan Watergate skandalı sebebiyle seçmenden ağır bir şamar yiyen Cumhuriyetçilerin benzer bir hezimete uğrayacağını düşünenler var.

Bu defaki sebep, İrak’ta yaşanan fiyasko. Saddam’ın “asılarak idam” cezasına çarptırılmasından iki gün sonra yapılacak olan Amerikan seçimleri, Bush’un da siyaseten tükenişini iyiden iyiye hızlandırabilir.

Neocon çetenin tam da bu noktada pişmanlık izhar eden çıkışlar yaparak, “Irak’ta işlerin bu hale geleceğini kestirebilseydik asla işgale taraftar olmazdık” diye günah çıkarma gayretine girmeleri son derece anlamlı.

Ama bu çıkış, işgalden beri en az 655 bin cana mal olan kanlı bir kaosun hazin sonuçları karşısında hissedilen “insanî” bir nedametin değil, “fiyasko öfkesi”nin bir ifadesi...

Nitekim, Karanlıklar Prensinin başı çektiği çete, fiyaskodan sorumlu tuttuğu Bush’a ve ekibine “Beceremediler” diyerek yükleniyor.

Aynı çetenin, yeni dönemde Demokratlara hulûl edip, kanlı fitne ve tezgâhlarını bu kez onların eliyle yürütmek için her yolu deneyeceğinde herhalde şüphe olmasa gerek.

Umalım ki, Demokratlar oyuna gelmesin.

Açıkça görünen o ki, neocon projeler iflâs etmiş durumda. Bu durum, AKP’nin eşbaşkanlığını üstlendiği BOP için de söz konusu.

Hatırlanacağı gibi, Erdoğan yazın İsrail’in Filistin ve Lübnan’a giriştiği saldırılar üzerine “Eğer BOP böyle yürüyecekse bu projedeki konumumuzu gözden geçiririz” demiş, konuyu Bush’la yapacağı görüşmede gündeme getireceğini söylemişti. Ama Beyaz Saray randevusunda böyle bir konuşma olmadı.

Bugünkü seçimlerden sonra, Beyaz Saray’da iki yılı daha olmasına rağmen şimdiden “topal ördek” durumuna düşmesi kuvvetle muhtemel olan ABD Başkanıyla o gün yapılan bir buçuk saatlik görüşmenin Erdoğan’a “kazandırdıkları” da tehlikeye girebilir.

Kısaca, pek çok kritik gelişme, ABD seçmeninin bugün yapacağı tercihe bağlı gibi.

Bizi çok yakından ilgilendiren bir başka gelişme de, AB Konseyinin yarın Brüksel’de açıklanacak olan ilerleme raporu. Tabi bu, işin resmî tarafı. Yoksa raporun muhtevası belli başlı bölümleriyle çoktan medyada çıktı.

Raporun özellikle demokratikleşme bahsindeki tesbit ve ikazlara kulak asmaya pek niyetli görünmeyen AKP, Amerikan seçiminin ardından ciddî bir boşluğa sürüklenebilir.

07.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.11.2006) - Felâketlerin mesajı

  (04.11.2006) - Nobel ve Müslümanlar

  (03.11.2006) - MGK ve irtica

  (02.11.2006) - Gerileme raporu

  (01.11.2006) - Cemaat ve STK

  (31.10.2006) - Cemaatleri “kapatmak”

  (29.10.2006) - Üç Aylar sonrası

  (28.10.2006) - Diyanet ve cemaatler

  (22.10.2006) - Son gün

  (21.10.2006) - Ticanîlerden bugüne

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004