Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Siz çektiniz, millet çekmesin...



Soru: “YÖK’ün kuruluş yıldönümünde hiç pasta kesmeyi düşündünüz mü?”

Cevap: “Öğrencilerin bütünüyle mutlu olduğu bir gün inşallah bu pastayı keseriz.”

Üstteki soruya cevabı veren YÖK’ün Başkanı Prof. Erdoğan Teziç…

Sonuç: Demek ki, öğrenciler mutlu değil. Peki öğrencileri kim mutlu edecek? Bunu söyleyen kişinin başında olduğu kurum…

*

“Aslında ben de YÖK mağduruyum. 7 yıl asistanlık yaptım. Ardından YÖK, asistanlığın usûllerini değiştirdi. Üniversite de, ‘Sizi atacağız’ dedi. Öyle bir engelle karşılaştım, ama sonunda aşıldı… Sayın Başkan Erdoğan Teziç de YÖK’ten çok çekti. Ama kaderin cilvesi şimdi buradayız.”

Bu sözleri söyleyen de, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme…

Peki, şimdiki YÖK de bazılarına çektiriyor mu? Çektiriyor. Çektirmeyi bitirecek kurum neresi? YÖK…

*

“Kurul ihtiyaçlara uygun hızlı ve zamanında çözümler üretemiyor. Çalışma tarzının getirdiği zorluklar vardır. Enerjisini, yetkisini ağırlıklı olarak yerinde kullanmadığı tesbitine katılıyorum…”

Bu cümleyi söyleyen ise, YÖK üyesi Prof. Dr. Halis Ayhan…

Çözüm üretilmesini kim engelliyor? Çözümü üretecek kim? YÖK…

*

Aslında bütün bu soruların cevaplarını Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun’un şu sözleri açıklıyordu: “Son yıllarda üniversitelerde siyaset ve ideolojiden başka bir şey konuşulmuyor. YÖK ve rektörler öğretim üyeleri üzerinde baskı oluşturuyor. Hocalara, ‘Araştırmaları bırakın’ diyen rektörler gördük…” (Zaman 7 Ekim 2006)

İşte temel sorun burada yatıyor. Eğer üniversitelerde siyasetten başka bir şey konuşulmuyorsa, YÖK de çözüm üretemez. Kendileri çektiği gibi, kendilerinden sonra gelenlere de çektirir, öğrenciler de mutlu olamaz… Bu anlayışla Türk üniversiteleri dünyadaki ilk 500’e giremez…

***

Bütün bunlardan sonra, Ankara kulislerine yansıyan üç haberi “yorumsuz” aktarmak istiyorum: Malûm, Erdoğan Teziç’in görev süresi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görev süresinden kısa bir süre sonra doluyor. Yeni YÖK Başkanı’nı Sezer değil, yeni Cumhurbaşkanı’nı seçecek? Buna nasıl engel olunacak? İşte senaryo: “YÖK tarafından üniversite rektörlerine açılan soruşturmalarda dikkat çekici bir artış gözleniyor. YÖK’ün hakkında soruşturma başlattığı üniversite rektörü sayısı 24’ü buldu. Bunun YÖK’ün tarihinde bir rekor olduğu da kaydediliyor… Plân devrede: Soruşturma sonucunda, pek çoğunun görev süresi 2008 yılına kadar devam edecek olan rektörlerin görevlerinden alınması ve Cumhurbaşkanı Sezer’in görev süresi bitmeden bu üniversitelere yeni rektörler atanmasının amaçlandığı iddialar arasında. Öne sürülen plana göre, atanacak rektörler 2011 yılına kadar görevde kalacak ve bu süre bitimine kadar yeni seçilecek Cumhurbaşkanı söz konusu üniversitelere müdahale edemeyecek…” (Yeni Şafak-2 Kasım 2006)

“Eğer YÖK Başkanı Sezer’in görev süresi dolmadan sağlık nedeniyle istifa ederse, bu durumda yeni YÖK Başkanı’nı yine Sezer’in seçme olanağı sağlanıyor. Ayrıca bazı kritik üniversitelerin rektörleri de benzeri bir yöntemle belirlenebilecek. (Fatih Çekirge, Hürriyet, 1 Ekim 2006)

Gerçi, Teziç bu senaryoları yalanmış: “Niyetim olan hiçbir şeyi gizlemedim, size hep açık olmaya çalıştım. Onun için haber değeri olanlarla ilgili bir şey varsa onu size açıklarım” demiş…

“YÖK eski Üyesi Alparslan Işıklı, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Sezer’e ‘Yeni YÖK Başkanı’nı göreviniz dolmadan atayın’ ricasında bulundu. Sezer, ‘Başkan normal süreç içinde atanacaktır” cevabını verdi” (Sabah, 2 Kasım 2006)

***

6 Kasım 1981’de yayınlanan 2547 sayılı yasayla kurulan, başta öğrenciler olmak üzere “hemen herkesin, her kesimin” karşı olduğu YÖK’ün geçtiğimiz hafta başı 25. doğum günüydü…

Kuruluş yıldönümü sadece eylemlerle kutlanan YÖK’ü değiştirmeye hiçbir hükümetin gücü yetmezken, YÖK şimdi kendini değiştirmek için Yükseköğretim Strateji Taslağı hazırlıyor. Taslağın bazı bölümleri basında da yer aldı. Biz göremedik, ama acaba bu taslağın içinde “YÖK’ün kendini kapatması var mı?” bilemiyorum.

Bir ihtilâl ürünü olan YÖK, kurulduğu günden beri hep tartışıla geldi, halen de tartışılıyor ve tartışılmaya da devam edecektir. Tartışmanın odağında kurulun temel insan haklarıyla, milletimizin temel değerleriyle kavgalı olduğudur.

Eğer YÖK, kendini yenilerken bu eleştirileri dikkate alır, toplumun tüm kesimlerinin konsensüs içinde olacağı bir şekilde yapılanabilirse ne alâ… Bu da çok zor görünüyor. Burada hükümete düşen yeni bir reform hazırlayarak, üniversitelerimizi özgürleştirmenin yolunu bulmaktır.

Haydi hayırlısı…

12.11.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.11.2006) - Haydi, ifade özgürlüğü dersi vermeye...

  (05.11.2006) - Kuzucuklar...

  (04.11.2006) - Karşılıklı sağduyu

  (29.10.2006) - İlk 500’de "YÖK”üz!

  (28.10.2006) - Bir kazan çorba ve anketler

  (22.10.2006) - Demek ki, haber böyle yapılıyormuş

  (21.10.2006) - Demokrat olabilmek

  (15.10.2006) - Yine bulamadık

  (14.10.2006) - Niye Kara Hüseyin değil de, Kara Mustafa?!

  (08.10.2006) - İrtica-2

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004