Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

İlk 500’de "YÖK”üz!



Üniversitelerimiz büyük bir başarıya imza attılar! Çin ve İngiltere’de yapılan iki ayrı araştırma, Türk üniversitelerinin bilimsel başarısızlığını ortaya koydu. Türkiye’den hiçbir üniversite, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 500’e dahi giremedi.

Türk üniversiteleriyle ilgili ilk kötü haber Çin’den geldi. Şanghay Jia Tong Üniversitesi Yükseköğretim Enstitüsü’nün yaptığı “Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması” araştırmasının 2006 yılı sonuçları açıklandı. Dördüncüsü gerçekleştirilen araştırmada Türk üniversiteleri bilimsel bir başarı ortaya koyamadı. Sıralamaya Şili, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Singapur, Çek Cumhuriyeti, İrlanda, Macaristan girdi.

İngiltere’de uluslar arası eğitim ve kariyer konularında kılavuzluk yapan araştırma kuruluşlarından The Times Higher Education Supplement’in (THES) yaptığı araştırma da sonuç değişmedi. Türk üniversiteleri yine sıralamaya giremedi.

Öte yandan, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) raporuna göre, Türkiye’deki 77 üniversiteden sadece 10’u uluslar arası kurumsal değerlendirme sürecinden geçebilmiş, yüksek öğretim kalite notumuz 2, diplomalarımızın tanınması notu ise sadece 3 olmuştu.

Bu haberler gazetelerin sayfalarında fazla yer almadı. Bu kadar önemli görülmesi gereken bir konu küçük haberlerle geçiştirildi. Peki, listede yer alan Şili, Güney Afrika, Meksika ve Singapur’un yer alması üniversitelerin ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) umurunda oldu mu? Hayır.

Üniversite rektörleri, hükümetin araştırmalar için ayrılan fonlara el koyduğunu ileri sürerken, hükümet, bunun doğru olmadığını söylüyor. Başarısızlığın sebebini sadece kaynak yetersizliğinde aramak hiç de gerçekçi değil. Herkesin üzerinde anlaştığı bir gerçek var. Bu YÖK zihniyeti ile bilimsel başarı elde edilemez...

Bilim yerine siyasetle ve birilerine lâf yetiştirmekle ilgilenen üniversitelerimizin, bilimsel başarı açısından uluslar arası alanda varlık gösterememesi Türkiye açısından “onur kırıcı” olarak değerlendirilmekte.

Türkiye’de şu anda 68 devlet üniversitesi, 25 vakıf üniversitesi ve 5 adet askerî yükseköğretim kurumu bulunuyor. Bu üniversitelerde yaklaşık iki milyon öğrenci okuyor. Her sene 1.5 milyon gencimiz üniversite sınavı için ter dökerken 200 bini ancak üniversiteyi kazanabiliyor.

Türkiye’deki üniversiteleri ilk 500’e dahi sokamayan YÖK nelerle uğraştı?

1999’a kadar bütün lise mezunlarının hiçbir ayrıma tabi tutulmadan başarılı oldukları oranda diledikleri okulda okuma hakları varken, daha sonra sırf imam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerini engelleyebilmek için ticaret meslek lisesi, endüstri meslek lisesi gibi 50’ye yakın meslek lisesi çeşidi kurban edilerek katsayı uygulamasını başlattı. Bu uygulamadaki katsayı oranlarını üç kez değiştirdi. Bu da yetmedi, din dersi öğretmenliğini ilahiyat fakültelerinden ayırıp eğitim fakülteleri bünyesine alırken, öğretmen lisesi mezunlarının da bu okullara ek puanla gidebilmesinin önünü açtı. Şimdi İHL öğrencilerine sadece 650 kişilik ilahiyat kontenjanı kaldı…

Bu sonuçlara bakıp, ilgililer kendilerine bir çeki düzen verirler mi bilemiyoruz, ama insanların başındaki örtüyle ve düşünceleriyle uğraşacaklarına “500’e nasıl girileceğini” tartışsalar iyi olacak.

Eğitim sendikalarının tespiti ile YÖK “ıslâh edilmediği” sürece bu tartışmalar sürecek. Bu durum düzeltilmezse her sene aynı haberi almaktan halk olarak bıkacağız ama ilgililer buna kulak tıkayacaklar. Son günlerin güncel tabiri ile üniversiteleri yan gelip yatma yeri olarak görüldüğü sürece de bunlar devam edecek...

Üniversitelerin demokratikleşmesi, bilimsel özerkliğe kavuşması için mücadele eden kesimlerin öncelikli talebi, YÖK’ün kaldırılması…

O halde yeni bir YÖK reformu acilen çıkarılmalı. Hem de hemen…

29.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.10.2006) - Bir kazan çorba ve anketler

  (22.10.2006) - Demek ki, haber böyle yapılıyormuş

  (21.10.2006) - Demokrat olabilmek

  (15.10.2006) - Yine bulamadık

  (14.10.2006) - Niye Kara Hüseyin değil de, Kara Mustafa?!

  (08.10.2006) - İrtica-2

  (07.10.2006) - İrtica-1

  (01.10.2006) - Ana gündem cumhurbaşkanlığı

  (30.09.2006) - Hadi canım sizde!

  (24.09.2006) - Neler oluyor?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004