Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Heykelleri soracaklar

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla, AKP İzmir İl Gençlik Kollarınca düzenlenen panelde Kemalizm için söylediği sözler sebebiyle medya tarafından adeta linç girişimine maruz kaldı. “Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder. AB sürecinde artık bizlere ’Neden her yerde Atatürk heykelleri, fotoğrafları var?’ diye soracaklar. Üstünü örtemezsiniz. Bu mutlaka tartışılacaktır” sözleri, Yayla’yı boy hedefi haline getirdi.

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla, AKP’nin düzenlediği panelde Kemalizm hakkında söylediği sözler sebebiyle medya tarafından adeta linç girişimine maruz kaldı.

AKP İzmir İl Gençlik Kolları tarafından hafta sonu düzenlenen ’Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkilerinin toplumsal etkileri’ konulu panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Yayla, “Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder. Kemalizm medeniyeti çözücü bir süreçtir. AB sürecinde artık bizlere “Neden her yerde bu adamın (Atatürk) heykelleri, fotoğrafları var?’ diye soracaklar. Üstünü örtemezsiniz. Bu mutlaka tartışılacaktır” demişti.

Siyaset felsefesi üzerine bilimsel araştırmalar yapan Prof. Dr. Yayla, Atatürk hakkında söylenen ’Türkiye’yi Ortaçağ karanlığından kurtardı’ yönündeki ifadeler için de “Bir kere Ortaçağ tarihi İslâm dünyasını değil, Avrupa’yı ilgilendirir. Cumhuriyet dönemini bir bütün olarak düşünemezsiniz. Cumhuriyet dönemi soyut bir öznedir. Soyut özneyi yüceltmek anlamsız. 1925-1945 ile 1950 sonrasını aynı değerlendiremezsiniz. Bu dönemler birbirinin panzehiridir” ifadelerini kullanmıştı.

Yerel ve ulusal basından bazı gazeteler, Prof. Dr. Yayla’nın bu sözleri üzerine adeta linç girişimi başlattı. İzmir’de bölgesel yayın yapan bir gazete, “hain” ilân ettiği Prof. Yayla’nın sözleri, daha sonra ağırlığını Doğan grubuna bağlı gazetelerin oluşturduğu diğer bazı medya organlarında “Densiz profesör,” “Hocaya bak!”, “AKP’nin panelinde Kemalizm eleştirisi” ve “Atatürk fotoları rahatsız etmiş” gibi başlıklarla haber yapıldı.

Prof. Dr. Yayla, kendisini vatan haini ilân edip, hedef gösterdiğini belirtiği gazete hakkında tazminat dâvâsı açacağını söyledi. Prof. Dr. Atilla Yayla, demokratik rejimi savunan liberal biri olduğunu vurgulayarak, Kemalizm’in gelişmiş bir ideoloji olmadığını kaydetti.

AKP’nin, Yayla'yı suçlamasına tepki

Paneli yöneten AKP İzmir Milletvekili Zekeriya Akçam, İzmir İl Başkanı Ali Aşlık ve Gençlik Kolları İzmir İl Başkanı Zafer Kürkçü’nün Yayla’yı suçlamaları tepki çekti.

AKP İzmir Milletvekili Akçam Yayla’nın sözlerini “talihsiz” olarak niteleyerek “Son derece üzgünüm ve şaşkınım. Bu sözler talihsiz. Ancak Prof. Dr. Yayla’nın bu sözleri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeli ve partiye mal edilmemeli. Ben kendisini tanımıyorum, masa başında tanıştık. Söylediklerine kesinlikle katılmıyorum. Tezine de itiraz ettim. Bir partinin çatısı altında böyle konuşmamalıydı. Gitsin reklâmını başka yerde yapsın, onun yeri burası değil” dedi. AKP İzmir İl Başkanı Ali Aşlık da AKP’nin laik, demokratik cumhuriyet ile Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı bir parti olduğunu belirterek, “Prof. Yayla’nın sözlerini derin bir üzüntü içinde dinledim ve salonu terk ettim. Sözlerini parti olarak kesinlikle doğru bulmuyoruz” dedi.

AKP Gençlik Kolları İzmir İl Başkanı Zafer Kürkçü ise Prof. Dr. Yayla’nın YÖK’te bir öğretim üyesi olduğunu, devletle kavgalı olmadığını, hakkında açılmış dâvâ da bulunmadığını belirterek, konferansa görüşlerini bilmeden dâvet ettiklerini öne sürdü. Kürkçü, “AKP olarak panelistlerin söyledikleri sözlerin sorumluluğunu almayız. Onu bir söz üstadı olarak dâvet ettik. Ancak sözlerine dikkat etmeliydi” diye konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

21.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Açık toplum olmaya mecburuz

  Heykelleri soracaklar

  Güçlü bir AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var

  AB Aralık zirvesinde Türkiye yok

  Rehn: Yeni zirveye gerek yok

  CHP, krizler konusunda son derece tecrübeli

  Aile mercek altında

  Yoksul çocuklar için el ele

  Rusya da dinsiz kalamadı

  Ahşap bina 4 kişiye mezar oldu

  TAYAD’lılar AP’nin bürosunu bastı

  Öğrenciler ve vekillerle sigaraya karşı yürüdü

  Oyunlarımız yok oluyor

  Sigarayı bırakın tatile çıkın

  Kura Nehrinin bir bölümü dondu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004