Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Güçlü bir AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var

Dünya Ekonomik Forumu ekonomisti Charles Emmerson, güçlü bir Avrupa Birliği’nin (AB), Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye’ye ilişkin Avrupa Risk Raporu’nun da hazırlayıcılarından olan Emmerson, 23-24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olan Dünya Ekonomik Forumu Türkiye Zirvesi öncesinde soruları cevaplandırdı. Türkiye’nin, AB’nin geleceğine, ekonomik, kültürel ve güvenlik açısından çok büyük katkılarda bulunabilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Emmerson, gelecek 10-20 yıl içinde, Türkiyesiz bir AB’nin refahını sürdürmesi, istikrarını koruması ve küresel bir güç olmasının çok zor olduğunu ifade etti. Türkiye’nin, farklı kültürler arasında birleştirici bir role sahip olduğunu ifade eden Emmerson, Avrupa içinde de yer alan, Türkiye gibi farklı kültürler arasında diyalog sağlayabilecek bir ülkenin, AB üyesi olmasının AB’yi de güçlendireceğini vurguladı.

Emmerson, Türkiye’nin jeostratejik, güvenlik, ekonomik ve enerji kaynaklarının Avrupa’ya ulaştırılması açısından önemli bir kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB’ye risk oluşturan bir ülke olmaktan çıkarak, AB’nin gelecekteki güvenlik ve refahını tehdit edecek risk unsurlarını azaltıcı bir ülke olduğunu göstermesi gerektiğini belirten Emmerson, Türkiye’nin, AB’nin risklerini azaltan bir ülke olduğu görüldükçe, AB açısından vazgeçilmezliğinin de anlaşılacağını anlattı. Türkiye’nin, alternatif bir enerji yolu olarak AB’nin enerji güvenliğinde çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Emmerson, özellikle son olarak Rusya’nın Avrupa’ya giden doğal gazı kesmesinin ardından ortaya çıkan krizin, Türkiye’nin, alternatif enerji rotasındaki önemini ortaya çıkardığını söyledi. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı gibi hatların, Türkiye’nin jeostratejik önemini daha da artırdığına dikkati çeken Emmerson, diğer inşa edilecek boru hatlarıyla da, enerji kaynaklarının Avrupa’ya taşınabileceğini, bunun Türkiye’yi, Avrupa’ya daha da yakınlaştıracağını kaydetti. Emmerson, Türkiye’nin önemli bir alternatif enerji nakil rotası olması avantajıyla, AB’nin enerji riskini azaltıcı bir ülke olduğunu ifade etti.

/ ANKARA/CENEVRE

21.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Açık toplum olmaya mecburuz

  Heykelleri soracaklar

  Güçlü bir AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var

  AB Aralık zirvesinde Türkiye yok

  Rehn: Yeni zirveye gerek yok

  CHP, krizler konusunda son derece tecrübeli

  Aile mercek altında

  Yoksul çocuklar için el ele

  Rusya da dinsiz kalamadı

  Ahşap bina 4 kişiye mezar oldu

  TAYAD’lılar AP’nin bürosunu bastı

  Öğrenciler ve vekillerle sigaraya karşı yürüdü

  Oyunlarımız yok oluyor

  Sigarayı bırakın tatile çıkın

  Kura Nehrinin bir bölümü dondu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004