Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB Aralık zirvesinde Türkiye yok

AB Dönem Başkanı Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, Türkiye konusunun 14-15 Aralık’taki AB zirvesinde ele alınmayacağını söyledi. Helsinki’de düzenlenen ulusal parlamentoların AB komisyonları toplantısında konuşan Vanhanen, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasını “büyük bir başarı” olarak nitelendirerek, “Fakat katılım müzakereleri Kıbrıs’la ilgili sorunlar yüzünden birbirine dolandı” dedi.

AB dönem başkanı olarak, Kıbrıs’ta, Türkiye’nin müzakere sürecini olası bir krizden koruyacak ve tüm tarafların çıkarına olacak bir çözümün müzakere edilmesinden yana olduklarını bildiren Vanhanen, bunun içeriğini şöyle anlattı:

“Türkiye’nin Kıbrıs (Rum kesimi) gemi ve uçaklarına limanlarını ve havaalanlarını açmasına ve Kuzey Kıbrıs ile (AB arasında) doğrudan ticarete izin verecek bir çözüm arayışındayız. Çözüm paketimiz sınırlı unsurlar barındırıyor. Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm getirmiyoruz. Bu BM’nin görevidir.”

Tüm tarafların müzakereden yana olduklarını ve hiç kimsenin alternatif bir öneriyle ya da “önerileriniz kabul edilemez” yaklaşımıyla gelmediğini kaydeden Vanhanen, “Hepimiz aynı sayfadayız. Bu nedenle Dönem Başkanlığı hala bir çözümün mümkün olduğuna inanıyor” diye konuştu.

Geçmişe değil geleceğe bakılmasını isteyen Vanhanen, zamanın daraldığını belirterek, Türkiye’nin taahhütlerine bağlı kalmaması durumunda AB’nin katılım müzakerelerini etkileyecek çıkarımlarda bulunmak zorunda kalacağını ifade etti.

“Bu iyi bir senaryo değil ve belirsiz bir gelecek anlamına geliyor” diyen Vanhanen, AB Komisyonu’ndan Aralık ayının ilk haftasında önerilerini sunmasını beklediklerini bildirdi.

Finlandiya Başbakanı Vanhanen, Türkiye’nin limanlarını açmaması durumunda AB’nin cevabının AB Dışişleri Bakanları tarafından 11 Aralık’taki Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi’nde belirleneceğini söyledi. Vanhanen, “Bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Dönem Başkanlığı, Türkiye konusunu AB Aralık zirvesine taşımayı düşünmemektedir. Kararlar bundan önce alınacak. Aralık zirvesinde AB’nin genişleme sürecinin geleceği dahil diğer konular görüşülecek” diye konuştu.

/ BRÜKSEL

21.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Açık toplum olmaya mecburuz

  Heykelleri soracaklar

  Güçlü bir AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var

  AB Aralık zirvesinde Türkiye yok

  Rehn: Yeni zirveye gerek yok

  CHP, krizler konusunda son derece tecrübeli

  Aile mercek altında

  Yoksul çocuklar için el ele

  Rusya da dinsiz kalamadı

  Ahşap bina 4 kişiye mezar oldu

  TAYAD’lılar AP’nin bürosunu bastı

  Öğrenciler ve vekillerle sigaraya karşı yürüdü

  Oyunlarımız yok oluyor

  Sigarayı bırakın tatile çıkın

  Kura Nehrinin bir bölümü dondu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004