Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Birlik olma zamanı

5 ülkeden 1500’den fazla işadamının katıldığı Uluslararası İş Forumunun açılışında konuşan MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, İslâm ülkeleri arasındaki dayanışma ve işbirliğinin yetersiz olduğunu kaydederek, “Geleceği birlikte inşa etmek için yarını beklemeyelim. Gün bugündür” dedi.

Müslümanların, dünya nüfusunun yüzde 20’sini, üretiminin yüzde 5’ini, ticaretin yüzde 8’ini, doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yüzde 6’sını temsil ettiğini belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, Müslüman ülkelerinin arasındaki dayanışma ve işbirliğinin yetersiz olduğunu kaydederek, ‘’Geleceği birlikte inşa etmek için yarını beklemeyelim. Gün bugündür’’ dedi.

MÜSİAD tarafından düzenlenen, 55 ülkeden bin 500’den fazla işadamının katıldığı Uluslararası İş Forumu (IBF) İstanbul’da başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı zirvenin açılışında konuşan evsahibi Ömer Bolat, İslâm dünyasının ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi.

SAHİP OLDUĞUMUZ ZENGİN

KAYNAKLARI DEĞERLENDİRELİM

Bolat, İslâm dünyası adına hem kaygılı, hem de umut dolu olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Kaygılıyız. Çünkü İslâm ülkeleri olarak yarışa oldukça geç başladık ve halen oldukça gerideyiz. Dünya nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan Müslümanlar olarak dünya üretiminin yüzde 5’ini, dünya ticaretinin yüzde 8’ini, dünyadaki doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yüzde 6’sını temsil ediyoruz. Aramızdaki dayanışma ve iş birliği de pek iyi sayılmaz. Bunun yanında küresel güçlerin iktidar mücadelesi ve ekonomik güçlerinin motoru olan enerji kaynaklarını kontrol ve paylaşma mücadelesi İslâm toprakları üzerinde sürdürülmektedir. Bu durum bazı ülkelerde kan ve gözyaşı seline dönüşmüştür. Batı dünyasında İslâm karşıtlığı bazı ülkelerde siyaset-medya-yargı üçgeninde adeta körüklenmektedir.’’

Kongrenin ülkeler arasında sektörel iş birliği ve dayanışma için fırsatlar oluşturduğunu ifade eden Bolat, dünyadaki ham madde kaynaklarının yüzde 40’ının, enerji kaynaklarının yüzde 65’inin İslâm dünyasının toprakları üzerinde bulunduğunu, İslam ülkelerindeki gelişmenin karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için bir fırsat oluşturduğunu ifade etti.

GÖZDE YATIRIM ALANLARI

Ömer Bolat, geçen yıl Arap yatırımcıların komşu İslâm ülkelerine doğrudan yatırımlarının 25 milyar doları aştığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’ MÜSİAD olarak biz imalat sektöründe, organik tarım ve hayvancılıkta, GAP bölgesinde, bilgi teknolojileri sektöründe, lojistik, taşımacılık, müteahhitlik gibi hizmetler sektöründe ve KOBİ’ler arasında da ortaklıklar ve güç birliği kurulması gerektiğine inanıyoruz.’’

İslâm ülkeleri ile dış ticaret ve yatırım ilişkilerinin arttığını ifade eden Bolat, Türkiye’deki Arap yatırımlarının telekom, katılım bankacılığı, gıda, enerji, inşaat ve alış veriş merkezleri sektöründe yoğunlaştığını, önümüzdeki dönemde bu sürecin hızlanmasını beklediklerini kaydetti.

Bolat, konuşmasını ‘’Geleceği birlikte inşa etmek için yarını beklemeyelim. Gün bugündür’’ diyerek tamamladı.

Bu arada, Kur'ân-ı Kerimi ezberden okuma Dünya Birincisi Selman Okumuş’un Kur’ân-ı Kerim okumasıyla başlayan forumda, İstiklâl Marşı’nın ardından ilk öğretim okulu öğrencileri tarafından Silifke yöresine ait folklor gösterisi sunuldu. Açılışta, MÜSİAD tarafından sinevizyon film gösterimleri de yapıldı.

İslâmî IMF teklifi

Uluslararası İş Forumu (IBF) Başkanı Erol Yarar, forumda yaptığı konuşmada uluslar arası sermayenin “mütehakkim” tavrına karşı İslâm ülkeleri arasında “IMF” benzeri bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Yarar, “Böyle bir yardımlaşma sistemi kurulduğu takdirde, varlıklı Müslüman ülkelerin fakir ülkelere İslâmî inançlar doğrultusunda destek olabilir” dedi.

Forum’a katılanlar

Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İslâm Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Muhammet Ali, İslâm Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Şeyh Salih Kamil ve İKÖ Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammet Raşid, Cezayir Devlet Bakanı Ebucerrah Sultanî, Fas Dış Ticaret Bakanı Mustafa Meşhurî, KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Enver Öztürk, BAE Abu Dabi Elektrik ve Su İşleri Bakanı Ahmed Sait El Darmaki ve Filistin Ekonomi Bakanı Alaaddin El-Arac’ın aralarında bulunduğu yaklaşık bin 500 kişi katılıyor.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

23.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Birlik olma zamanı

  Yırcalı: İşsizlik hâlâ tehdit unsuru

  SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tarih oluyor

  DSİ’den, 15 yeni tesis açılışı

  Esnaftan hırsızlara: Artık bizi es geçin

  Konut fiyatları yüzde 20 düştü

  ÇAYKUR bin 500 işçi alacak

  Bakandan kayıtdışı istihdam itirafı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004