Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Halil USLU

Üç 16’daki sır ve Papa



Misafir olarak bulunduğumuz bu dünya mekânımız sırlarla dolu. Fakat gaflet ve ülfetimizden bazen okuduğumuz, gördüğümüz halde ne garip bir tecellîdir ki, zaman geçtikçe açılıyor. Bir mânâda zaman bu sırları tefsir ediyor. Çeşitli lisanların hocaları olduğu gibi, zaman mefhumu da bir tefsir görevi yapmaktadır. Zamanın tefsiri hocanın tercümesi..

Bir kundura firması, işçilerine yıllardır her Çarşamba günü 13.00-13.30 arası 30 dakikalık bir zaman diliminde iman ve Kur’ân dersi verdiriyor. Konya’da “Bağcı”lar firmasında cereyan etti. Eskişehir ve Van’da da var. Türkiye’nin çok hayırlı müesseselerinde var. İşçi ve eleman bazında başka çıkış yolu yok. Bu hafta içinde sohbet bize isabet etti, lutfettiler. Hizmette sınır yok, bizim için paranın altı da üstü de birdir. Hangi mekân olursa olsun, orası bir ilim meclisi olacaktır, aynı şevk ile. Konumuz “Üç 16’daki sır”, kitap Hz. Bediüzzaman’ın Mektûbât kitabı. 19. Mektub, yani Mu’cizât-ı Ahmediye Risâlesi.

Bu hafta Türkiye’deki gündem Papa 16. Benedikt. Bu itibarla biz de mezkûr risâlenin 16. işaretini açtık. Okuduğum yeri, buraya aynen alıyorum: “..Yine İncil-i Yuhanna, On Altıncı Bab ve yedinci âyeti şudur: ‘Amma ben size hakkı söylüyorum. Benim gittiğim, size faydalıdır. Zira ben gitmeyince Tesellîci size gelmez.’ İşte, bakınız: Reis-i Âlem ve insanlara hakikî teselli veren, Muhammed-i Arabî Aleyhissalâtü Vesselâmdan başka kimdir? Evet, Fahr-i Âlem odur ve fâni insanları idam-ı ebedîden kurtarıp teselli veren odur.

“..Hem İncil-i Yuhanna, On Altıncı Bab, sekizinci âyeti: ‘O dahi geldikte, dünyayı günaha dair, salâha dair ve hükme dair ilzam edecektir.’ İşte, dünyanın fesadını salâha çeviren ve günahlardan ve şirkten kurtaran ve siyaset ve hâkimiyet-i dünyayı tebdil eden, Muhammed-i Arabî Aleyhissalâtü Vesselâm’dan başka kim gelmiş?

“Hem İncil-i Yuhanna, On Altıncı Bab, on birinci âyet: ‘Zira bu Âlemin Reisinin gelmesinin hükmü gelmiştir.’ İşte, ‘Âlemin Reisi’ elbette Seyyidü’l-Beşer olan Ahmed-i Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmdır.”

Hz. Bediüzzaman’ın takriben 80 yıl önce, ilhamen sır kâtiplerine yazdırdığı 19. Mektub şâheserin 16. işaretinin bu paragrafında üç tane “İncil-i Yuhanna, On Altıncı Bab” geçiyor ve Papa 16. Benediktus. İşte 3-4 tane 16, bu sırrın en acip tarafı Yuhanna İncil’inde olması ve bu İncil’in de Papa’nın odasında ve kütüphanesinde bulunmasıdır. Hz. İsa (as), Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm’ın dünyaya teşrifinden 570 küsûr sene önce söylüyor. Hz. Bediüzzaman, Papa 16. Benedikt göreve gelmeden 80 yıl önce söyleyip naklediyor. Bu 16. Bab’daki âyetin bir işarî mânâsı, sanki şimdiki Papa 16. Benediktus’a bakıyor ve mânen ikaz ediyor, ‘Gözlerini aç, bunu oku ve yaşa!’ diyor.

Eğer okursa, başta Hz. İsa Aleyhisselâm’dan ve akabinde hakkında yanlış ve dengesiz beyanda bulunduğu Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm’dan ve bütün İslâm âleminden özür dilemesi lâzım. Peygamberler ve semavî kitaplar bir bütündür. Din adamları bu bütünlüğü asla bozamazlar, hakları ve selâhiyetleri yoktur ve hakperest olmaları lâzımdır. Eğer Hz. İsa Aleyhisselâm hayatta olsa idi, bu ifadeler karşısında ne takdir edeceğini yorumsuz bırakıyorum.

Papa II. Jean Paul “Müslümanların dinine bağlılıklarına saygı duymak gerekir. Müslümanların yer ve zaman kaygısı taşımadan namaz kılmaları bende hayranlık uyandırmıştır” demiştir. (21 Ekim 1994, Yeni Asya) Yine Papa II. Jean Paul döneminde, asırlardır Hz. İsa (as) dışında diğer peygamberlere soğuk duran Vatikan, başta Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm) olmak üzere diğer semavî dinlerin peygamberlerini de, peygamber olarak gördüklerini açıkladı. Vatikan’ın resmî yayın organı La Civilta Cottolica dergisinde yayınlanan bir yazıda, Hz. Muhammed’e (asm) vahiy indiği ve onun da peygamber olduğu bildirildi. Benim kanaatim; önceki Papa, yukarıda bahsettiğim Yuhanna İncil’inin 16. Bab’ındaki Peygamberimizin geleceği ile ilgili âyetleri görmüş, okumuş ve ona yönelmişti. Duâm ve temennim odur ki; ülkemizi ziyaret eden şimdiki Papa 16. Benediktus onun izinden yürür ve dinler arası saygı ve diyaloğun devamına vesile olur.

01.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.11.2006) - Geç kaldınız, nerdeydiniz?

  (17.11.2006) - 17. Millî Eğitim Şûrâsı

  (10.11.2006) - Hoşgörü konferansı

  (03.11.2006) - Değerleri kim tatbik edecek?

  (27.10.2006) - Değerler manzumesi

  (20.10.2006) - Dâvetlere icabet

  (13.10.2006) - Üç vefatın düşündürdükleri

  (29.09.2006) - Papa ve Veliaht Charles

  (22.09.2006) - Keçiören ve sünnet

  (15.09.2006) - Konya Ereğli ve Berat Gecesi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004