Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Afganlar umutlarını yitiriyor

BBC ve Amerikan ABC televizyonu tarafından yaptırılan ankete göre Afgan halkı, ülkenin geleceğine yönelik umudunu son yıllarda yitirmeye başladı.

Afganistan’da bin kişi ile görüşülerek hazırlanan ankete göre, ülkenin doğru yönde ilerlediğini düşünenlerin oranı son bir yılda yüzde 77’den yüzde 55’e geriledi. Ülkede güvenliğin Taleban dönemindekinden daha iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 75’den yüzde 58’e düşmüş durumda. Gelecekten umutlu olduklarını ifade eden Afganların oranı ise yüzde 13 azalarak yüzde 54’e gerilemiş.

Bu oranlardaki en ciddî düşüşün, son dönemde Taleban’ın tekrar yükselişine sahne olan güneydeki Helmand ve Kandahar eyaletlerinde yaşandığı dikkat çekiyor. NATO askerleri son aylarda bu bölgelerde sert çatışmalara giriyor. Washington ve Londra’nın bu eğilimin devam etmesinden hoşnut olmayacağı açık. Ancak ülkenin geleceği konusunda iyimser olanların halen çoğunlukta olmasından da memnun oldukları söylenebilir.

Bu çoğunluk, Amerika önderliğindeki işgali, yabancı güçlerin ülkedeki varlığını ve Taleban’a kıyasla mevcut hükümeti destekleyen halk yığınlarından oluşuyor. Ancak bunların yüzde 80’i hükümetin yolsuzluğa bulaşmış olduğunu düşünüyor. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere için daha endişe verici olan ise, afyon üretimini destekleyenlerin sayısında bir yıl öncesine kıyasla ciddî artış olması. Afganistan genelinde yüzde 26’dan yüzde 40’a çıkan bu oran, üretimin yoğun olduğu bölgelerde yüzde 60’lara kadar tırmanıyor. Afganistan halkının Taleban’a destek konusunda ise ikiye bölündüğü dikkat çekiyor. Taleban’ın ülke için en büyük tehdit olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 57’de kalıyor.

09.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İşgal raporu inandırıcı değil

  Irak’ta yine sivil katliâmı

  Afganlar umutlarını yitiriyor

  Afgan-Pakistan barışının engeli terörizm

  Bush: Irak’ta yeni yaklaşım gerekli

  Irak'ta şiddet sürüyor

  Guantanamo’da işkence yer değiştirdi

  K. Kore’den müthiş iddia

  Verilen sözler tutulmadı

  Rumlardan yine tehdit

  FT: Fırsat değerlendirilmeli

  Soyer: AB hedefimiz bir


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004