Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Yeni 12 Eylül filmleri çekilmesin

Artvin tarihinde ilk kez bir filmin galasına ev sahipliği yaptı. ‘Eve Dönüş’ adlı filmin yazarı ve yönetmeni Ömer Uğur, filmin galasında yaptığı konuşmada, “Umarım sinemacılar böyle dönemleri eleştiren filmler yapmaz” dedi. Artvin tarihinde ilk kez bir filmin galasına ev sahipliği yaparken, Vizyon Sinema Salonu’ndaki “Eve dönüş” adlı film yoğun ilgi gördü. 3 Kasım’da vizyona giren ve bugüne kadar yaklaşık 250 bin seyirciye ulaşan “Eve Dönüş” filmi İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra Artvinlilerle buluştu.

12 Eylül 1980 döneminde yapılan askeri darbe sonucu bir işçinin görmüş olduğu işkenceleri anlatan Eve Dönüş filminin Artvin’deki galasına başrol oyuncusu Mehmet Ali Alabora ve filmin Yönetmeni Ömer Uğur katıldı.

Filmle ilgili soruları cevaplayan yönetmen Ömer Uğur, 12 Eylül döneminde ülke üzerinden geçen silindirlerin yaptığı etkilerin filmde anlatıldığını söyledi. Filmde sıradan bir kişinin 12 Eylül döneminde başından geçen olayların ele alındığını ifade eden Uğur, “Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın derseniz o yılan bir gün size dokunurun hikayesini yaptık.” dedi.

Filmle birlikte 12 Eylül dönemini tekrar tartışmaya açtıklarını anlatan Uğur, bundan sonraki hedeflerinin arasında bulunan Eşber Yağmurdereli’nin ‘Akrep’ adlı oyunun film çekimlerine başlayacaklarını belirtti.

Filmin ardından sahneye çıkarak bir konuşma yapan yönetmen Ömer Uğur, “Bundan sonraki yıllarda umarım sinemacılar 12 Eylül dönemlerini eleştiren filmler yapmazlar. Umarız bu ülkenin halkı bir daha böyle bir uygulamayla karşı karşıya kalmazlar. Ben sadece o dönemi yaşayan birisi olarak çektiğim filmle bir kesit sunmaya çalıştım. Filmde anlatılanların eksiği vardır fazlası yoktur.” diye konuştu.

“FİLMDE ANLATILANLARIN

EKSİĞİ VARDIR FAZLASI YOKTUR”

Seyirci profilini değerlendiren Yönetmen Uğur, “İstanbul seyircisi filmi film olarak izlemez. Filme nasıl yapılmış diye bakar. Ankara seyircisi biraz resmidir. Onlar da acaba yine ne hinlik yapıyorlar. Nereye vurmak istiyorlar diye bakarlar. Artvin seyircisini ise ben çok samimim buldum. Filmin ortalık yerinde bağırdılar. Filmin sonunda da aklına yatmayan yerlerini eleştirdiler.” dedi.

Uğur, gala için Artvin’i, 12 Eylül döneminden çok etkilenmiş bir şehir olduğu için seçtiğini dile getirdi. Filmin başrol oyuncusu Mehmet Ali Alabora da, 12 Eylül döneminin halen devam ettiğini iddia ederek, “1982 Anayasası yürürlükte kaldığı müddetçe 12 Eylül devam edecektir.” ifadesini kullandı. 12 Eylül 1980 dönemini yaşamadığını ifade eden oyuncu Alabora, “12 Eylül’ü yaşamaya gerek yok. Bugün yaşadığımız hayatın içinde zaten 12 Eylül var. O güne dair bire bir hatıralarım olmasa da ailemin yaşadığı ya da toplumsal olarak yaşadığımız olaylar benim 12 Eylül’le ilişkimin olduğunu gösteriyor. Zaten filmin senaryosundan da çok etkilendiğim için rolü kabul ettim.” diye konuştu.

09.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD’li ressamın cami hayranlığı

  Anadolu kültürü Avrupa turunda

  İtalya ve Almanya’daki sergiler

  Trabzon’da “İran minyatür ve el san'atları sergisi”

  Yeni 12 Eylül filmleri çekilmesin


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004