Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘Süreç’ haberleri yine çoğaldı



İhtilâl ve daha hafifi olan ‘süreç’lerle ilgili tartışmalar, Türkiye’nin gündeminden hiç çıkmıyor. 27 Mayıs 1960’da atılan ilk kanlı ihtilâl adımının devamı gelmiş, neredeyse her 10 yıla bir ihtilâl düşmüştü. İhtilâllerle hedeflerine ulaşamayan çevreler, son zamanlarda farklı yollara başvurdu ve ihtilâller yerine ‘süreç’ler başlatmayı tercih etti. 28 Şubat 1997’de yapılan da buydu.

2007 yılı seçimler yılı olması sebebiyle, yeni ‘süreç’lere odun taşınıyor. Ne yazık ki, bunun için de medya vasıtası kullanılıyor. Son günlerde artan yönlendirme maksatlı haberleri görünce başka türlü düşünmek mümkün olmuyor.

Meselâ bir gazete, “Mesai saatinde namaza gidiliyor” başlıklı haberiyle, bir hastahane çalışanlarını şöyle gammazlamış: “(...) Aradan 5 yıl geçmesine rağmen kamusal alan olan Haseki Eğitim ve Araştırma Hastahanesinde halen çok sayıda türbanlı ve hatta sakallı personel çalışıyor. (...) Mesai saatine denk gelen ikindi namazını hastahanenin karşısında bulunan Keyci Hatun Camii’nde üzerlerinde önlükleri olduğu halde kılıyorlar.” (Sabah, 14 Aralık 2006)

Hastahanenin ‘kamusal alan’ olup olmadığı tartışması bir yana, namaz kılanları bu şekilde şikâyet etmek ve hele hele ‘üzerlerindeki önlüklerle’ namaz kılmalarına vurgu yapmak anlaşılır gibi değil. Yahu burası Türkiye! Her hangi bir kişinin namaz kılmasına şaşırmak neyin nesi? Sade vatandaş namaz kılar da, memur, öğrenci, doktor, avukat namaz kılamaz mı? Eğer, “Camide kılmasınlar” diyorlarsa, (ki, buna hiç hakları yok) o zaman hastahanede bir mescid açılsın. O zaman da, “Hastahanenin hemen yanında cami olduğu halde, inadına mescid açtılar” diye manşet atarlar!

‘Süreç haberleri’nin biri de THY’de yaşanan ‘deve kesme’ hadisesidir. Habere göre THY, elinde var olan ve memnun olmadığı bir tip uçaktan kurtulunca, çalışanlarını ödüllendirmek için bir ‘deve’ kurban etmiş. Vay, THY bunu nasıl yaparmış! (Hürriyet, 15 Aralık 2006)

Bir defa böyle bir hareketin doğru olup olmadığını öğrenmek için ‘uzman’a müracaat gerekir. Çünkü kurban meselesi, temelinde İslâm inancıyla ilgili bir durumdur. Ehil olana sorulur: Böyle bir durumda kurban kesmek ‘fıkhen’ uygun mudur? “Uygundur” ya da “değildir” diye cevap alınır ve uygun değilse kişiler ikaz edilir. Ama bunu manşetlere taşıyıp, ‘kelle’ almak doğru değildir.

Kurban edilen ‘deve’nin ücretinin THY tarafından ödenmiş olması gibi ‘teknik’ konular bir yana, ilgili kişilerin bu haber üzerine sorumlu müdürü görevden almaları da yanlış olmuştur. Çünkü yine gazetelere yansıyan bilgilere bakılırsa, görevden alınan müdür, meslekî olarak başarılı bir isim. Gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında pek çok yerde çalışmış ve bu göreve de meslekî kariyeri sebebiyle tayin edilmiştir. Tabiî bu arada bir ‘suç’u vardır: THY’ye gelmeden önce çalıştığı işyerinde ‘sakal’lıymış. Gazeteler, kasıtlı olarak ‘eski/sakallı’ fotoğrafını kullanıp bu görüntü üzerinden dindarlara sataşmanın peşinde. İşin garibi, kendisi de bir ‘sakallı’ olan Cüneyt Arcayürek, görevden alınan müdürü ‘sakallı’ diye eleştirmiş! (Milliyet, 15 Aralık 2006) Ne yani, bir kişi ‘moda’ diyerek sakal bırakınca normal oluyor da, inancı gereği sakal bırakınca suçlu mu oluyor? Böyle çelişki, böyle yanlış olur mu?

Deve, cami ve mescid haberleri bitmeden; Kütahya’dan “yalancı peygamber” haberi patlayıverdi. (Sabah, Hürriyet, Bugün, 15 Aralık 2006) Bir kişi, “Ben peygamberim” diyorsa, en başta Müslümanlar onu yanından kovar. Dolayısı ile, böyle haberlerle Müslümanları rencide etmeye çalışmak, tek kelimeyle ahmaklıktır.

Bütün bunlar oluyor ve “Yeni süreçlerin peşinde olanlar var” tesbiti yapılınca da alınıyorlar. Bu ve benzeri onlarca haberi başka nasıl yorumlayabiliriz?

17.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.12.2006) - Seçim tartışması

  (15.12.2006) - Hz. Mevlânâ'nın ‘düğün gecesi’

  (14.12.2006) - Toscani neler demiş?

  (13.12.2006) - Düşüncelerin çarpıştığı yer

  (12.12.2006) - Milletle alay etmeyin!

  (11.12.2006) - Seyyar mescide dur!

  (10.12.2006) - Kalıcı gündem

  (09.12.2006) - Dine dönüş yolu

  (08.12.2006) - Maneviyatsız hiçbir şey olmaz

  (07.12.2006) - Zor zamanda şeyhe sığınmak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004