Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

1336 ilköğretim öğrencisiyle yapıldı

Yatılı ve pansiyonlu ilköğretim okullarının “yıllardır ihmal edildiğini ve burada okuyan öğrencilere üvey evlat muamelesi yapıldığını’’ belirten Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk, sendikalarınca Türkiye’nin çeşitli illerinde 1336 ilköğretim öğrencisinin katılımıyla yapılan ‘’şiddet ve taciz’’ anketi hakkında bilgi verirken, “öğrenciler arasında sözlü, fiziksel ve cinsel taciz oranının düşündürücü boyutlara ulaştığını’’ ifade etti.

Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk, okullarımızın son yıllarda şiddet ve taciz skandallarıyla sarsıldığına dikkat çekerek, bunun son örneğinin ise Tunceli’de bir Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda yaşanan tecavüz dehşeti olduğunu vurguladı. Koncuk, “Tunceli’de vuku bulan bu olay gözleri yeniden Yatılı İlköğretim Bölge Okulları ve Pansiyonlu İlköğretim Okulları’na çevirmiştir. YİBO ve PİO’lar yıllardır göz ardı edilmiş, bu okullarda okuyan öğrencilere de üvey evlât muamelesi yapılmıştır” diye konuştu.

TACİZ ORANI YÜZDE 92’YE ULAŞTI

Sendikanın öğrenciler arasında şiddet ve tacize ilişkin yaptığı anket çalışmasının çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu söyleyen Koncuk” şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde yer alan muhtelif illerden, bin 136 ilköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencisinin katıldığı anket, öğrenciler arasında taciz oranının yüzde 92’lere kadar çıktığını ortaya sermiştir. Bu çerçevede; öğrenciler arasındaki taciz oranı yüzde 92, öğrencilerle eğitim kurumu arasındaki ilişkiler açısından karşılaşılan taciz -kurumsal olana yönelik, kurumsal olanı temsil edenlerce yapılan- oranı ise yüzde 8’dir.”

Sendika olarak bu anket çalışmasından yola çıkarak, okullarda yaşanması muhtemel şiddet ve taciz vakalarına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’nı defalarca uyarmasına rağmen bir sonuç alınamadığını ve bugün okulların böylesi skandallara sahne olduğunu söyleyen Koncuk, “Yoksul ailelerin çocuklarının ağırlıklı olarak bulunduğu bu okullarımız, sokakta yaşayan çocuklarımıza da kapılarını açmaktadır. YİBO’larda okuyan çocuklarımızda ezilmişlik duygusu vardır” diye konuştu.

KANAYAN BİR YARA

YİBO ve PİO’larda rehberlik sisteminin yetersiz olduğunu, rehber öğretmenlerin de ihtiyacı karşılayamadığını ileri süren Koncuk, okullarda personel açığından dolayı temizlik yapma görevinin öğrencilere verildiğini, bu okulların, beslenme şartları açısından da uygun olmadığını söyledi. Koncuk, “Yatak yetersizliği büyük bir handikaptır. Üstelik odalarda kalacak öğrenciler yaş grubuna göre belirlenmemekte, her yaş grubundan öğrenci aynı odada kalabilmektedir. Bu da öğrenciler arasında istismarı beraberinde getirmektedir. Bu okullarda fiziki mekân yetersizliği had safhada iken, ders araç-gereçleri açısından da büyük sıkıntı yaşanmaktadır” dedi.

YİBO’lar yaşanan istismarın yakın plana alınması ve detaylı raporlar hazırlanması gerektiğini, bu sorunu ortadan kaldırmak için ivedilikle tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Koncuk, “YİBO’larda rehber öğretmen sorunu giderilmeli, sağlık personeli sayısı artırılmalıdır. YİBO’ların fiziki mekân sorunu çözülmeli, ders araç-gereçleri ihtiyacı karşılayacak düzeye ulaştırılmalıdır” dedi.

SKANDALDA İHMALİN PAYI BÜYÜK

Tunceli’de yaşananların ihmalin payının büyük olduğunu da dile getiren İsmail Koncuk şöyle dedi: “İnsanın kanını donduran bu vahim olay karşısında ivedilikle yapılması gereken, sorumluların ortaya çıkarılarak, hesap sorulmasıdır. Hiçkimse bu olay karşısında devekuşu misali başını kuma gömüp, suçu bir diğerine atamaz. Öte yandan Türkiye çapında tüm okullarda istismarı önleyici kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlenmelidir. Unutulmamalıdır ki sorunun kaynağına inilmeden çözüme asla ulaşılamaz.

Recep GÖREN / ANKARA

27.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Demokrasiden kim rahatsız?

  1336 ilköğretim öğrencisiyle yapıldı

  Baykal: Atatürk’ü sevmeyen, cumhurbaşkanı olamaz

  Arınç: Aşçı ölüm orucuna son versin

  Öğretim üyelerinden YÖK'e tepki

  Ağar: Türkiye’nin büyümeye ihtiyacı var

  Kara hazırlıksız yakalandılar

  İstanbul’da buzlanma tehlikesi

  Bayram namazı İstanbul’da 8:15’te

  Gündoğdu: Art niyetli teşebbüsler ciddiye alınmayacak

  Meclisten rekor mesai

  Baykal ayıplı siyaseti bırakmalı

  Sınıf tekrarı yapanlara ayrı grup

  Kurbanlık alırken sağlık raporunu görün

  Kesim yerleri ilâçlanıyor

  Kurbanda fakirleri hatırlayalım

  MGK toplanacak

  Diyarbakır’da 11 uçak seferi iptal


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004