Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Havanda su dövdüler

Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesinde, Ortadoğu barışıyla ilgili konuları görüşen Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ortak bir basın açıklaması yaptı. Gergin bir havada geçtiği belirtilen basın toplantısında, Hüsnü Mübarek’in, Ehud Olmert’e, İsrail’in barış görüşmeleri için şartlar öne sürmemesi ve Gazze’deki militan grupların roket saldırılarılarına karşın barış için müzakerelere katılmaları gerektiğini söylediği belirtildi.

Olmert’in ise, Filistin’e silâh ve para kaçırılmasıyla ilgili olarak Mısır’ın daha kesin bir tavır alması isteğini ilettiği kaydedildi. Mübarek, Mısır yasalarının para transferine izin verdiğini, silâh kaçakçılığına engel olmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Zirvenin, İsrail’in Ramallah’a düzenlediği operasyon sebebiyle gergin geçtiği, saldırıyı sert biçimde kınayan Mübarek’in, bu konudaki tepkisini Olmert’e ilettiği belirtiliyor. Mübarek, basın toplantısında da Başbakan’a Ramallah’ta olanlarla ilgili kızgınlıklarını dile getirdiğini belirtirken Olmert, operasyonun gerekli olduğunu, ancak sivillerin yaralanması sebebiyle üzgün olduklarını kaydetti.

Olmert, Mübarek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah’ın katılacağı bir zirveyi kabul edip etmediği sorusu üzerine, bu liderlerle geçen haftalarda zaten biraraya geldiğini söyledi.

İsrail Başbakanı, ‘’Elbette her buluşma, bağları güçlendirme, atmosferi geliştirme ve Filistin ile aramızda ciddî ve sorumlu bir müzakere ortamı oluşturma konusunda yararlı olabilir’’ diye konuştu. Olmert’in, ‘’Filistin kabinesinde Hamas’ın varlığının müzakereler için engel oluşturduğu’’ sözleri üzerine Mübarek, Olmert’e dönerek, ‘’Öyleyse, Filistin yönetimiyle deneyin. Bununla ilgili tek yetkili onlar’’ diye cevap verdi. Filistinli militanların roket saldırılarının, İsrail’in hassas ateşkesi bozmasına sebep olduğunu belirten Mübarek, ‘’Şu Kassam roketleri. Onları hergün fırlatıyorlar. Barış sürecini, 1 ya da 2 kişi roket fırlatıyor diye durduracak mıyız? Barış sürecine bağlı kalmak zorundayız’’ dedi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, zirveden önce yaptıkları açıklamada, görüşmenin amacının Olmert ve Abbas arasında, daha önce Şarm El Şeyh’te yapılan İsrail-Filistin zirvesi gibi bir zirvenin düzenlenmesi için uygun ortamı hazırlamak olduğunu söylemişlerdi.

Mısır, 2005 yılının şubat ayında, dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile Abbas arasındaki zirveye arabuluculuk yapmıştı. Abbas ve Olmert ise 23 Aralık’ta biraraya gelmiş ve barış görüşmelerini canlandırma konusunda mutabık kalmışlardı.

/ ŞARM EL ŞEYH

06.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Havanda su dövdüler

  Abbas ile Haniye bir araya geldi

  İşgal kadrosuna tasfiye

  Saddam âdil bir çşekilde yargılanmış!

  Kuzey Kore nükleer denemeye hazırlanıyor

  Japonya: Kısa süre içinde nükleer deneme işareti yok

  İran ile barış yok

  İdamı kaydedenlerin kimlikleri belirlendi

  Aralık ayı ABD ordusu için en kanlı ay oldu

  AB, Saddam’dan sonra idama karşı çıktı


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004